Sju kvinnor med olika yrken

Delegation till FN-möte om kvinnors rättigheter, CSW66

Nyhet Publicerad

14-25 mars anordnas det internationella FN-toppmötet för kvinnors rättigheter, Commission on the Status of Women (CSW66). Joanna Lilja, policysamordnare för Act Svenska kyrkan, finns med i den svenska delegationen som leds av arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark.

CSW är den största FN-samlingen efter generalförsamlingen och det enskilt största internationella toppmötet som fokuserar på kvinnors rättigheter. Årets tema för mötet är jämställdhet och kvinnors och flickors egenmakt i relation till klimatförändringar, miljö och katastrofriskreducering. Sverige spelar en viktig roll på den internationella arena både när det gäller jämställdhet och klimat.  

– Jag är glad och stolt att återigen vara del av den svenska delegationen till Kvinnokommissionen. Som religiös aktör har vi en viktig roll att stå upp för jämställdhet och visa att det inte finns någon motsättning mellan religion och jämställdhet, då religion och kultur ofta används som argument mot jämställdhet av de som motsätter sig kvinnors, flickors och HBTQI-personers rättigheter, säger Joanna Lilja.  

Kvinna står i mötessal.
 Joanna Lilja, Act Svenska kyrkan, vid Kvinnokommissionens möte 2019

Act Svenska kyrkans arbete för kvinnors rättigheter

Act Svenska kyrkan och våra partner arbetar med årets tema på flera sätt. Både i det humanitära-, långsiktiga- och påverkansarbetet. Det kan handla om kapacitetsstärkning i hållbart jordbruk, distribution av tåligare grödor och stöd för att etablera spargrupper som ger deltagarna större ekonomisk frihet. Act Svenska kyrkan arbetar för rättvisa och hållbara försörjningsmöjligheter som också ska leda till ökad jämställdhet för att motverka utsatthet, fattigdom och i stärkt motståndskraft hos individer och samhällen som lever i klimatnödläge. Bristen på jämställdhet gör att kvinnor och flickor drabbas oftast hårdast av klimatförändringarnas effekter och riskerar att behöva sluta skolan eller bli bortgifta för att hjälpa sina familjer ekonomiskt. 

På Kvinnokommissionen kommer Act Svenska kyrkan följa och driva frågor som rör jämställdhet och klimaträttvisa, klimatfinansiering och ersättning för förlust och skador. Utöver detta kommer vi även fokusera på att förespråka jämställdhet, SRHR och HBTQI-personers rättigheter från ett trosbaserat perspektiv och vikten av familjerättsreform för kvinnors och flickors egenmakt, deltagande samt rätt att äga mark.

ACT SVENSKA KYRKAN ANORDNAR TVÅ Officiella CSW66 event 

  • 16 mars kl. 13.30 - 15.00: From Words to Action: Climate Finance and Gender Justice 
  • 17 mars kl. 13.30 - 14.45: Rights, Religion and Resistance - How freedom of religion can be a tool for SRHR and SOGI rights.  

From Words to Action: Climate Finance and Gender Justice (16 mars kl. 13.30-15.00)

Inbjudan till evenemanget From Words to Action (pdf)

Eventet anordnas tillsammans med ACT-alliansen, Lutherska världsförbundet, Kyrkornas världsråd, DanChurchAid, Christian Aid, Felm, Norwegian Church Aid, Bread for the World, FCA. Danmark är medarrangör. 

I detta event diskuteras kvinnors, ungdomars och trossamfunds viktiga roll i att driva på klimatarbetet och hur genusintegrerad klimatfinansiering kan omvandla ord till handling.  Anmäl dig till evenemanget From Words to Action här.

Rights, Religion and Resistance - How freedom of religion can be a tool for SRHR and SOGI Rights (17 mars kl. 13.30 - 14.45) 

Inbjudan till evenemanget Rights, Religion and Resistance (pdf)

Eventet anordnas tillsammans med ACT-alliansen och GIN-SSOGIE. Medarrangörer är Sverige, Mexiko och United Nations Population Fund (UNFPA).

I detta event kommer feminister, experter, trosaktörer och beslutsfattare diskutera och utforska hur religionsfrihet kan användas som verktyg för att främja SRHR och SOGI-rättigheter.  Anmäl dig till evenemanget Rights, Religion and Resistance här.

Officiella skriftliga uttalanden till FN:s kvinnokommission

Act Svenska kyrkan har, tillsammans med andra trosbaserade aktörer, skickat in två skriftliga uttalanden till FN:s kvinnokommission. Dessa uttalanden är del av kommissionens officiella dokument. Det ena uttalandet relaterar till årets huvudtema, klimat, och det andra till årets översynstema kvinnors ekonomiska egenmakt.