Lyssna

Norrsunda kyrka

Norrsunda kyrka ligger i en riktigt gammal kulturbygd.

Kyrkans historia

Norrsunda kyrka är en av Upplands fyra östtorns-kyrkor vilket innebär att tornet är placerat i öster, över kor och altare. Kärnkyrkan i gråsten färdigställdes under senare delen av 1100-talet. Den ursprungliga kyrkan består av 
koret med absiden och tornet, samt 2/3-delar av långhuset. Troligen hade korets innertak valv, medan långhusets innertak var ett plant trätak. Först i början av 1400-talet slogs valv i långhuset. Omkring 1450 förlängdes långhuset åt väster och vid södra sidan av denna förlängning uppfördes ett vapenhus i slutet av 1400-talet. Sakristian kan vara samtida med vapenhuset eftersom sakristian och vapenhuset har samma slags takvalv.

År 1633 tillkom det Sparreska gravkoret vid långhusets sydsida. Gravkoret är i rött tegel och uppfördes av Ebba Oxenstierna efter sin man Johan Sparre. 

Tornet fick sin nuvarande huv under 1800-talets första hälft. Ursprungligen hängde kyrkklockorna i tornet. I tornvalvet kan man se hål för repen till klockorna. På 1600-talet byggdes en fristående klockstapel i trä strax väster om kyrkan. 1804 fick stapeln sitt nuvarande utseende.

Antal sittplatser: 120

Brandskyddsgräns: 130

Nyheter kring Norrsunda kyrka

"En reseskildring!" Konsert för fyrhändigt piano

Kulturafton med serenader och valser från Frankrike med utblickar till både när och fjärran för fyrhändigt piano med Anna Kudrina-Karlsson och Mikael Wahlin.

Kyrkor nya trygghetspunkter i Sigtuna kommun

Ett nytt avtal gör att kyrkorna i Sigtuna församling och Märsta pastorat kommer att fungera som trygghetspunkter för att stärka samhällets krisberedskap.

Jubileum -  församlingsgården 30 år

Rosersbergs församlingsgård fyller 30 år och det firas med ett jubileum i församlingsgården med bland annat musikafton och en ny ikon.