Orgel 400 - Rekonstruktion av Lorentzorgeln

År 2028 fyller Heliga Trefaldighets kyrka 400 år, och en rekonstruktion av Lorentzorgeln är vår hyllning. Bidra till orgelprojektet så dubblas summan av den insamlade gåvan.

Projektet Orgel 400 ska rekonstruera hela den ursprungliga Lorentzorgeln, så att den återfår sin klang från 1600-talet

För att vi ska kunna nå målet behöver vi ditt bidrag oavsett storlek.
En generös donator har nämligen lovat att dubbla alla gåvor upp till den första miljonen kronor. Därför kommer vi att gå ut brett till privatpersoner, företag, institutioner för att samla ihop denna summa.
Varje vecka kommer vi presentera utfallet. Nu drar vi igång…

Swisha din gåva till 123-365 45 14
eller ge din gåva via Bankgiro: 5472-0693, märk Orgel400.
Insamlingen bygger på konceptet 'Matching funds' (mer info längre ner).

Du kan även övelämna din gåva i någon annans namn. Han/hon får då ett fint gåvobrev med gratulationer. Läs mer här om gåvobrev.

Har du frågor så kontakta vår projektledare och organist:
Kalle Engquist 0766 36 54 63, kalle.engquist@svenskakyrkan.se

 

Orgel 400 och bakgrund

Heliga Trefaldighets kyrka benämns som norra Europas förnämsta Renässanskatedral. Den har en unik orgel vars fasad har, som ett mirakel, bibehållits med fasadpiporna intakta. Detta gör orgeln världsunik, vilket en samlad internationell expertis har vittnat om.

Rekonstruktion av 1600-talets orgelklang

Efter flera förstudier, internationella experters utlåtande och ett flertal anbud har församlingen enats om att orgelbyggarna Karl Nelson och Andreas Brauner får i uppdrag att rekonstruera (återställa) den första orgeln från 1631, byggd av Christian IVs hovorgelbyggare Johan Lorentz d.ä.
Heliga Trefaldighets kyrka ska återfå sin riktiga orgelklang från 1600-talet. Orgeln planeras stå färdig vid kyrkans 400-årsjubileum.

En dansk-svensk historia

Det internationella team som benämns referensgruppen, har hjälpt församlingen att skapa förutsättningar för att projektet ska kunna genomföras tekniskt, konstnärligt och praktiskt.
Nu startar nästa fas; att skapa ekonomiska ramar till projektets genomförande. Här krävs krafttag på lokal nivå såväl som nationell-internationell nivå. Projektet har ett uttalat syfte att betona den gemensamma Dansk-Svenska historien.

Vad är 'Matching funds'?

Det betyder att ingen gåva är för liten eller för stor för att matchas med motsvarande bidrag från vår huvudfinansiär.
Den amerikanska filantropen och medgrundaren till Cisco Systems, Sandy Lerner, har på ett mycket generöst sätt utlovat en stor summa pengar mot att projektet kan samla in lika mycket i övriga donationer. Detta kallas i Amerika för ”Matching funds”. Här är alla bidrag lika viktiga, stora som små.
Nu drar vi igång detta arbete. Vill du vara med?

Här kan du hitta mer djupgående fakta om orgelprojektet, samt ta del av material kring förstudien och slutrapporten.

Broschyr om rekonstruktionen och insamlingsinitiativet