Foto: Linda Mickelsson/IKON

Pilgrimsvandringar

Allt fler hittar pilgrimsvandring som ett sätt att kliva ur vardagen, reflektera och hämta kraft. Vi anordnar pilgrimsvandringar titt som tätt. Håll utkik på den här sidan.

Mitt i mellan-vandring, lördag 27 april

Pilgrimsvandring tillsammans med Skarpnäcks församling
Vi går från Söderledskyrkan kl. 11.00, går till Stora Sköndalskyrkan, där vi strålar samman med dem från Skarpnäck. Vi fikar och fortsätter vår vandring tillsammans på Stora Sköndal.
Sträckan blir ca 5 km
Kläder efter väder och bra skor. Kom ihåg vattenflaska och fika.
Alla tar sig hem på egenhand från Stora Sköndal.
Anmälan och frågor, Katija Smalliakowa katija.smalliakowa@svenskakyrkan.se

Vandring 4 maj

När: 4 maj kl. 10.00-15.00
Samling: Diakonalt Center, Bertel Andréns väg 5
Kontakt: david.melin@storaskondal.se eller 08-632 31 17

Kristihimmeldagsvandring, 9 maj

Pilgrimsvandring mellan församlingens kyrkor.
Start Söderledskyrkan kl. 8.00 med Gökotta. Vi vandrar sedan till Stora Sköndal, där vi har en lunchpaus (alla tar med sin egen lunch). Vandringen avslutas i 
Farstastrandkyrkan.
Vandringen är ca 9 km.
Kläder efter väder och bra skor. Kom ihåg vattenflaska och lunch.
Alla tar sig hem på egenhand från Farsta Strand.  Vi avslutar med enkel förtäring i Farstastrandkyrkan. 
Anmälan och frågor, Katija Smalliakowa katija.smalliakowa@svenskakyrkan.se

Kärnordsvandring 9 maj

När: 9 maj kl. 09.00-11.00
Samling: Stora Sköndals kyrka, Hjalmar Danells väg 1
Kontakt: carl-henrik.widlund@svenskakyrkan.se eller 08-683 63 57

Vandring 25 maj

När: 25 maj kl. 10.00-15.00
Samling: Diakonalt Center, Bertel Andréns väg 5
Kontakt: david.melin@storaskondal.se eller 08-632 31 17

Gå kärnordsvandring på Stora Sköndal

Ta möjligheten och gå i Stora Sköndals vacka område!

Nio stora naturstenar på Stora Sköndals område med tänkvärda ord inristade i. Orden kallas för Kärnord och är skrivna av författaren och teologen Margareta Melin. Karta över vandringen finns att hämta i Stora Sköndals församlingshem, eller laddas ner från hemsidan: https://www.storaskondal.se/vara-verksamheter/diakonala-enheten/diakonala_aktiviteter/ 

På en av stenarna står det:
Mörker är brist på ljus
När ljuset kommer tar mörkret slut
så var inte rädd. Var ljus!

Läs gärna artikeln som Kyrkans tidning publicerade i samband med invigningen 2020: https://www.kyrkanstidning.se/teologi/stenarna-talar-pa-stora-skondal?fbclid=IwAR0aWJ2S6kgdODRYS_7ohOVCvWpefaKb_nnteHN_oVIMzwx6g9AS1z_ZZ44 

Om man är ute i god tid och kanske är en grupp så kan det finnas möjlighet att vandra den tillsammans med mig.

Nyfiken på vad det är att vara Pilgrim? Följ med på en vandring som pilgrim. Ett sätt att utforska och dela andlighet och tro, i samtal och  i rörelse i en härlig tid på året.
Det enda du behöver är att vilja gå med, ett par okej skor, eventuellt något att dricka och äta, samt att du kan gå den sträckan som vandringen erbjuder.

De sju nyckelorden

En pilgrim har sju nyckelord att förhålla sig till; Frihet, Enkelhet, Tystnad, Bekymmerslöshet, Långsamhet, Andlighet och Delande. De sju orden bildar ordet för blomman Fetblad eller som den också heter, Kärleksört. Följ med på en pilgrimsvandring och utforska dessa begrepp. Det finns möjlighet att samtala, fundera och dela med andra vandrare om vad de kan betyda för dig.

Mer om pilgrimsvandring

En pilgrimsvandring beskrivs ofta som en inre vandring i den yttre vandringens form. Allt fler hittar pilgrimsvandring som ett sätt att kliva ur vardagen, reflektera och hämta kraft. Det kan vara ett sätt att möta Gud och sig själv; ett sätt att steg för steg hitta ett inre fokus och lugn - att bara vara. Vandringarna sker i närområdet och vi delar tankar och ord med varandra utifrån söndagens tema. Vandringarna leds av olika medarbetare i församlingen. 

Detta gäller för våra längre vandringar: Tag på bra promenadskor, kläder efter väder, sittunderlag, vattenflaska samt matsäck för lunch och en fikapaus. Du behöver kunna gå obehindrat och bära din egen packning. Vid ihållande regn ställer vi in vandringen.

Ett sätt att steg för steg möta Gud och sig själv.

Vad skiljer en pilgrimsvandring från en vanlig skogspromenad?

  • Ledare: Vandringen leds av en ledare. Du behöver inte tänka på vart du går och kan därför vara i dig själv och egna tankar. 
  • Tema: En vandring har ofta ett tema, ett redskap för att lättare komma ner på djupet. 
  • Bön: Ibland kan det kännas lättare att samtala med varandra under en promenad än när man sitter stilla. På samma sätt kan bönen - samtalet med Gud - bli naturligare under en pilgrimsvandring.

Vandringsleder i Sverige

Vandringsleder i Stockholm, Lappland, Gotland och Skåne

Pilgrimmens sju längtansord - Nycklarna

Pilgrimens sju nycklar ska hjälpa vandraren till stillhet, inre ro och en ny väg till andlig medvetenhet.

Nationellt

Var kommer du ifrån och vart är du på väg?

I pilgrimsvandringen finns tystnaden, där finns mötena, samtalen och delandet. Där finns plats för möten både med andra, sig själv och Gud.

Anna pilgrimsvandrade utan att veta om det

Varje dag är som en pilgrimsvandring för mig, berättar Anna Winblad. En del av vår livsvandring här på jorden. Det går uppför och nerför och ibland får man skavsår.

Jag kommer närmare Gud när jag vandrar

Pilgrimsvandring ger mig tid och plats att utvecklas. I mötet med mig själv och Gud.

Plötsligt fick vandringen en ny mening

Innan jag började pilgrimsvandra var jag skeptiskt till idén. Jag tror inte att Gud går att finna utanför oss själva, någonstans långt borta, utan i djupet av våra hjärtan.

Borta är känslan av att vara ensam

Att vara pilgrim är ett alternativt sätt att leva. Så sluta läs nu om du vill behålla ditt tidigare liv. För det finns ett före och ett efter.

Nu vågar jag se ljuset i mig själv

Förtvivlad och rädd i ett bergspass upplevde Olle Sahlström en närhet till Gud, men först efteråt förstod han att hans inre resa startat. Han började pilgrimsvandra.

Man kan vandra både korta och långa sträckor. Runt om i Sverige finns flera olika vandringsleder. Vi tipsar här om några av dem, främst i närheten av Stockholm men även vandringar i Lappland, Gotland och Skåne. För att hitta alla olika pilgrimsleder i Sverige kan man gå in påTips! Läs mer om pilgrimsleder i Sverige på pilgrimisverige.se