Lägeransvarig kvinna sitter i soffa tillsammans med konfirmander.
Foto: Erik Lindvall

Jobba på läger - mer reglerad återhämtning

Den nya lägerbilagan innebär tydligare och enklare regler för vila, arbetstid och ersättning för lägerpersonal. Täby församling, som har Sveriges största konfirmations- och lägerverksamhet, har länge jobbat med arbetstidsreglering, arbetsmiljöfrågor och noggrann planering av sina läger. – Konfirmationsläger är viktiga för att skapa en relation till våra ungdomar, så det måste få kosta, säger Mari-Louise Broström, ansvarig för barn- och ungdomsverksamheten.

LÄGERVERKSAMHET ÄR DYRT och det är kostsamt att bedriva. Ska man följa 
arbetstidsavtalet måste man också ha med sig många ledare, säger Marie-Louise och tillägger:
– Konfirmationsläger är viktigt för att skapa en relation till våra ungdomar, så 
det måste få kosta. Församlingen måste tycka det är viktigt – och roligt.

När det nya avtalet kom i april var en stor del av Täby församlings planering 
och schemaläggning för sommaren redan gjord. Michael Öjermo, kyrkoherde i Täby församling och platsansvarig på lägret, menar att församlingen redan jobbat intensivt med arbetstidsreglering, arbetsmiljöfrågor och noggrann planering 
sedan sju, åtta år tillbaka, men att avtalet ändå gjort att de kan förbättra vissa 
delar.
– Två av våra gruppansvariga gör ett extremt noggrant arbete, så när avtalet 
kom i april var allt redan planerat i detalj. Vi såg också att det överensstämde 
väldigt väl med hur vi jobbat i flera år. Däremot behöver vi förbättra vår uppföljning så att medarbetarnas upplevelse av hur de arbetat stämmer i förhållande till deras avtal och utfallet i lönen.

MARIE-LOUISE HÅLLER MED och tillägger att frågor kring säkerhet är tydligare 
formulerat nu, och betonar att vila och id för sig själv även är en fråga 
om säkerhet som är viktig att rioritera: 
– Det är viktigt att vi har gruppansvariga som ser till att alla ledare är utvilade och att ingen får jobba på lägret utan att ha genomgått vår säkerhets-utbildning. Vi har också en handlingsplan där vi har specifika roller i 
händelse av en incident.

Äldre, glad man med skägg och glasögon
För oss är det viktigt att det finns ett ordentligt avtal och jag tycker att det avtal vi fått stöttar hur vi vill jobba. Michael Öjermo, kyrkoherde Foto: Erik Lindvall

Det krävs också att församlingen har en gård där det finns utrymme för alla medarbetare. Alla gruppledare ska ha eget rum med toalett så att det finns goda förutsättningar för vila. Ungdomsledarna delar rum, men det ska finnas möjlighet att vila i enskildhet, om man behöver.

BÅDE MARIE-LOUISE och Michael beskriver tillvaron på lägret som att man går in i det de kallar för en ”lägerbubbla”. Det innebär att man övernattar alla nätter under den tolvdagarsperiod som varje läger sträcker sig över. Michael Öjermo säger att det är viktigt att alla är på plats under hela lägerperioden så att det skapas en kontinuitet och sammanhållning. Han menar att ”bubblan” är viktig för att skapa en gemenskap.
– Det är viktigt för ungdomarna att se prästen ha kul i badviken under fritidspasset och sedan fira mässan på kvällen i kapellet.

FÖR MÅNGA FÖRSAMLINGAR är det just svårt att få anställd personal att vara med på läger, även om det ingår i deras arbetsuppgifter, men även att rekrytera ungdomsledare kan var svårt. På grund av den långa traditionen i Täby församling har man en välfungerade tillväxt av externa medarbetare till tjänsterna som 
gruppansvariga och ungdomsledare. Det är ofta tidigare konfirmander som 
kommer tillbaka år efter år. 
– De som är gruppansvariga på lägret är extern personal som gör detta utöver 
sina ordinarie arbeten. De jobbar från advent och framåt, och tar hand om all 
planering och logistik med stöd av två centrala resurser i församlingen. Allt det 
här arbetet sker på deras fritid, men är betalt och reglerat i avtalet.

Ungdomar står i en ring och håller om varandra.

EN VIKTIG DEL av konfirmationslägret är att ge plats åt existentiella funderingar med samtal kring livet, döden och relationer. I ledarutbildningen är det mycket fokus på metodik kring att möta och föra samtal, ställa öppna frågor och möta jämnåriga. Två gånger per dag hålls öppna samlingar där ledarna pratar kring dagliga frågor. Det kan vara vilka barn som går ensamma, vilka som kommer sist till fotbollsplanen eller vilka som inte vill vara med i aktiviteter. Marie-Louise och Michael betonar att plats åt reflektion och stöd är en arbetsmiljöfråga.
– Prästerna har ju hög kompetens att jobba med dessa frågor, även diakoner och pedagoger. Ungdomsledarna ska inte ta de samtalen själva, utan istället hänvisa dessa vidare till dem som har utbildning och kunskap. Även deras egna funderingar ges plats och kan diskuteras med överordnade, säger Mari-Louise och fortsätter: 
– Jag brukar säga att varje ungdom på lägret, även ungdomsledarna, ska känna sig älskade, förlåtna och aldrig ensamma. Kan vi ge det till unga människor så tror jag vi kan förändra samhället med konfirmationsverksamhet. Samtidigt är det ett pyssel att få till, men det är väl värt allt jobb.

Ducatus på webben kompletterar den tryckta medlemstidningen Ducatus. Den både återpublicerar tryckt material och producerar eget, exklusivt för webben. 

Ducatus i tryckt version utkommer med fyra nummer per år. Den ingår i medlemsavgiften till Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation. Läs mer och skaffa egen prenumeration!

Fler medlemmar att möta i Ducatus på webben

illustration över två kyrkor, likt ett pussel, med ett citat intill.

Använd resurserna på ett smart sätt - då blir vår röst tydligare

Domprost Stefan Hiller ser stora möjligheter med att samordna uppgifter och utnyttja resurser smartare för att tillsammans kunna skapa ekonomisk bärkraft - och därmed bättre förutsättningar att göra skillnad än var och en för sig.

Man med prästskjorta och glasögon, mot en vägg.

HALLÅ DÄR …

… kyrkoherde Magnus Hedin i småländska Moheda pastorat, som sökt och fått projektmedel från det stiftsövergripande programmet Social hållbarhet – fokus tillit och demokrati.

Hitta snabbt

Kvinna med glasögon och hörlurar syns bakom en ljuddämpande skärm.

Kontakt

Varmt välkommen att kontakta Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation i arbetsgivarfrågor såsom arbetsrätt, lön, arbetsmiljö och alla kollektivavtalsfrågor.

Fyra foton i collage. Uppe till vänster fötter och väskor i utbildningslokal, uppe till höger person i rutig kavaj som lutar sig mot person med ljusblå skjorta, nere till vänster händer som håller i penna, nere till höger man som håller i padda.

Utbildningar och medlemsaktiviteter

På plats, på distans, online! Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation erbjuder en mängd olika medlemsaktiviteter och utbildningar för att främja kunskap, förståelse och sammanhang för arbetsgivare och arbetsgivarföreträdare inom Svenska kyrkan.

Datosrskärm som visa en sida ur webbhandboken Vera.

Ansök om inloggning i webbhandboken Vera

Vera - en unik webbhandbok om arbetsrätt, arbetsmiljörätt, lön, kollektivavtal med mera för Svenska kyrkan. Inloggning ingår i medlemsavgiften till Skao.