Act Svenska kyrkans seminarier på Globala torget 2023

Nyhet Publicerad Ändrad

Här kan ni läsa om de fyra seminarier som Act genomför under årets Bokmässa. Globala torget finns på våning 2.

Besök Act Svenska kyrkans monter och se fotoutställningen "Bakom varje siffra finns en människa"

Över 100 miljoner människor är på flykt och 300 miljoner människor är i behov av humanitärt bistånd. Bakom varje siffra finns en människa. En människa som har rätt till trygghet och ett värdigt liv. 

 I Act Svenska kyrkans monter finns en fotoutställning där du får möta människor från tio olika platser där Act Svenska kyrkan har eller har gjort insatser i samband med en humanitär katastrof. Genom lokala partner finns vi på plats före, under och efter en katastrof. Tillsammans kan vi rädda liv och ge människor kraft att resa sig starkare.

Alla seminarier kommer att finnas som Facebookevent - de kan både följas digitalt och ses i efterhand.

Alla människor hör ihop. Vi lever under samma himmel och har samma värde och rättigheter. Men beroende på var vi föds, eller vilket kön vi har, ser verkligheten olika ut. Tillsammans med kyrkor, organisationer och tusentals frivilliga arbetar Act Svenska kyrkan långsiktigt mot fattigdom, förtryck och orättvisor, och agerar snabbt vid katastrofer.

Fredag 11.20-12.00

Välviljans rasism, kyrkan, och biståndet

Fb-event.

Vågar vi prata om rasism och makt i utvecklingssamarbetet? ”Välviljans rasism”, eller white saviourism, är föreställningen att välbeställda människor och system baserade i höginkomstländer, måste ”rädda” människor i låginkomstländer eftersom de inte ses som kapabla att göra det själva.  I antologin White Saviorism in International Development: Theories, Practices and Lived Experiences (2023) diskuteras hur rasism systematiskt reproduceras och underhålls inom det globala utvecklingssamarbetet. 

White Saviorism

Utifrån boken förs ett samtal om hur en ojämn maktfördelning gör att utvecklingssamarbeten ibland stjälper mer än det hjälper. 

Hur kan vi prata om bistånd och utvecklingssamarbete utan att det blir ”vi och dom”? Hur kan vi samla in medel till människor som lever i utsatthet utan att förstärka stereotyper? Vilken roll har religion i att förstärka, eller motverka, “white saviourism” – idag och historiskt? Vilka brister finns inom det internationella biståndet och vad kan förstärkas för att motverka? Hur vi ser till att på riktigt “flytta makten” som är den aktuella uttalande ambitionen inom internationell utveckling idag?

Samtal mellan:

- Henrik Fröjmark, chef för Act Svenska kyrkans enhet för kommunikation och påverkan
- Kenneth Mtata, Director of Public Witness and Diakonia vid Kyrkornas världsråd, tidigare generalsekreterare för Zimbabwes kristna råd
- Paulina de los Reyes, professor i ekonomisk historia vid Stockholms Universitet

Ansvarig: Emilie Weiderud

Boken White saviourism är som utgångspunkt för samtalet  
White Saviorism in International Development: Theories, Practices and Lived Experiences - Daraja Press

Fredag 12.40 - 13.20

”Där träden växer”: Välvilja vinstintresse investeringar

Fb-event.

Handelsrelationer och investeringar är numera mer omfattande än biståndsrelationerna i många låginkomstländer, och Sverige regering lägger ett starkt fokus på att biståndet ska stärka handel som utvecklingskraft. Både bistånd och investeringar medför såväl möjligheter som utmaningar och fallgropar, och de vilar på/bärs av/drivs av relationer mellan människor och mellan institutioner. Oavsett om välvilja eller vinstintresse är den starkaste drivkraften finns risken att intentionerna krockar med verkligheten. För resultatet påverkas alltid av de konkreta förutsättningarna i olika sammanhang, och ofta skiljer sig verkligheten ”på marken” från hur denna verklighet uppfattas av dem som har makt att fatta beslut.

Bok Där träden växer

Hur kan man se till att alla relevanta perspektiv vägs in och berördas röster får höras när investeringslut fattas och följs upp? Hur vet man vem som gynnas av de investeringar och den handel som svensk politik bidrar till, med eller utan hjälp av bistånd – och varför är det viktigt? Hur kan man skapa möten mellan människor i olika delar av de kedjor av relationer som internationella investeringar och handel utgör? Och hur skapas utveckling i en värld där vi inte möts?

Det är några av de frågeställningar som romanen Där träden växer väcker, och som blir utgångspunkt för detta samtal. Romanen är en berättelse om Sverige, Sydafrika och en investering i en trädplantering i Uganda, om en global värld där kvinnor får kämpa för att bli sedda, om drivkrafter, makt och pengar, och om svårigheten att lyssna.

Medverkande:

- Sofia Svarfvar, författare till Där träden växer. Sofia Svarfvar, har arbetat med internationellt bistånd i mer än femton år och både rest och bott i Södra Afrika.

- Karin Kronhöffer, Chief Strategy & Communications Officer vid Swedfund 

- Samtalsledare: Henrik Fröjmark, chef för Act Svenska kyrkans enhet för kommunikation och påverkan

Ansvarig: Gunnel Axelsson Nycander

Fredag 15.00-15.20

Sydsudan: Vad händer när biståndet till världens yngsta nation minskar?

Fb-event.

Sverige och andra biståndsgivare styr nu om biståndet så att mycket mer går till Ukraina. Det innebär att andra delar av världen får stå tillbaka. Under 2022 minskade det totala biståndet till Afrika söder om Sahara med 8 procent. Detta i ett fortsatt mycket svårt läge för människor på Afrikas horn, med torka, brist på mat och en pågående konflikt i Sudan som påverkar hela regionen.

Sydsudan

Sydsudan blev självständigt från Sudan 2011 och är världens yngsta land. Nyheter från landet förekommer sällan i svenska medier, men landet är hårt drabbat av såväl väpnade konflikter som klimatrelaterade extremväder. 2023 skärs Sveriges långsiktiga bistånd till landet ned med ca 40% procent, och det är oklart om det kommer att finnas kvar alls i framtiden. Hur ser situationen i landet ut i dag, och vilken roll spelar biståndet för utvecklingen?

Act Svenska kyrkan arbetar humanitärt i och runt Sydsudan, men bidrar också till långsiktig utveckling genom konfliktlösning och arbete för kvinnors och barns rättigheter och för att stärka det civila samhället.

Medverkande:

- Henrik Herber, Second secretary Dev cooperation Hum support Embassy of Sweden section office Juba. 

- Jacob Ansved, programsamordnare Östra Afrika, Act Svenska kyrkan

Ansvarig: Jacob Ansved

Fredag 17.20-18.00 

Zimbabwe efter valet. Hopp eller förtvivlan?

Fb-event.

Arrangörer: Act Svenska kyrkan och Olof Palmes internationella center

Kenneth Mtata Foto: Albin Hillert/WCC

Varje gång Zimbabwe går till val kommer minnen om historien upp. Hoppet och förtvivlan blandas med rädsla och framtidstro. Hur orkar människor bära alla dessa känslor? Samtal om Zimbabwes framtid efter valet som ägde rum 23 augusti 2023.

Medverkande:

- Kenneth Mtata, Director of Public Witness and Diakonia vid Kyrkornas världsråd, tidigare generalsekreterare för Zimbabwes kristna råd

- Calle Sundstedt, handläggare Södra Afrika Olof Palmes internationella center

- Samtalsledare: Sofia Svarfvar, teamkoordinator Södra Afrika Act Svenska kyrkan

Samtalet sker på engelska

Ansvarig: Sofia Svarfvar