Ett kakfat, två kaffekoppar på fat och två påskhönor med ägg står uppdukade på en gul duk.
Foto: Gustaf Hellsing /Ikon

Teskedskakor till påsk

Nyhet Publicerad

Receptet är från Pirjo Lyytinen som var präst i den sverigefinska verksamheten i Nyköping under 1990-talet. I Pirjos familj i Siilinjärvi gjorde man teskedkakor endast till påsk, formen påminner ju om påskägg. I hennes familj fyllde de kakorna med gul apelsinmarmelad.

200 g smör
1,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl 

Fyllning: apelsinmarmelad  
Garnering: strösocker eller florsocker

  1. Koka upp smör på låg värme till smöret blir lite brynt.
  2. Lägg socker i skålen och häll i brynt smör. Mixa ihop.
  3. Blanda mjöl med vaniljsocker och bakpulver och rör ihop.
  4. Skeda upp den varma degen med tesked eller efterrättssked på bakplåtspapper. Degen ska fylla hela skeden och den platta sidan ska ligga mot plåten. Grädda i 175 grader i 12–15 min.
  5. Bred ut apelsinmarmelad på en halva och lägg en annan halva ovanpå. Den färdiga kakan får formen av ett ägg Använd rikligt med marmelad eftersom marmeladen sugs in i kakorna och det är den som håller ihop kakan.
  6. Rulla de ljumma teskedkakorna i strösocker eller strö över florsocker. Det går också bra att inte använda socker alls.

 

I Finland fylls teskedskakorna traditionellt med hallonsylt och serveras på familjefester.