Foto: John Eliasson Kyrkbyrån

Stella - Stjärnor som rör och berör

– Du kommer ju ihåg texter mycket bättre än jag, säger Jonatan Sverker. – Ja, det gör jag, svarar Kristian Henricson leende. Tillsammans står de på scen och gör succé i den sceniska julkonserten Vinterljus.

Foto: John Eliasson Kyrkbyrån

Det låter bra, väldigt bra, när Kristian sjunger sitt soloparti i Eva Dahlgrens ”Ängeln i rummet”, precis som när kören förenas i Winnerbäcks ”Jag är ingen soldat”. Soldat eller inte, en kämpe är Kristian helt klart. Med hjälp av rollatorn och några stöttande händer kommer han upp på scenen. Rygg och höft är opererade, förklarar han, därför behöver han sitta ned emellanåt. När han och vännerna intar scenen är Annedalskyrkan knökfull av åhörare. Familj och vänner förstås, men minst lika många utan direkt koppling till de medverkande. Vinterljus har vuxit till en scenisk julkonsert som många inte vill missa. Som rör och berör. 

Stellaverksamheten, för personer med intellektuell funktionsnedsättning, har funnits i Annedals församling i mer än 50 år. I Guldhedskyrkan finns fem grupper för personer med och utan funktionsvariation. Ikväll medverkar två av dem: Guldkören och teatergruppen Kristallerna med sina ledare Eva Forngren och Nils Olandersson.

Vokalensemblen Cardía ramar in föreställningen med enastående vacker sång, enskilt och tillsammans med Guldkören och Kristallerna.

– Det är det som är grejen, förklarar Eva. Stella betyder stjärna. Alla ska få lysa, alla ska få växa utifrån sina förutsättningar, utvecklas och bli sitt bästa jag.

– De medverkande har en total närvaro, tar sig själva på allvar och gör detta mycket seriöst. Vi repeterar massor, övar sångteknik och både texter och repertoar är noga utvalda. 

Unik verksamhet

Delar ur Stella-gänget Foto: John Eliasson Kyrkbyrån

Stellaverksamheten är ganska unik i sitt slag. Deltagarna kommer från Göteborg, Kungälv, Partille och Mölndal, någon ända från Trollhättan. Församlingar runt om i Sverige hör av sig och vill veta mer om deras arbetssätt.  

– Vi har lång erfarenhet och verksamheten är självklar och väl förankrad i församlingen, säger Nils. Men den är inte självgående. 

Inom Stella finns ett nätverk av personer som peppar, stöttar och fångar upp när det behövs. Volontärer rekryteras löpande och många har varit med länge. 
På scenen har Jonatan krokat arm med Kristian. Håller armen om, när det behövs och ordnar fram en stol när det blir för drygt att stå. 

– Det här gick ju bra, säger Jonatan efteråt, eller vad säger du?

– Jo, det gjorde det, svarar Kristian och ser glad ut. 

Hans föräldrar finns på plats i kyrkan.

– I början blev jag rörd och grät varje gång det var konsert, nu är jag mer van, säger hans mamma Britt-Inger Henricson. 

– Att ha ett barn med funktionshinder är alltid en kamp, fortsätter hon. För hans rättigheter, för LSS, mot kommuner som inte har råd att uppfylla lagen.

Kristian kom med i Guldkören för 18 år sedan, efter konfirmationen i Annedal. 

– Det betyder oerhört mycket. Han älskar detta. Under julen och sommarloven längtar han tills det börjar igen. Jag är jättetrygg när jag lämnar Krille här, har alltid varit. Allt fungerar: kontakterna oss emellan, tider, hur de bemöter och tar hand om deltagarna ... 

– Jag vet inte om det är för att ledarna är troende, men jag ser vilken insats de gör, så positiva och generösa. Jag är själv inte troende, men för mig och min man är det självklart att vara med i Svenska kyrkan och stötta detta arbete. 

Prestigelöst och generöst

Kristian är 36 år och yngst i syskonskaran. Han bor i en gruppbostad och pendlar till sin dagliga verksamhet. Varannan torsdagskväll träffar han sina vänner i Guldhedskyrkan. Eva, som är körpedagog, har lett Guldkören i 25 år och Nils, diakon, teatergruppen Kristallerna i 15 år. Då och då kommer nya deltagare till. De som konfirmerats i Stellaverksamheten stannar gärna i kören, teater- eller cafégruppen eller Ljuslågorna. Totalt finns cirka 75 deltagare mellan 16 och 68 år, därtill ett 20-tal volontärer. 

Jonatan Sverker kom med för snart tjugo år sedan.

– Jag hade aldrig sjungit i kör innan, men fick frågan om att vara med. Min fru utmanande mig att svara ja och inte nej ... Jag var nog lite skräckslagen.

Kristian lyssnar och skrattar. 

– Nu ses vi varannan vecka och det är väldigt roligt, ger mycket glädje, fortsätter Jonatan. Det innebär ett ansvar också, att ställa upp för sina vänner, det är djupt meningsfullt.

– Sen är det prestigelöst och generöst, inte så mycket vi och de. Alla bryr sig om varandras behov och det finns en andlig dimension i det hela. 

Övningarna börjar med en namnsång och slutar med andakt. Fasta rutiner är viktiga i det här gänget. 

Kristian och Jonatan är tajta sedan den gemensamma resan till Israel och Palestina 2010. Då var 48 personer på elva dagars kulturutbytesresa. De framträdde och gjorde studiebesök i Jerusalem och på Västbanken. Och så badade de i Döda havet. 

 

Berör på djupet
När sluttonerna i Vinterljus klingat av, kan Eva och Nils pusta ut. Det ligger mycket arbete bakom.

– Dessutom händer det mycket här framme i bänkarna, som ingen i publiken lägger märke till. Någon kan få ett epilepsianfall, någon svimmar.

Några dagar senare har sms, mejl, kramar och spontana tack ramlat in från vänner, gamla kollegor, anhöriga till de medverkande och helt okända människor.

– Vinterljus har visat sig beröra många på djupet, förklarar Eva och Nils. Den rör vid saker hos en, som man kanske inte kommer åt annars. Det är väldigt lite yta och ytlighet, om man säger så. 

Nils Olandersson och Eva Forngren Foto: John Eliasson Kyrkbyrån

Framåt maj blir det en ny konsert, en vårkonsert med sceniska inslag. Innan dess väntar både övningar, cafékvällar och medverkan i gudstjänster. Stella har fullt upp.

Varför har kyrkan den här verksamheten?

– För att det handlar om mångfald, att alla är lika värdefulla. Om att ge röst och förutsättningar åt dem som inte har resurser att tala för sig själva, som är beroende av att samhället steppar upp. De är en gåva till oss, säger Eva och Nils. 
– Skörhet finns lika mycket i mig som i dig. Här lägger vi av maskerna, lägger bort ”vi och de”. Så här är det att vara människa helt enkelt, det finns en frid i det. De timmar vi möts vill man inte vara någon annanstans, man bara är. 

– Det är fantastiskt att vara en del av den gemenskapen, att få berätta saker tillsammans. Det finns en otrolig kraft. Inget slår att bli älskad utan krav och prestationer. 

 

Text: Cecilia Sundström

Foto: John Eliasson