Lyssna

Tryserums kyrka

Tryserums kyrka låg från början i Västertryserum, där bara en vacker ruin återstår av den kyrka som byggdes troligen på slutet av 1200-talet.


Vid mitten på 1700-talet blev det aktuellt med en ny kyrkobyggnad, men oenighet rådde om platsen. Greve Gustav Horn avgjorde saken och bestämde att kyrkan skulle ligga avsevärt närmare hans gods Fogelvik, på Snällebo gårds ägor. Arkitekt blev Jean Erik Rehn som också ritat huvudbyggnaden på Fogelvik. 1784 hölls den första gudstjänsten.

Kyrkan är typisk för den gustavianska stilen, öppen och ljus och med ett mäktigt högt tunnvalv.
Under koret finns den Gyllenstierna-Hornska gravkammaren och kyrkans altaruppsats är mer som ett gravmonument över Fogelviks ägare än en altarutsmyckning.
 
Bland inventarierna märks särskilt en s.k. pyxis, ett förvaringskärl för det invigda nattvardsbrödet. Den är från 1300-talet och skänktes till kyrkan av Gustav Horn omkring 1780.
 
Vid den gamla kyrkoruinen i Västertryserum firar vi friluftsgudstjänst på sommaren.
 
 
 

Orgeln byggd av Pehr Schiörlin år 1785

Kyrkans altaruppsats med de Hornska symbolerna

Foto: Sven Bråkenhielm

Tre äreminnestavlor

På länken nedan kan du hitta intressant fakta om de tre äreminnestavlor som du kan se i Tryserums kyrka. En artikel skriven av Göran Segergren.

Tre äreminnestavlor

gravkorsen

På Hemvändardagen den 31 maj 2019 invigdes utställningen av gravkors i Tryserums kyrka. Det är Tryserums hembygdsförening som stått för renovering och uppsättning av gravkorsen som främst kommer från kyrkoruinen i Västertryserum.

Välkommen att beskåda utställningen under sommaren, t ex i samband med musik i sommarkvällarna som hålls onsdagar kl 19:00 i kyrkan. 

Här nedan ser ni bilder på dem.

Gravkorsen på södra väggen

Korsen på Norra väggen