Ärkebiskop Martin på DN Debatt inför EU-valet

Nyhet Publicerad Ändrad

På DN Debatt skriver ärkebiskop Martin med anledning av det stundande EU-valet: ”När EU-valet närmar sig måste samarbete och generositet vara ledstjärnor. Nyckelord som fred, tillit och ömsesidighet hjälper oss att stå fast i det som är EU:s ursprungsidé.”

Ärkebiskop Martin Modéus skriver på Europadagen i Dagens nyheter inför det kommande EU-valet under rubriken ”EU bygger på en världsbild om fred genom samarbete”. Han skriver bland annat: ”Inför det stundande EU-valet kan det finnas skäl att återvända till den tidiga visionen. Den handlade förvisso om ekonomisk samverkan, välstånd och mycket annat, men framför allt om fred genom stabilitet och samarbete. En av grundtankarna, lite ytligt beskrivet, var att så trassla in de gamla fiendernas ekonomier i varandra att ett krig mot den andre i princip skulle vara att gå i krig mot sig själv.”

Ärkebiskop Martin avslutar artikeln: ”Inte minst nu när vi är med i Nato är det viktigt att EU:s fredsaspekt tydliggörs. I fredsbyggande har nämligen EU en unik roll. Det är inte skyddet för det egna som är EU:s grundsyfte utan öppen­heten för andra, också dem som jag förut inte litat på.”

Läs hela debattartikel i Dagens Nyheter:

https://www.dn.se/debatt/eu-bygger-pa-en-varldsbild-om-fred-genom-samarbete/