Foto: Magnus Aronson

Se människan bakom varje siffra

Nyhet Publicerad

Under rubriken ”Bakom varje siffra finns en människa” vill Act Svenska kyrkan i årets sommarkampanj uppmärksamma människorna och berättelserna bakom statistiken.

De humanitära behoven har fortsatt att öka de senaste åren och är en återspegling av hur världen ser ut. Utdragna konflikter, naturkatastrofer och klimatförändringar i kombination med fattigdom och en ojämlik fördelning av resurser ligger bakom den negativa utvecklingen.  

Enligt FN:s flyktingorgan har över 100 miljoner människor tvingats på flykt och 300 miljoner människor är i behov av humanitärt bistånd. Alla har de ett namn och ett liv de kämpar för att få leva. 

– När katastrofer inträffar runt om i världen, möter vi ofta siffror i nyhetsrapporteringen. Antalet döda, antalet skadade, antalet människor i behov av hjälp. Siffrorna kan vara överväldigande och det är lätt att glömma bort de mänskliga berättelserna bakom. Att det handlar om människor som många gånger förlorat allt - sina hem, sin trygghet och ibland sina familjer. Genom att dela deras berättelser, vill vi väcka medvetenhet om att det är människor som påverkas vid kriser och katastrofer, säger Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan.  

”Jag är en av dem” 

Bakom varje siffra finns en människa – en människa som har rätt till trygghet och ett värdigt liv.  

En av dem är Halima som, tillsammans med sina två söner, tvingades fly i samband med inbördeskriget i Tigray i norra Etiopien. En annan är Dimitry, som fick lämna allt bakom sig när Ryssland invaderade Ukraina – familjen, vännerna, skolan och drömmen om en fotbollskarriär. Och Ahij i Myanmar, som bara var fem år när han tvingades lämna sitt hem i samband med att byn han levde i attackerades och familjens hus brann ner. 

Att resa sig starkare efter en katastrof

Genom att erbjuda psykosocialt stöd, visa medkänsla och stå i solidaritet med de som har drabbats av svåra katastrofer, kan vi bidra till att människor återfår sin värdighet och hopp inför framtiden. Men det är viktigt att människors egna behov och prioriteringar får styra för att stödet ska bli relevant. När vi inte lyssnar finns det en risk att viktiga aspekter glöms bort och att de människor som berörs av insatserna förvandlas till passiva mottagare i stället för aktiva medskapare. Med rätt förutsättningar kommer de att kunna resa sig starka igen. 

Act Svenska kyrkan stödjer akuta insatser som räddar liv och lindrar nöd, samt långsiktiga utvecklingsprojekt som skapar hållbara samhällen och förebygger framtida kriser. Tack vare lokala partner och kyrkornas världsvida nätverk finns Act Svenska kyrkan på plats före, under och efter en katastrof. Det innebär att vi snabbt kan mobilisera resurser dit de mest behövs. Humanitära insatser, både förebyggande och akuta, gör skillnad och räddar liv. 

Sommarkampanjen pågår mellan 1 juni och 31 augusti. 

Läs mer och ge en gåva. Tillsammans gör vi skillnad!

Tre män vaktar några extermt magra kor. Torkan har slagit hårt.

150 år av engagemang

Under hela 2024 uppmärksammar Act Svenska kyrkan 150 år av internationellt engagemang och jubileet kommer att genomsyra kommunikationen under sommaren också.

Förödelse efter en orkan på Haiti.

Aktuella katastrofer

Act Svenska kyrkan arbetar just nu med katastrofinsatser i 21 länder. Genom lokala partner, i många fler länder, kan vi snabbt mobilisera stöd när en katastrofsituation uppstår på ny plats i världen.