Foto: Albin Hillert

Hälsning från Europeiska kyrkokonferensens generalförsamling

Nyhet Publicerad Ändrad

Just nu möts representanter från protestantiska, anglikanska, gammalkatolska och ortodoxa kyrkor till Europeiska kyrkokonferensens generalförsamling i Tallinn. Svenska kyrkans delegation är på plats och här skriver Christopher Meakin, teologisk sekreterare, en sammanfattning från inledningsdagen (15 juni).

Generalförsamlingen är invigd och vi har mötts av strålande varmt väder i Estlands vackra huvudstad. Konferensen äger rum i ett gammalt kraftverk som gjorts om till kultur- och konferenscentrum. Symboliken i denna lokal lyftes fram: att vi samlas för att få ny kraft i organisationen genom att be tillsammans, stärka gemenskapen och diskutera kyrkornas uppdrag i den oroliga situationen i Europa. ​​​​​​​

Som vanligt vid generalförsamlingar ägnades tid första dagen åt formella konstituerande ärenden. Höjdpunkten blev dock den första keynote-talaren: vi fick lyssna till Sviatlana Tsikhanouskaya, ledaren för den demokratiska rörelsen i Belarus och för det förenade övergångstyret i exil. I ett mycket gripande och utmanande föredrag berättade hon lågmält men med kraft om det som har hänt i Belarus: om den fredliga revolutionen i sitt land som slogs ned så våldsamt av diktatorn, om trakasserier, fängslande, tortyr och mord på dem som vill ha demokrati. Hennes man sitter fängslad sedan länge och hon har inte haft kontakt med honom på månader. Hon lever själv under hot. 

Sviatlana Tsikhanouskaya Foto: Albin Hillert/KEK

Tsikhanouskaya lyfte särskilt fram kvinnornas roll och talade om kyrkornas agerande – vikten av den globala kristna kyrkans röst och stöd i det som sker i både Belarus och Ukraina. Hon utmanade oss att ta tydlig ställning. Hon menade att stöd till Belarus och Ukraina går hand i hand. Fred och rättvisa i det ena landet är inte möjligt utan detsamma i det andra landet - båda länderna kämpar för Europas framtid. Hennes mod och tro på rättvisa och en värld byggd på broderskap och systraskap, och hennes övertygelse om kyrkornas betydelse i denna kamp, berörde de församlade djupt och hon fick stående ovationer. 

På kvällen blev det en härlig ekumenisk gudstjänst i Johanneskyrkan i Gamla stan. Körmusikverket ”En mors välsignelse” som komponerats av en estnisk tonsättare som gåva till generalförsamling uruppfördes. Därefter bjöd värdkyrkorna – Evangelisk lutherska kyrkan i Estland och Estnisk ortodoxa kyrkan – på middag i Tallinks lokaler i färjehamnen. God mat, fin samvaro, ytterligare körsång och estnisk folkdans avslutade dagen och stärkte samhörigheten inför de kommande arbetsdagarna.

Toppbild från v: Noa Edwardsson, Tova Mårtesson, Karin Sarja, Daniel Tisell, Peter Lindvall, Christopher Meakin och Sigurdur Hafthorsson.