Någon tar oblat ur en skål som en präst håller fram.
Foto: Johannes Frandsen

Biskopens präst- och diakondag

En dag för fortbildning, uppmuntran, utmaning och hopp! I år samlas diakoner och präster i tjänst kring temat: Leva i världen omvänd till verklighet. Huvudföreläsaren Teol Dr. Deenabandhu Manchala har gjort ämnet Mission from the Margins till en central angelägenhet för kyrkans självförståelse och praktik. Under eftermiddagen finns ett flertal spännande seminarier att välja på. Måndag 9 sep 2024 9.00, Göteborg

Vi inleder med att fira mässa och fortsätter med inspirerande och utvecklande program, och så får vi umgås med varandra från när och fjärran.  

Program för dagen publiceras här nedan och sidan uppdateras löpande med information om eftermiddagens seminarier mm. 

Dagen kräver anmälan. Anmäl dig tidigt för att säkra en plats i det seminarium du önskar delta i, då de har begränsat antal platser. När du anmält dig får du en länk till en mötesapp med personligt anpassad information.

500 kr 
Lunch och fika ingår

Måndag 9 september 2024 9.0016.00, registrering från 8.00, Domkyrkan i Göteborg 
Anmäl dig här senast den 19 augusti 2024

Program

(Mer om föreläsningen och seminarierna längre ned)

08:00  Registrering     

09:00  Mässa     

09:45  Inledande information   

09:50  Fika utomhus   

10:25  Gemensam föreläsning: Mission from the Margins 

11:40  Lunchpromenad
12:00  Lunch i Kajskjul 8
13:30  Seminarier:         
* Att finna oss själva på nytt i marginalerna

* ”Med er är det annorlunda”. Mission som profetisk dialog 
* Svenska kyrkans mission – en teologiskmusikalisk och historisk exposé  
* Håpets katedral  
* Kyrka för en ny generation unga vuxna 
* Pilgrimsvandring genom staden
15:00 Fika utanför Domkyrkan
15:20  Konsert: Naturen sjunger på samiska
16:00  Slut

Gemensam föreläsning: Mission from the Margins

Mission from the Margins är inte bara ett handlingsalternativ bland andra, utan ett ofrånkomligt sätt att vara kyrka i Guds mission. Marginaliserade och diskriminerade människor är profeter och vägvisare som åtalar världen för dess orättvisor genom sina liv av lidande och som strävar efter dess förvandling genom sin kamp. De hjälper oss att se Guds mission som en spiritualitet av motstånd och förvandling för livets och för Guds världs skull, och vi utmanas att vända våra perspektiv och delta i deras kamp och dela deras förhoppningar. Kyrkor och samhällen behöver omvandlas till att bli mer rättvisa, lyhörda och inkluderande. 

Föredraget hålls på engelska och med skriftligt utkast på svenska

Dr. Deenabandhu Manchala från Bangalore är präst och forskare med personligt engagemang mot diskriminering, och tidigare programdirektor för mission på Kyrkornas världsråd. 

Gudrun Norrfjärd är diakon och stiftshandläggare i Skara stift. Hon är missionärsbarn, har studerat globala studier och arbetat inom Sensus.

Seminarier

Välj mellan sex spännande seminarier nedan.

Var och en av dem anknyter till aspekter ur missionsdokumentet Tillsammans för livet som Kyrkornas världsråd riktar till kyrkor i hela världen. Återbekanta dig gärna med dokumentet inför dagen! 

Som Jesu lärjungar har vi en kallelse att delta i strävan efter Guds rikes förverkligande, vilket innebär en radikal förändring av den kristna självförståelsen. De sätt som kyrkorna bekänner och utövar sin tro behöver ifrågasättas och omprövas, så att vi blir Guds aktiva partners snarare än passiva traditionsbärare. Det handlar om att tillägna sig lärjungaskap bortom den personliga förvandlingen och lära sig av och berikas av de marginaliserades visioner och resurser. 

En dialog mellan Deenabandhu Manchala och Gudrun Norrfjärd som fördjupar huvudföreläsningen. (Seminariet hålls på engelska och med skriftligt utkast på svenska)  

Maximalt antal: 100
Plats: Hagakyrkan, Haga Östergata 30 

Relaterande text ur Tillsammans för livet: 107.

Lärjungarna lever mitt i världen men formar samtidigt en egen identitet. Jesu säger till sina lärjungar ”med er är det annorlunda” (Luk 22:26). Missionsuppdraget utgår från vår identitet som kyrka och som kristna. I präst och diakonmötesavhandlingen i Lund 2022 beskrivs mission som profetisk dialog. Vi är kallade att både lyssna in och dela.  Vi måste lyssna in samtiden och föra fram de sanningar som annars inte skulle bli sagda. Vi har också ett uppdrag att berätta den kristna trons berättelser. Mission har alltså en profetisk dimension. 

Seminariet hålls av Clara Nystrand. Hon är präst och doktor i praktisk teologi och lärare i homiletik på svenska kyrkans utbildningsinstitut. Hon har tidigare varit universitetspräst och även tagit initiativ till podden Tolkning pågår. I antologin En kyrka driven av mission, som var präst- och diakonmötesavhandling i Lund 2022, bidrog hon med kapitlet ”Med er är det annorlunda”.

Maximalt antal: 100
Plats: Chalmerska huset, Södra Hamngatan 11

Relaterande text ur Tillsammans för livet: 91.

Svenska kyrkan har under sitt 150-åriga internationella missionsarbete inspirerats av relationerna inom den världsvida kyrkan. Såväl teologiskt som musikaliskt har utbytet med systerkyrkor vidgat vår egen begränsade horisont. Det har gett oss en djupare förståelse av vår sändning med uppdrag att vara Guds redskap i Guds mission. Tydliga avtryck har lämnats såväl inom den liturgiska förnyelsen som i vår nuvarande psalmbok. I seminariet får vi sjunga och lyssna på musik från den världsvida kyrkogemenskapen och höra berättelser om bakomliggande sammanhang. 

Föreläsare: Ulrika Melin Lasson, stiftsmusiker och Ulf Sjögren, tidigare missionär i Sydafrika och stiftsprost i Göteborg 

Maximalt antal: 100
Plats: Tyska Christinae kyrka, Norra Hamngatan 16

Relaterande text ur Tillsammans för livet: 55.

Håpets katedral belyser den del av missionsuppdraget som handlar om att återupprätta skapelsen.  Den är ett flytande heligt rum byggd 2017–2022 i form av en stavkyrka på en pråm av trä. Dess skimrande takplattor i olika färger är tillverkade av plast från fisklådor, insamlade längs stränderna i Østfold och Bohuslän. Katedralen har skapats av konstnären Solveig Egeland med stöd av Norska kyrkan i Fredriksstad och andra intressenter. Den har blivit en stark symbol för samverkan över religiösa och andra gränser kring social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Sommaren 2025 besöker Håpets katedral kustförsamlingar i vårt stift.  

I seminariet möter vi Hege Fagermoen, soknepräst i Glemmen menighet i Fredrikstad, och styreledare för Håpets katedral. Hon delar berättelsen och visionerna kring Håpets katedral. Hennes berättelse ger oss perspektiv på vad nya sätt att vara kyrka kan vara.

Läs mer om Håpets Katedral

Maximalt antal: 85
Plats: Evangeliska brödraförsamlingen, Kungsgatan 45

Relaterande text ur Tillsammans för livet: 22. 

Mission är uppdraget att vara kyrka i vår egen tid. Under 2020-talet träder en ny generation in i vuxenlivet.  Varje generation präglas av de första decennierna av sitt liv. Vad har präglat den här generationen?  Hur vill de unga vuxna vara kyrka? Hur utmanar de unga vuxna vårt invanda sätt att vara kyrka?

Betlehemskyrkan i Göteborg har skapat en god kyrklig gemenskap för unga vuxna. BK unga vuxna präglas av: 

  • relationellt ledarskap
  • mötesplatser vars kultur är lätt att känna igen; träning, brunch, skapa matlådor osv.
  • ärliga och modiga samtal kring Unga vuxnas livsfrågor
  • inkludering, inte minst av HBTQI  personer
  • en egen veckomässa utformad för och av unga vuxna som kompletterar söndagens gudstjänst.

I seminariet möter vi församlingsföreståndare pastor Robert Eriksson och Lovisa Almén, pastor för ungdom och unga vuxna. De intervjuas av Olle Philipsson som själv höll i ett projekt under 2023 kring unga vuxna i Varbergs församling. 

Maximalt antal: 40 personer
Plats: Betlehemskyrkan, Erik Dahlbergsgatan 11 B

Relaterande text ur Tillsammans för livet: 72.

Guds mission har hela skapelsens upprättelse i centrum och kallar oss till omvändelse och delaktighet. Passet ger rörelse och förhoppningsvis nya reflektioner om hur arbetet för en hållbar omställning kan praktiseras genom pilgrimsvandring. Vi låter oss inspireras av ledorden från Pilgrims Walk for Future 2023: helhet, helig, helande, hållbart liv / hemmaliv. 

Vandringen startar vid Kajskjul 8 och avslutas vid Domkyrkoplan. Sköna skor och kläder efter väder.   

Ledare är Åsa Dungården, församlingspedagog och Lisa Westberg, präst - båda i Masthuggets församling vid Göteborgs pilgrimscentrum 

Maximalt antal: 30 personer
Plats: Kajskul 8, Packhusplatsen 11

Relaterande text ur Tillsammans för livet: 18.

Konsert: Naturen sjunger på samiska

Vi avslutar dagen tillsammans med biskop Susanne, kompositören Anders Anndaris Rimpi och kören KLUSTER under ledning av Helena Fornegård från Lundby församling.

Det blir en stund där Anders berättar om sitt arbete om lulesamiska psalmer och sina nya kompositioner av körmusik på lulesamiska. Du bjuds också in att med din egen röst vara med.