Saltsjöbadens församling
Saltsjöbadens församling vill utifrån den kristna tron bidra till det goda livet, så att de som lever, bor och vistas i Saltsjöbaden finner en tro som bär och fördjupar ett liv i kärlek.
Vill du låta döpa ditt barn?
Eller vill du själv bli döpt? Hör av dig så bokar vi! 08-748 19 00, saltsjobaden.forsamling@svenskakyrkan.se
Planerar ni bröllop?
Hör av dig så bokar vi! 08-748 19 00, saltsjobaden.forsamling@svenskakyrkan.se
I adventstid
Första advent
1 december är det återigen dags fira första advent. Även i år kommer första advent att bjuda på pampig psalmsång och vacker körmusik med Saltsjöbadens Kammarkör och Vokalensemblen Alicia. Och naturligtvis, ljuva trumpettoner.
Andra ljuset tänds
Barnens adventsgudstjänst. Barnkörerna, efteråt lussefika och julpyssel. Söndag 8 december kl 11.00, Uppenbarelsekyrkan
Tredje ljuset tänds
Mässa med Claes-Otto Hammarlund, präst. Söndag 15 december kl 11.00, Uppenbarelsekyrkan.
Fjärde ljuset tänds
Mässa. Lars Viper, Kristina Ekhem, Myrna Siri, präster. Avtackning av kyrkoherde Lars Viper. Söndag 22 december kl 11.00, Uppenbarelsekyrkan.
Christmas is Coming
Julkonsert med Vokalensemblen Alicia. Ensemble ur Stockholm Concert Orchestra, Björn Borseman, pianist/dirigent. Söndag 15 december kl 18.00, Uppenbarelsekyrkan. Entré 200 kr (under 18 år fri entré), Biljetter: Saltsjöbadens bokhandel samt 1 timme innan vid entré.
La nuit de Noël
Konsert med fransk julmusik. Messe de Minuit av Marc Antoine Charpentier, verk av bl a Rameau, Lalande och Adam. Johan Christensson, haute-contre, Mikael Stenbaek, tenor, Ove Pettersson, bas, musiker från Stockholms Bachsällskap, Saltsjöbadens kammarkör, Katja Själander, dirigent. Entré: 200 kr. Förköp Saltsjöbadens bokhandel fr o m 26 november (swish), 60 min innan konserten (swish/kontant). Trettondagsafton 5 januari kl 16.00
Aktuellt
Babycafé
Lek & Sång. Prat & Fika. Välkommen till höstens babycaféet med sångstunder. Varje torsdag kl 09.30-12.30.
Besök kyrkan
Uppenbarelsekyrkan är en fantastisk kyrka och plats. Varmt välkommen att besöka kyrkan, stanna upp och tända ett ljus. Öppettider: Mån – fre: kl. 09.00–15.00, lör: i samband med gudstjänster, sön: kl. 09.00–15.00.
Böcker för livet
Bibelsamtal där vi tillsammans i ”det goda samtalet” får möjlighet att utifrån vår livserfarenhet utforska olika personliga och litterära perspektiv på livet. Torsdagar kl. 15.00 (jämna veckor), Prästgården.
LÄS MER
Nu börjar kyrkoåret!
Mitt i vintermörkret kommer advent varje år som en räddning! Äntligen får vi lov att plocka fram ljusstakar ur vindsförråden och hänga stjärnor i fönstren. Äntligen inleds vägen fram mot jul, med luckor att öppna, ljus att tända, kort att skriva. Allt yttre plock och pynt påminner om den inre förberedelsen att ta emot Jesus när han föds i julnatten.
Måltidens förfall en myt
När vilken stor högtid som helst närmar sig, samlas vi kring matbordet. Det gäller jul, påsk, midsommar – ja allt. Trots att larmen om måltidens förfall avlöser varandra. Men varken bilden av flydda tiders stormåltider eller dagens ensamätande stämmer, enligt måltidsforskare.
Att vi har ont om tid är ett hjärnspöke
Många av oss lever i en pågående stress. Men bara genom att omvärdera tiden kan du minska stressen enligt tidsgurun Bodil Jönsson.
Vara nöjd är lättare sagt än gjort
Aldrig får man vara riktigt nöjd! Vår stenåldershjärna har svårt att klara dagens utbud på varor och intryck. Försöker vi vara nöjda med det vi har så spjärnar den emot.
Julmusik
Vi hör samma låtar år ut och år in. Julen är en tid för tradition och repetition. Låten som spelades på julafton när vi var barn väcker starka och nostalgiska känslor för oss som vuxna. Men varför?
Har vi lärt oss att gråta?
Tårarna hjälper oss att se klart. Tårarna hjälper oss att leva igenom kanske den värsta stunden i vårt liv. Läs kyrkoherde Lars Viper i senaste "Tanken".
Färden mot den sista vilan
Det finns knappt något folk på jorden som inte har ritualer kring döden, den döde och begravningen. Men hur man gör ser verkligen olika ut. I Sverige har mycket hänt med traditionerna, trots att vi varit kristna i århundraden, fast vissa saker förändras långsammare än andra.
Vi behöver stanna upp
Att söka vila och ta sig tiden att reflektera har varit avgörande för Oskar Arngården. Inte minst efter den där dagen på bussen, då han föll ihop i en kollegas knä. I dag räds han inte mörkret – han menar att det är mörkret som ger konturer åt ljuset.
Kyrkoherde Lars Viper tillträder kyrkoherdetjänst i Roslagen.
Kyrkoherde Lars Viper slutar efter närmare fem års tjänst i Saltsjöbadens församling. Han kommer att tillträda kyrkoherdetjänsten i Roslagens östra pastorat i början av 2025.
Tack och lycka till!
Karin Aldén, vår barn- och ungdomspräst flyttar, men arbetar kvar i församlingen under hösten.
Diakoni 2.0
Diakonikretsen i Saltsjöbaden har funnits i över hundra år. Kretsen är en organisation som juridiskt varit skild från församlingen och där en stor del av diakoniverksamheten bedrivits. Nu ska verksamheten organiseras om och diakonin integreras i församlingen.
Andlig hälsa
Hur påverkas vi av den oro och ovisshet vi lever med? Den frågeställningen var utgångspunkten när Lisbeth Gustafsson gästade ”Tankar & samtal i Saltsjöbaden” på Vår Gård.
"Tanken är just att väcka samtal"
Jens Lapidus, Eva Röse, Ann Lagerström, Dick Harrison och Paul Svensson. De är bara några av alla som gästat samtalsserien ”Tankar & samtal i Saltsjöbaden”. Kristina Ekhem berättar mer om denna satsning.
Skogsö kapell återöppnat
På Kristi himmelsfärds dagen var det återöppning av Skogsö kapell efter höstens och vårens renovering.
Ljuständning på nätet betydelsefull
Antalet tända digitala ljus på Svenska kyrkans bönewebb ökar stadigt. 2022 tändes över 11 000 ljus, vilket är en ökning med 34 procent från föregående år. Flest digitala ljus tändes dock under pandemins första år med över 12 000 ljus.
Eviga frågor och dagsaktuella utmaningar på Bokmässan
Nu är programmet för Bokmässan 2024 släppt. Svenska kyrkan lyfter såväl tidlösa existentiella frågor som dagens akuta utmaningar utifrån mässans teman Rymden och Sápmi. Samtal från Svenska kyrkans scen kommer som vanligt gå att se i efterhand.
Populär mötesplats
På babycaféet kan föräldrar och bebisar mötas. Det är en plats för de allra yngsta bebisarna och musikstunden är anpassad efter ålder.
Nytt biskopsbrev om livets början och livets slut
I slutet av januari publicerade Svenska kyrkans biskopar ett nytt biskopsbrev med titeln ”Livets början och livets slut - redskap för orientering i etiska vägval”. De ställer frågor om vad ett liv är, när det börjar och när det tar slut.
Konfirmander vill ha tydliga svar om Gud
Unga som konfirmeras i dag vill ha tydlig undervisning om Gud och Jesus för att kunna ta ställning till den kristna tron. Men för kyrkan är det viktigt att konfirmationen inte handlar om att landa i ett ”antingen-eller”-beslut. Det framkommer i en ny rapport om hur konfirmandarbetet i Svenska kyrkan utvecklats under 2000-talet.
Skrudarna
Det textila kulturarvet i svenska kyrkor är unikt. Prästens kläder, eller skrudar, berättar historien om hur prästens vigning tolkats. Kyrkoherde Lars Viper tar oss med in i sakristian i Uppenbarelsekyrkan och visar ett kulturarv väl bevarat.
När livet brister finns kyrkan där
Närhelst en allvarlig olycka inträffar eller andra kriser drabbar människor även känslomässigt så finns en kyrka att samlas i för stöd och tröst. Särskilt när barn och ungdomar drabbas är denna samlingsplats viktig. Saltaren möter tre aktiva medlemmar som berättar om vad de ser att Saltsjöbadens församling kan bidra med i samhället.
Kriget i Ukraina
Vi är många som vill hjälpa till när människor drabbas av kriget. Du kan engagera dig på flera sätt. Tillsammans står vi enade i medmänsklighet och solidaritet.
Ett steg i en annan riktning
Vem har sagt att en relation ska vara enkel? Till kyrkans familjerådgivning söker sig både par och enskilda för att få hjälp med svårigheter i en nära relation. Trenden visar att allt fler yngre tar hjälp i ett tidigt skede.
Saltsjöbadens församling
Saltsjöbadens församling vill utifrån den kristna tron bidra till det goda livet, så att de som lever, bor och vistas i Saltsjöbaden finner en tro som bär och fördjupar ett liv i kärlek.
Saltsjöbadens Diakoni
Saltsjöbadens Diakoni är till för att utifrån kristen grund se och bistå människor i livets olika skeden. Vi verkar lokalt i Saltsjöbaden men också internationellt via Act Svenska kyrkan. En stor del av arbetet görs av volontärer – frivilliga krafter
Uppenbarelsekyrkan
Uppenbarelsekyrkan är en unik kyrka, ritad av Ferdinand Boberg, utsmyckad med skulpturala arbeten av Carl Milles och målningar av Olle Hjortsberg och Filip Månsson.
Dop
Dopet ger ett sammanhang, en tillhörighet till familj, släkt och tradition och är ett sätt att säga tack för livet. Dörren öppnas till en större gemenskap och visar att vi människor hör ihop, med varandra och med Gud. Dopet är början på något nytt. Välkommen till dop i Svenska kyrkan i Saltsjöbaden!
Vigsel/välsignelse
Att fira kärleken i kyrkan är en av livets stora höjdpunkter. Som blivande vigselpar har ni säkert en bild av hur ni vill att ceremonin ska vara. Här kan ni läsa mer om vad det är som är möjligt för att det ska bli en dag att minnas.
Begravning
I begravningsgudstjänsten finns utrymme att på olika sätt gestalta saknaden och sorgen efter en avliden. Vi vill hjälpa dig som är anhörig att få en vacker och minnesvärd stund.
Aktuellt från Saltsjöbadens församling
-
Första advent
1 december är det återigen dags fira första advent. Även i år kommer första advent att bjuda på pampig psalmsång och vacker körmusik med Saltsjöbadens Kammarkör och Vokalensemblen Alicia. Och naturligtvis, ljuva trumpettoner.
-
Har vi lärt oss att gråta?
Tårarna hjälper oss att se klart. Tårarna hjälper oss att leva igenom kanske den värsta stunden i vårt liv. Läs kyrkoherde Lars Viper i senaste "Tanken".
-
Kyrkoherde Lars Viper tillträder kyrkoherdetjänst i Roslagen.
Kyrkoherde Lars Viper slutar efter närmare fem års tjänst i Saltsjöbadens församling. Han kommer att tillträda kyrkoherdetjänsten i Roslagens östra pastorat i början av 2025.
-
Vårda sommarsjälen
Sommar och ledighet är förknippat med härliga känslor. Eller? Nu ska plötsligt allas humör och förväntningar synkas. Kanske en ensamhet uppenbarar sig, utan kollegor och rutiner. Kanske känner vi en press att allt ska vara så himla bra på sommaren. Dessutom tar själen inte semester – tvärtom kan stora frågor komma upp till ytan när vi slappnar av.
-
Diakoni 2.0
Diakonikretsen i Saltsjöbaden har funnits i över hundra år. Kretsen är en organisation som juridiskt varit skild från församlingen och där en stor del av diakoniverksamheten bedrivits. Nu ska verksamheten organiseras om och diakonin integreras i församlingen.