En vitklädd person håller i handen på en bebis i dopklänning.
Foto: Albin Hillert/Ikon

Dop

När kan man döpas i kyrkan?

I våra församlingar finns det möjlighet att fira dop i eller i anslutning till gudstjänsterna på söndagarna. Vi har även möjlighet att döpa innan eller efter gudstjänst, eller vid alternativa doplördagar.

Kontakta oss så kan vi kolla på en tid som passar er!

Vad kostar det att döpas?

Dopet kostar inget och ni kan i samband med dopet låna församlingshemmet kostnadsfritt. Även dopklänning finns att låna.  

Dopklänningar som hänger på galgar.
Foto: Johannes Frandsen /Ikon

Vad förväntas av föräldrarnas tro?

Kanske undrar du, som en hel del andra föräldrar, exakt vad som förväntas av dig. Tänk då på att dopet är en gåva från Gud till det lilla barnet – det hänger inte på din tro. När ett barn döps uttrycker du som förälder en vilja att barnet döps till den kristna tron och att barnet ska få vara en del av den kristna gemenskapen.

Dopet

Dopet är ett sakrament. Det betyder “helig handling”. Vi kallar dopet för sakrament därför att Jesus sa till sina vänner att de skulle berätta om honom och döpa människor.

Den som döps får vatten öst över sitt huvud. Vattnet är livsviktigt för människan och det är också en symbol för livet och för att växa.

I dopet blir vi en del av Guds familj, vi får dela löftet om att han alltid är nära oss och håller sin beskyddande hand över oss. Vi får löfte om förlåtelse och hopp för ett himmelskt liv. Därför blir man även medlem i Svenska kyrkan när man döps!

Foto: Pixabay

Namnet är viktigt

Ibland förväxlas dopet med en ceremoni för namngivning. Det är det inte, men namnet är ändå viktigt vid dopet, eftersom den som döps nämns vid sitt namn.

Alla får döpas

Kyrkan välkomnar alla att döpas. När det gäller barn - både små barn och ungdomar - är det vårdnadshavarna som bestämmer. Om ni är två vårdnadshavare behöver ni vara överens om att barnet ska döpas. Det spelar ingen roll om ni, eller en av er,  tillhör Svenska kyrkan, något annat samfund eller en annan religion.

Om barnet är tolv år, eller äldre, måste också barnet självt vilja bli döpt.

Om du tidigare är döpt i en annan kyrka, behöver du inte döpas på nytt för att få tillhöra Svenska kyrkan.

Foto: Pixabay