Foto: Pexels

För vårdnadshavare

Inskolning, sjukdom, planeringsdagar och veckans matsedel - här finns viktig information för dig som vårdnadshavare med barn på våra förskolor. På denna sida hittar du även familje- och inkomstredovisningen samt information om hur du säger upp din plats.

Här hittar du Familje- och inkomstredovisningen. Den behöver fyllas i när barnet börjar på förskolan. Vid flytt, byte av sysselsättning eller om någon av vårdnadshavarens inkomst förändras behöver denna blankett lämnas in på nytt med uppdaterade uppgifter. Som komplement till Familje- och inkomstredovisningen ska även arbetsgivarintyg/studieintyg lämnas in. Detta för att vi behöver kunna styrka er sysselsättning om Göteborg stad gör en kontroll av detta. 

Det ligger på vårdnadshavares ansvar.

Familje- och inkomstredovisningen fylls i och lämnas via e-post, post eller till någon av förskolorna med hänvisning till förskolerektor Sofia Svensson. 

E-post: sofia.svensson2@svenskakyrkan.se
Post: Backa pastorat, Sofia Svensson, Box 4044, 42258 Hisings Backa

Blanketten finns även att hämta på våra förskolor.

Alla barn på förskolan är kollektivt olycksfallsförsäkrade. Försäkringen omfattar olycksfall som inträffar på förskolan eller på väg till eller hem från förskolan. 

Inskolningen på våra förskolor är individuell och anpassas efter varje familjs behov och sker först när du har tackat ja till ditt barns plats. Prata med förskolan för att göra upp en inskolningsplan för just ditt/dina barn. Vi tillämpar inskolning under en två veckors period.

Ordinarie öppettider på förskolorna är 06.00-17.30. Under helger och röda dagar är samtliga förskolor stängda.

Planerings/fortbildningsdagar sker 2 gånger per termin. Förskolan är då stängd. Aktuella datum meddelas god tid i förväg i TYRA. Ca två gånger i månaden sker kvällsplanering, vid dessa tillfällen stänger förskolorna tidigare. Detta meddelas också i TYRA.

Under sommaren är det semesterstängt mellan v.28-v.31.

När ditt barn blir sjukt kan det ibland vara svårt att avgöra om hen ska vara hemma eller om det är okej att hen vistas i barngrupp. Här är våran policy kring sjukdom.

OBS! Glöm ej att vid sjukdom göra en frånvaroanmälan i appen TYRA.

Vi använder oss av appen TYRA, en digital plattform som ger dig som vårdnadshavare god inblick i förskolans vardag och möjlighet att följa ditt barns utveckling. På TYRAs hemsida kan du läsa mer om appen och dess olika funktioner.

När du fått inloggningsuppgifter till TYRA är det här du som vårdnadshavare bland annat registrerar uppgifter kring ditt barn och dig själv samt information om vilka som kan hämta barnet. Det är även här som du lägger in barnets schema och frånvaro. 

När ditt barn slutar på förskolan ansvarar du för att ladda ner bilder/info som du vill spara från barnets tid på förskolan. 

På förskolorna serveras frukost, lunch och mellanmål. Lunchen kommer från cateringfirma Go Skolmat. En detaljerad skolmatsedel går att läsa dag för dag och ladda ner veckovis och du hittar den här. Med reservation för ändringar.

Vi utgår ifrån måltidspedagogik som utgångspunkt för lärande i våra verksamheter. Måltidspedagogik handlar om lärandet om och med mat och måltider samt tar vara på de pedagogiska möjligheter som måltiderna ger. Med ett helhetsperspektiv på mat och måltider är det enkelt att integrera läroplanens mål, exempelvis språk, motorikträning, matematik och naturvetenskap. Genom måltidspedagogiken grundläggs en god hälsa och hållbara matvanor i tidiga år vilket är angeläget i en likvärdig förskola.  

Backa pastorats förskolor har en kristen profil och arbetar Reggio Emilia inspirerat. Reggio Emilia pedagogiken utgår från lyssnande, dokumentation och reflektion, liksom att se på olikhet som ett viktigt värde. Vi arbetar för att varje barn skall känna sig sedd och betydelsefull. De konfessionella inslagen är enligt skollagen frivilliga och barnen ges alltid möjlighet till en alternativ aktivitet om de inte vill delta i de konfessionella inslagen. Läs mer om vårt värdegrundsarbete på sidan Om oss.

Vi bär på ett stort tillsynsansvar som innebär att bevaka att barnet får en tillfredsställande försörjning och utbildning samt att se till att barnet, får sina behov tillgodosedda och inte skadas. Kravet på tillsynen är större när det gäller barn som går i förskolan. Risken är att ingen personal hinner ge ditt barn ett bra emottagande om de är mitt i frukosten, lunchen, mellanmål eller mitt i en aktivitet på förskolan.  

Det handlar inte bara om dit eget barn utan alla barnen påverkas i situationer kring lämning och hämtning, då pedagogerna får lägga fokus på mottagandet/utlämnandet av barnet.

Med respekt för de barnen som måste äta måltid på förskolan bör man lämna innan eller efter, vissa barn har väldigt jobbigt med att bli störda mitt i maten och skall få äta sin frukost i lugn och ro efter vårt arbete kring måltidspedagogik. Om barnet ätit hemma innan det kommer till förskolan ska man sitta med vid bordet och ta del av gemenskapen.

Om ditt barn blir ledsen vid lämningen måste en personal lämna bordet och därmed kanske lämna ett helt bord med småbarn som sitter och äter och det är inte lämpligt, då kan vi inte hålla på vårt tillsynsansvar och ge barnen möjlighet till en lugn måltid.

Förskolan Lammet, avd. Oliven: 031-17 98 37, avd. Anemonen: 031-17 98 38
Förskolan Duvan: 031-17 98 35
Förskolan Fisken, avd. Hajen: 031-17 98 32, avd. Arken: 031-17 98 33
Förskolan Tufvan: 031-17 98 36 

Rektor för förskolan och skolchef Sofia Svensson: 031-17 98 31

Avgiften baseras på vårdnadshavarens sysselsättning och barnets ålder. Avgiften ni betalar är för barnets placering på förskolan, den betalas 12 månader om året. Ni betalar alltså inte för antalet timmar som barnet går på förskolan. Om inte avgiften betalas kommer barnet att förlora sin plats på förskolan efter 3 påminnelser utan en betalning eller en avbetalningsplan. Ni kan välja att be om en avbetalningsplan genom att kontakta rektorn.

Vad menas med allmän avgiftsfri förskola? 
Den lagstadgade allmänna förskolan börjar gälla från och med augusti det år barnet fyller tre år och innebär rätt till avgiftsfri förskola under 525 timmar per år. Detta innebär att alla barn inom angivet åldersspann som önskar har rätt till den här omsorgsformen, oavsett vårdnadshavarens sysselsättning.

Du har inte rätt till barnomsorg under grundskolans lov och studiedagar (sommarlov, jullov, läslov, sportlov och påsklov). Vistelsetiden för omsorgsformen bestäms av rektor för verksamheten. Avgiftsfri allmän förskola erbjuds inte inom pedagogisk omsorg.

Vad kostar det att ha barnet i förskolan?  
Vi tillämpar samma maxtaxa som Göteborgs kommun och avgift tas ut enligt barnomsorgstaxan. Vi beräknar avgiften i procent (%) på hushållets totala bruttoinkomst.

Vad räknas som avgiftsgrundande inkomst? 
All skattepliktig inkomst är avgiftsgrundande: 

  • Lön och andra skattepliktiga ersättningar i anställning (innan skatt)
  • Semesterersättning
  • Ersättning för obekväm arbetstid
  • Lön från arbete utomlands
  • Inkomst av näringsverksamhet
  • Föräldrapenning
  • Sjukpenning, sjukersättning, havandeskapspenning
  • Arbetslöshetsersättning/Kontant arbetsmarknadsstöd
  • Arbetsmarknadsutbildning/Aktivitetsersättning
  • Pensioner, Vårdbidrag, omvårdnadsdel för barn,
  • Familjehemsföräldrars arvodesersättning
  • Livränta (den skattepliktiga delen)

Ej avgiftsgrundande inkomster: 

  • Studiemedel (inklusive bidragsdelen) från CSN
  • Försörjningsstöd
  • Underhållsstöd
  • Etableringsersättning
  • Barnbidrag och bostadsbidrag inkluderas inte i den avgiftsgrundande inkomsten. 

Autogiro

Önskar du betala din förskolefaktura med autogiro kontaktar du din bank och anmäler autogiro för fakturor från "Backa pastorat".

Vårdnadshavarna är skyldiga att lämna ett schema över vistelsetiden till förskolan. Ett meddelat schema bör vara gällande för minst två månader framåt. Schemat är låst 2 veckor framåt i tiden för att personalen skall kunna planera verksamheten på bästa sätt. Om vårdnadshavarnas behov av omsorgstid förändras ska schemaändring meddelas på TYRA i anteckningar. Schemaändringen lämnas in senast två veckor innan den ska träda i kraft. Schemat börjar gälla först efter att förskolan godkänt förändringen. Tillfälliga ändringar av vistelsetider meddelas på TYRA/muntligt till pedagogerna på avdelningen och tillmötesgås om det inte får ekonomiska eller organisatoriska konsekvenser för verksamheten.

Om du vill säga upp ditt barns plats behöver du som vårdnadshavare fylla i denna blankett och lämna in till förskolan. Blanketten finns även utskriven på respektive förskola. 

Från och med ett års ålder ska barn erbjudas förskola i den omfattning det behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete eller studier, eller om barnet har ett eget behov av det (behöver styrkas med intyg som handläggs av rektor).

Vad menas med vistelsetid?

Du som arbetar eller studerar har rätt till en vistelsetid som motsvarar din arbetstid/studietid plus restid. Vårdnadshavare som arbetar har en heltidsplacering vilket innebär att vistelsetiden för barnet blir vårdnadshavarens arbetstider plus resväg till och från arbetet. Har man en ledig dag så skall även barnet vara ledigt från förskolan. 

Barn vars föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga med ett annat barn ska från och med ett års ålder erbjudas förskola under minst tre timmar per dag eller 15 timmar i veckan. Hos oss är det beslutat att barn till föräldralediga får gå mellan 9.00-14.00 tisdagar-torsdagar. Är ni arbetssökande får ni välja om ni vill lämna barnet 15H (tis-tor 9.00-14.00) eller 25H (mån-fre 9.00-14.00), ni betalar olika avgifter beroende på antalet timmar ni väljer.