Foto: Magnus Aronson /Ikon

Stiftets musikerdag

Under temat ”Leva i världen, omvänd till verklighet – att leva i Guds mission” inbjuds musikerna från Göteborgs stifts församlingar till fortbildning, identitetsskapande och sändning. Måndag 26 aug 2024 9.00, Göteborg

Musikerdagen inleds med mässa tillsammans med biskop Susanne i Domkyrkan. Därefter blir det föredrag Leva i världen, omvänd till verklighet – att leva i Guds mission med Mikael Kurkiala, docent i kulturantropologi samt forskare och omvärldsbevakare vid enheten för forskning och analys. Mikael har som forskare fokuserat på människans olika språk och är bland annat författare till böckerna När själen går i exil och Där pendeln har sitt fäste – om det eviga i människan. 

  

På eftermiddagen erbjuds valbara workshops på olika teman i lokaler kring domkyrkan, du finner information om dessa nedan. Du väljer workshop i samband med anmälan, de flesta har begränsat antal platser, först till kvarn. Sedan bjuds vi tillbaka till domkyrkan till konserten Klockarens musikaliska värld - Svensk barock och låttradition på barockviolin och nyckelharpa, med Johan Hedin och Ida Meidell Blylod. Det blir kaffe och ett avslutande pass innan vi åter beger oss hemåt till vardagen i församlingarna.

Medverkande: Biskop Susanne Rappmann, Mikael Kurkiala, Birgitta Mannerström Molin, Lars Lind, Karin Nelson, Mikael Fridén, Anders Bergsten, Roland Larsén, Carl-Johan Bergsten, Julia Carlbäcker, Ulrika Widepalm, m.fl.

500 kr
Fika och lunch ingår  

 

Måndag 26 augusti 2024 9.00–16.30, Domkyrkan i Göteborg 
Anmälan dig här senast 17 juni 2024

Film: hälsningar från stiftet

 

Som en del av programmet vid stiftets musikerdag vill planeringsgruppen sammanställa några korta enkla mobilhälsningar för att få glimtar från kyrkomusikervardagen i olika delar av stiftet. Det vi önskar är just vardagsglimtar, inte i första hand från de tjusiga tillfällena. Det kan vara klipp ”på väg till min arbetsplats”, eller från en repetition. Det kan vara den vackraste platsen på din arbetsplats eller den fulaste, förklara gärna varför. Det kan vara ett klipp ”i väntan på...” Har din orgel fått en ny orgelstämma, blev körrepetitionen ovanligt trevlig eller har något annat hänt – det vill vi gärna se. Du bestämmer. Tillsammans skildrar vi mångfalden i vårt yrke!

Filmklipp från verksamheten

Filmklippet ska vara 1-2 minuter. Använd din mobiltelefon (liggande). Det kan alltså t.ex. vara ett kort filmklipp från en övning, konsert, gudstjänst, fikarast eller annat möte mellan människor. Det får gärna vara klingande musik. Du behöver inte redigera filmen eller krångla med tekniken. Enkelt kan vara bäst!

Kort beskrivande text

Skicka även med en kort text som beskriver vad filmen visar och eventuellt vilka som medverkar. Filmen ska alltså inte innehålla prat som beskriver det vi ser. Klippen kommer presenteras av en gemensam röst eller text utifrån de texter ni skickar med. När vi samlat in de olika hälsningarna sammanställs de till en gemensam film. Allt inskickat material kanske inte kommer att kunna användas.

Kontakt 

Skicka ditt filmklipp och din text med vilka som medverkar och var via fildelningsverktyget WeTransfer till frida.blomqvist@svenskakyrkan.se senast 15 maj 2024. 

För frågor om filmerna, kontakta Ulrika Melin Lasson nedan.

För frågor om inlämningen, kontakta frida.blomqvist@svenskakyrkan.se.

Program

8.30                  Registrering  

9.00                  Mässa, vi inleder dagen med att fira mässa tillsammans  

9.45                  Kaffe 

10.15             Välkommen till dagen, biskop Susanne inleder på temat. 

Mikael Kurkiala Foto: Magnus Aronson

10.30             Föredrag: Mikael Kurkiala - Leva i världen, omvänd till verklighet – att leva i Guds mission   

11.45              Lunch 

13.15-14.10 Workshops, välj mellan sex olika teman  

14.30          Konsert: Klockarens musikaliska värld -  Svensk barock och låttradition på barockviolin och nyckelharpa - Johan Hedin och Ida Meidell Blylod. Vi är alla bekanta med orgeln i kyrkan – men vilken musik spelade kyrkomusikerna på sina fioler och nyckelharpor under 1700-talet? Följ med in i en bortglömd musikalisk värld där klockare och organister betydde mer för musiklivet än vi idag kan ana.

15.15                 Kaffe  

15.45        Filmvisning: Hälsningar från stiftet  

                   Postludietips och information 

                   Gemensam sång 

 16.30       Slut 

Workshops 13.15-14.10 

1. Sångglädje och inspiration utifrån Sång igång-materialet  

Workshopledare: Birgitta Mannerström Molin 

Foto: Per Gustafsson

Sång igång är Svenska kyrkans pilotprojekt i strävan att ge alla barn möjlighet att få utveckla sin sångröst tillsammans med andra. Projektet vill bjuda in till en smittande, gemensam sångskatt och till ett livslångt sjungande. Sång igång har tagit fram ett sånghäfte utifrån intentionerna i skolans läroplan Lgr22. I sånghäftet finns 20 utvalda sånger från vår gemensamma sångskatt som spänner från kyrkligt till världsligt och handlar om liv, vänskap, natur, kärlek och evighet. Utifrån Sång igång-häftet bjuder vår workshopledare Birgitta Mannerström Molin in till Sånglust och inspiration för sång i skolmiljö åk F-3.   

 

2. Orgelns evangeliska röst

Foto: Jon Liinason

Workshopledare: Karin Nelson 

Många av våra stora orgelkompositörer låter orgeln på olika sätt gestalta Bibelns texter och drama i sina kompositioner till exempel J.S. Bach, Olivier Messiaen och många, många fler. Under workshopen på orgelläktaren presenterar professor Karin Nelson några av dessa. Karin berättar om kompositionerna och pekar på särskilt intressanta passager där dramat gestaltas i musiken. Vi får också höra klingande exempel.

3. Digitala verktyg – hjälpmedel i kyrkomusikerns vardag

Workshopledare: Anders Bergsten  

Noter i paddan, spela in stämmor till kören, låta organisten synas på skärm i koret… De tekniska möjligheterna är stora och tekniken kan hjälpa i kyrkomusikervardagen. Men hur gör man? Under workshopen guidar oss Anders Bergsten i olika tillvägagångssätt. Anders Bergsten är musiklärare och ljudtekniker. 

4. Sångskola för män 

Workshopledare: Lars Lind 

Lars Lind arbetar som kyrkomusiker i Sundsvall. Här har han utvecklat en Sångskola för män, en intensivkurs som ger grunderna i sång och körsång. Under 7 års tid har mer än 400 män i Sundsvall gått i skolan och många av dem sjunger nu i kör. Under workshopen berättar Lars om metodik, repertoar och om hur han går till väga i Sångskola för män.

5. Inkluderande ledarskap

Workshopledare: Julia Carlbäcker och Ulrika Widepalm 

Barn och unga i våra grupper är olika vilket är en stor tillgång samtidigt som det kan utmana. Hur kan jag som ledare anpassa mitt ledarskap för att fungera bättre för samtliga deltagare? Workshopen fokuserar på kunskap om hur du leder barn med neuropsykiatriska funktionsvariationer som ADHD och autism. Under workshopen får du del av både kunskap i ämnet och konkreta verktyg att använda i din ledarvardag.

6. Underhållsplaner för orglarna – hur funkar det?

Workshopledare: Carl-Johan Bergsten och Roland Larsén  

I Göteborgs stifts kyrkor finns sammanlagt 454 orglar. För att kunna planera skötseln av församlingarnas orglar genomförde Göteborgs stift 2020-22 en skade- och underhållsinventering. Men hur ska underhållsplanerna användas, hur är det tänkt? Hur kan vi förstå dokumenten? Carl-Johan Bergsten från Göteborgs Internationella OrgelAkademi (GIOA) och Roland Larsén, underhållsplanerare på Göteborgs stiftskansli, lotsar oss.