En vandrares utrustning ligger lämnad i gräset. Ryggsäck, kängor, hatt, karta.
Foto: maxmann/Pixabay

Pilgrimshistoria

Varför pilgrimsvandrar vi till Trondheim?

Vikingakungen Olof II Haraldsson färdades genom våra landskap när han 1030 återvände från Gårdarike till Norge. Den 29 juli 1030 stupade han vid Stiklestad och redan den 3 augusti 1031 helgonförklarades han i Trondheim.
 
Olofskulten etablerades genast och spreds oerhört snabbt både i Norden och ute i Europa. Vallfarter till hans grav i Trondheim startade redan 1031. Pilgrimer valde olika färdvägar och många av dessa går genom vår region.
 
Tradition och sägen berättar att kända personer har gått våra leder på sin väg till helgongraven i Nidaros, bl a den heliga Birgitta, Magnus Ladulås och drottning Blanka.

Pilgrimsvandring – lisa för kropp och själ

Församlingarna i Härnösands stift erbjuder ett antal pilgrimsaktiviteter under våren, sommaren och hösten. Det är vandringar och gudstjänster längs leder med anor från medeltiden. I dag upptäcks vägarna av allt fler som går i de medeltida pilgrimernas fotspår. Skälen till att vandra skiftar: Några söker efter livets djup och nya perspektiv. Andra söker rörelse i gemenskap med andra, i motsats till ett stillasittande vardagsliv. Hitta din pilgrimsinspiration här.