Foto: Illustratör: Gunnel Moheim

Var bor Gud egentligen? 

Nyhet Publicerad

”I himlen och i våra hjärtan.” - svarade jag, när ett litet barn frågade mig för ett tag sedan. Det är ingen enkel fråga att svara på. Vad skulle du ha svarat?

Var bor Gud egentligen? 

”I himlen och i våra hjärtan.” - svarade jag, när ett litet barn frågade mig för ett tag sedan. Det är ingen enkel fråga att svara på. Vad skulle du ha svarat? Barnet var förstås inte helt nöjd med mitt svar. ”Det går inte. Ingen kan bo på två plaster samtidigt. Kanske varannan vecka?” Och så pekade barnet på mitt hjärta och sa - ”Och där får Gud ju inte plats!”

Vi är många som undrar på samma sätt som barnet. Mitt svar är inte logiskt. Men det tar upp vad som berättas för oss under helgerna som ligger framför oss. I himlen och i våra hjärtan – himmelsfärd och pingst. Båda berättelser ger svar på den frågan var Gud nu är. Han är uppstigen till himlen. Så berättas det i apostlagärningarnas första kapitel. Gud bor alltså i himlen. Bortom vår värld, i en särskild dimension, som kallas himmel och där varken flygplan eller raketer flyger. Han är ingjuten i våra hjärtan, så berättas det i apostlagärningarnas andra kapitel i pingstberättelsen. Alldeles nära oss, helig Ande i våra hjärtan. 

Söndagen före pingst Foto: Illustratör: Gunnel Moheim

Jag är glad att vi har båda berättelserna, ja, jag är glad att vi inte bara har ett svar. Gud, bara bortom min verklighet, det skulle vara för långt, onåbart, kallt. Fjärran från mig. Men Gud bara i mig, det skulle vara osäkert, ovisst och utan löftet av det helt andra, hans verklighet, som förvandlar mig och mitt liv, som drar mig ut ur döden. 

Den som tronar i himlen bor i mitt hjärta. Och den som verkar i mitt hjärta tillhör himlen. Inte alls logiskt, men gudomligt. 

Jag önskar er en fin himmelsfärds- och pingsthelg!

Kirsten