Tåtra med jordgubbar och grädde. På tårtan står det Act Svenska kyrkan.
Foto: Josefin Casteryd/Ikon
Materialbank

Material till kampanjer

Act Svenska kyrkans återkommande kampanjer är en chans att tillsammans synliggöra viktiga frågor för en rättvis värld. Det handlar både om att samla in pengar till det internationella arbetet samt att engagera och skapa opinion i Sverige.

Under året har Act Svenska kyrkan flera kampanjer så som Fasteaktionen, sommarkampanjen och Julinsamlingen. Vi medverkar även i Världens Barn-kampanjen. Här hittar du information och inspiration för aktuell kampanj:

Gåvor är en förutsättning för att partner till Act Svenska kyrkan ska kunna bedriva sin verksamhet. Att människor delar med sig av sina resurser är en tydlig signal på ett starkt engagemang. Du som intresserad och engagerad är med och gör skillnad genom att informera om kampanjerna, visa filmer, läsa upp kollektvädjan, dela filmer i sociala medier med mera.

Du som är anställd i Svenska kyrkan hittar mer material på Kornet. Glöm inte att följa ämnet Act Svenska kyrkan för att inte missa nyheter om kommande kampanjer mm.

150 år av internationellt engagemang

Sedan 1874 har vi fört en kamp för och tillsammans med människor i utsatthet över hela världen. Inget hade varit möjligt utan ditt och alla församlingars engagemang. Var med och hylla handlingskraft och tron på människan – i sommar och under resten av 2024!

Material att använda under jubileumsåret

I Svenska kyrkans webbshop hittar du material kopplat till jubileumsåret.

Som ideellt engagerad kan du ladda ned eller beställa allt gratismaterial. Beställning av fysiskt material som kostar pengar behöver göras av någon i din församling som är anställd i Svenska kyrkan.

Exempel på kampanjmaterial

  • Livsloppet – tipspromenad med frågor om bland annat klimat och demokrati
  • Kollektvädjan för sommarens högtider
  • Fotoutställning med tillhörande reflektionskort
  • Aktivitetsförslag: Så ett frö för fred
  • Aktivitetsförslag: Sommarloppis

I webbshoppen finns även basmaterial som digitala insamlingsbössor, ballongerinsamlingsvästar, informationskit för gåvoshoppen och startpaket för att rekrytera månadsgivare.

Fem foton – och nedslag i Act Svenska kyrkans historia. Vad säger bilderna i dag och vilka funderingar väcker de om framtiden? Utställningen levereras med reflektionskort för varje bild och passar utmärkt att visa i församlingshemmet eller kyrkan. Beställ i Svenska kyrkans webbshop.

Act Svenska kyrkans spännande historia öppnar upp för många slags samtal. Här hittar du material som hjälper dig på vägen.

Seminarier om vår historia

Djupdyk i 150 år av internationellt engagemang genom inspelade seminarier med spännande paneldeltagare. Passar utmärkt att titta på tillsammans. Läs mer och se samtalen här.

Bildspel för föreläsning

Bildspel för föreläsning som kan användas för att starta samtal och reflektioner om vårt gemensamma engagemang. Ladda ned här.

Lär dig mer om Act Svenska kyrkans arbete

Vill du fördjupa dig i Act Svenska kyrkans fokusområden finns kunskapsportalen Actum. Till den finns workshopmaterial, barnmaterial, samt material för gudstjänst och andakt.

Vill du att någon som arbetar på Act Svenska kyrkan besöker din församling och håller en föreläsning med avstamp i vår historia? Varmt välkommen att höra av dig till Givarservice med en bokningsförfrågan.

Letar du efter kampanjmaterial att använda i församlingsblad eller på webben? På Act Svenska kyrkans sida på Kornet hittar du som anställd i Svenska kyrkan mer information.

Följ Act Svenska kyrkan i sociala medier och dela gärna inlägg som läggs ut under kampanjperioden. Skapa egna inlägg som berättar om de aktiviteter som du och din församling/pastorat/stift genomför under jubileumsåret.

Använd hashtaggar: #ActSvenskakyrkan #150årsjubileum

Tillsammans för förändring i 150 år

Sedan 1874 har vi fört en kamp för och tillsammans med människor som lever i utsatthet över hela världen. Vi gör det för att vi alla lever under samma himmel, med samma rättigheter till ett värdigt liv.

Djupdyk i vår historia och framtid

Under våren är Act Svenska kyrkan med och anordnar flera spännande seminarier som tar avstamp i vår 150-åriga historia. Här kan du se dem i efter hand.

Världens Barn

Kampanjkulmen: 25 september-8 oktober.

Världens Barn är Radiohjälpens största insamling och genomförs av Sveriges Television och Sveriges Radio P4 i samarbete med 14 svenska organisationer, var av Act Svenska kyrkan är en av dem. Tillsammans med närmare 45 000 frivilliga gör vi en enorm insats för världens barn och du är välkommen att vara med!

Världens Barn-kampanjen pågår hela året med kampanjkulmen vecka 39–40. Det är även under de veckorna som vi medverkande organisationer ska lyfta kampanjen i vår kommunikation.

Material för att lyfta Världens Barn

Act Svenska kyrkan har två projekt som får pengar från Världens Barn. Det ena projekten är inkludering av barn med funktionsnedsättningar i flyktinglägren i Dadaab, Kenya. Act Svenska kyrkans andra projektet som får stöd av Världens Barn är i Myanmar. Här arbetar Act Svenska kyrkan för att barn på flykt i landet ska få utbildning.

Läs mer om projekten på kampanjsidan för Världens Barn.

Det finns många sätt att engagera sig för Världens Barn. Ni kan göra något i din församling/ditt pastorat eller ta kontakt med Världens Barns regionsamordnare. Regionsamordnarna kan hjälpa till med kontakter i respektive kommun samt tipsa om aktiviteter som planeras i ert område. Här finns kontaktuppgifter till Världens Barns regionsamordnare.​

Tips på aktiviteter för insamling​

  • Insamling vid kyrkkaffet
  • Inträde vid konsert
  • Springa, gå eller cykla i utmaningen #jordenruntförvärldensbarn
  • Bössinsamling vid aktiviteter och på torg
  • Kollekt under gudstjänst och andakter. 

Till Världens Barn-kampanjen finns både material kopplat till Act Svenska kyrkans projekt samt generellt material om kampanjen. 

I Svenska kyrkans webbshop finns en affisch med ett exempel från Act Svenska kyrkans projekt i Dadaab, Kenya. Det finns också annonser i Svenska kyrkan mallverktyg med samma exempel på vad pengarna går till.

Berättelser och information om projekten

Berätta gärna om Världens Barn och Act Svenska kyrkans projekt på till exempel träffar och under kyrkkaffet. På Act Svenska kyrkans blogg finns fler berättelser som går att utgå ifrån.

Världens Barns webbplats finns tips för engagerade. Där finns också möjlighet att skapa en egen digital insamling för att kunna följa hur mycket som ni samlar och som smidigt kan spridas vidare. 

I deras verktygslåda för aktiva finns foldrar, affischer, ballonger med mera att beställa för att använda i insamlingsarbetet.

Projekt med stöd från Världens Barn

Läs berättelser från de projekt som får ta del av pengarna från insamlingen till Världens Barn.

En grupp människor springer mot kameran. Det står Världens Barn eller Act Svenska kyrkan på deras kläder.

Världens Barn

Världens Barn är Radiohjälpens största insamling och genomförs av Sveriges Television och Sveriges Radio P4 i samarbete med 13 svenska organisationer, varav Act Svenska kyrkan är en av dem.

Julinsamlingen

Kampanjperiod: Första advent till trettondedag jul.

Julinsamlingen 2024 går under rubriken ”Sprid ljus i mörkret” och handlar om Act Svenska kyrkans arbete för fred.

Du som är anställd i Svenska kyrkan hittar mer material för insamling och engagemang på Kornet. Följ ämnet Act Svenska kyrkan.

Material för att lyfta Julinsamlingen 2024

Vi lever alla under samma himmel men verkligheten ser olika ut. I natt vaknar miljontals människor till ljudet av krig och konflikt. Just nu pågår omkring 200 väpnade konflikter i världen. En fjärdedel av jordens befolkning lever i konfliktdrabbade områden, i konstant hot om att utsättas för väpnat våld.
Act Svenska kyrkan arbetar med fredsbyggande insatser i några av de mest konfliktdrabbade delarna av världen. Tillsammans kan vi agera för fred. Swisha din gåva till 900 1223. Tack!

I Svenska kyrkans webbshop finns från och med 1 september en ingång för materialet till julinsamlingen. Beroende på material så finns det både att beställa redan upptryckt material och/eller att ladda ner för egen utskrift. 

Beställ senast 20 oktober för att materialet ska hinna tryckas och levereras innan kampanjstart. 

I webbshoppen finns även basmaterial som digitala insamlingsbössor, insamlingsvästar, informationskit för gåvoshoppen och startpaket för att rekrytera månadsgivare. 

Upptaktsfilm och kampanjtidning
För dig som ska hjälpa till med insamlingen finns information- och inspirationsmaterial i form av tidning och film.

Kampanjtidning  - Kommer i september

Upptaktsfilm - Kommer i september

Julinsamlingens bildspel

Använd bildspelet för att presentera kampanjen i olika verksamheter, exempelvis som ett kort föredrag eller som presentation på bildskärmar. 

  • Julinsamlingens bildspel (Powerpoint) - Kommer i september
  • Stående bildspel, 9x16 (PowerPoint) - Kommer i september

Julinsamlingens filmer

Visa Julinsamlingens filmer när ni träffas i olika grupper, gudstjänster eller event. Alla filmer finns att titta på och ladda ner från Vimeo. De publiceras i september.

Fördjupa dina kunskaper

Vill du fördjupa dig i fokusområden Jämställdhet och hälsa så finns kunskapsportalen Actum. Till den finns workshopmaterial, barnmaterial samt ett material för gudstjänst och andakt. Du hittar alla material längre ner på sidan dit du kommer med länken ovan.

Låt oss tillsammans sprida ljus i mörkret! 

Luciamanifestationen är en kampanjaktivitet som handlar om att kombinera Lucias budskap med Julinsamlingens budskap. Lucia kommer “med hälsning om julefrid”. Hon sprider ljus i mörkret genom sin kristna tro och sin omsorg om människor. Därför passar det fint att samla in pengar till Julinsamlingen med temat “Sprid ljus i mörkret”. 

En ljusmanifestation med tema fred kan passa att genomföra vid många tillfällen under kampanjperioden. Här är några förslag: Första advent och kampanjstart den 1 december, Nobeldagen och mänskliga rättigheternas dag den 10 december, luciafirandet den 13:e december, årets mörkaste dag den 21 december, fjärde advent med rikskollekt till Act Svenska kyrkan den 22 december, i samband med dagens bibeltext (Joh 1:1-14) den 25:e december, som start på det ekumeniska året för fred den 1 januari, vid stjärnspel och kampanjavslutning på trettondedag jul den 6 januari. 

Material om ljusmanifestation kommer i juni

  • Förslag på text om ljuset i mörkret
  • Information om lucias kamp och flickors rättigheter finner du på Act Svenska kyrkans webbplats.
  • Film från ljusmanifestation
  • Beställ affisch (A3) för ljusmanifestation från Svenska kyrkans webbshop. Det finns plats för egen text och bjuda in till event.
  • Artikel för församlingstidningar som knyter ihop legenden om Lucia med Act Svenska kyrkans arbete.

Följ Act Svenska kyrkan i sociala medier och dela inlägg som läggs ut under kampanjperioden. Skapa egna inlägg som berättar om de aktiviteter som du och dina vänner genomför under kampanjen.

Använd hashtags: #ActSvenskaKyrkan #Julinsamlingen #SpridLjus #Luciamanifestation

1 september - Material kan börja beställas i webbshoppen
10 september - Kampanjinformation skickas ut till ombud och församlingar
20 oktober -  Sista beställningsdag i webbshoppen
1 december - Rikskollekt och kampanjstart
10 december – Nobeldagen, Mänskliga rättigheternas dag
13 december – Luciamanifestation!
21 december - Årets mörkaste dag. Sprid ljus!
22 december - Rikskollekt
25 december – Dagens evangelium Joh 1:1-14 (Ljuset i mörkret)
26 december - Rikskollekt 
6 januari - Rikskollekt och kampanjavslut
31 januari - Sista dag att registrera insamlingsresultat 
6 februari - Insamlingsresultatet presenteras

Splitscreen lucia och barnbrud.

Bryt en tradition

Tvångsäktenskap, könsstympning och andra övergrepp krossar drömmar och slår sönder liv - varje dag. Det är hög tid att bryta skadliga traditioner.

Två personer trycker sina pekfingertoppar mot varandra

Fred och demokrati

Act Svenska kyrkan arbetar tillsammans med lokala krafter över hela världen för att stärka mänskliga rättigheter, bygga tillit och gemenskap och uppnå hållbar fred.

Fasteaktionen

Fasteaktionen inleds på fastlagssöndagen och pågår fram till palmsöndagen. Temat för Fasteaktionen 2024 är "Dela lika och rädda liv". Var tionde människa i världen saknar sitt dagliga bröd trots att det finns tillräckligt med resurser för att alla ska kunna äta sig mätta. Vi lever alla under samma himmel, men delar inte lika på jordens resurser. Tillsammans kan vi förändra det!

Du som är anställd i Svenska kyrkan hittar mer material för insamling och engagemang på Kornet. Följ ämnet Act Svenska kyrkan.

Material för att lyfta Fasteaktionen

Dela lika och rädda liv. Var tionde människa i världen saknar sitt dagliga bröd trots att det finns tillräckligt med resurser för att vi alla ska kunna äta oss mätta. Vi lever under samma himmel, men delar inte lika på jordens resurser. Tillsammans kan vi förändra det! Fastan är den tid på året som vi får möjlighet att själva avstå något för att kunna dela med oss till andra. 

Majs är ett av världens vanligaste sädesslag. På våra middagstallrikar är den ofta ett trevligt tillbehör, på andra platser kan den vara skillnaden mellan liv och död. Samtidigt är majsodlingarna sårbara för både klimatförändringar och för ekonomiska intressen. Men när majsen odlas i småskaliga jordbruk kan den ge skördar som räcker både till att mätta familjer och till försäljning. Med fler småskaliga jordbruk kan fler människor gå och lägga sig mätta. För 150 kr kan till exempel en jordbrukare i Sydsudan bli självförsörjande på majs. Ge en gåva och var med i kampen för allas rätt till mat!

Svenska kyrkans webbshop hittar du mycket material. Beroende på material finns det både att beställa redan upptryckt material och/eller att ladda ner för egen utskrift. 

Exempel på kampanjmaterial

  • Kampanjfolder

  • Kampanjaffisch A4

  • Kampanjaffisch A3

  • Fastebössa

  • Barn- och ungdomsmaterial

Beställ senast den 19 januari för att få leverans innan kampanjstart den 11 februari.

I webbshoppen finns även basmaterial som digitala insamlingsbössorballongertårtschabloninsamlingsvästarinformationskit för gåvoshoppen och startpaket för att rekrytera månadsgivare

Fasteaktionens bildspel 

Bildspel för att presentera kampanjen 16x9 (PowerPoint)

Bildspel för att presentera kampanjen 9x16 (PowerPoint)

Rörligt material Fasteaktionen 

Vimeo kommer du i början av februari att hitta rörligt material för Fasteaktionen. 

Fördjupa dina kunskaper

Vill du fördjupa dig i fokusområdet Försörjning och klimaträttvisa så finns  kunskapsportalen Actum. Till den finns workshopmaterial, barnmaterial samt ett material för gudstjänst och andakt. Du hittar alla material längre ner på sidan dit du kommer med länken ovan.

Livsloppet består av tio tipsfrågor. Ta gärna upp en frivillig gåva till Act Svenska kyrkan som deltagaravgift. 

Följ Act Svenska kyrkan i sociala medier och dela inlägg som läggs ut under kampanjperioden. Skapa egna inlägg som berättar om de aktiviteter som du och dina vänner genomför under kampanjen.

Använd hashtags: #ActSvenskakyrkan #Fasteaktionen #DelaLika 

  • 2 januari - Kampanjtidningen med tips på material och aktiviteter samt beställningssedel landar postalt eller via e-post.

  • 19 januari - Sista beställningsdatum för materialet.

  • 25 januari - Materialet börjar skickas ut. 

  • 11 februari - Fasteaktionen börjar. Fastlagssöndagen och rikskollekt till  Act Svenska kyrkan.

  • 3 mars - Tredje söndagen i fastan.  Rikskollekt till Act Svenska kyrkan. 

  • 8 mars - Internationella kvinnodagen. Använd gärna  det material och de berättelser som finns på  Kornet och uppmana till gåvor. 

  • 10 mars - Midfastosöndag ”Livets bröd”.

  • 20 mars - Dela lika-dagen (Vårdagjämningen). 

  • 24 mars - Kampanjavslutning. Palmsöndagen och rikskollekt till Act Svenska kyrkan.

  • 1 april - Annandag Påsk. Rikskollekt till Act Svenska kyrkan. 

  • 24 april - Sista dagen att registrera lokala insamlingsaktiviteter och kollekter i Svenska kyrkans kollekt- och betalsystem (KOB).

  • 29 april - Insamlingsresultat för kampanjen redovisas.

Två majskolvar mot blå himmel

Livräddare i fält

Mat är en mänsklig rättighet, ändå går miljoner människor på jorden hungriga. Det är en fråga om fördelning – vi delar inte lika på resurserna.

Kvinna står i ett risfält i Bangladesh.

Försörjning och klimaträttvisa

Act Svenska kyrkan värnar skapelsen och försvarar alla människors rätt till ett värdigt liv. Grundläggande trygghet, jämställdhet och klimaträttvisa är en förutsättning för en hållbar värld. När människor kan arbeta och klara sig på sin inkomst skapas självförtroende och framtidstro.

Montage med fem bilder relaterade till majs

Välkommen till majsens spännande värld

En resa i tid och rum, från de gamla majsfälten i Centralamerika till din välsaltade popcornskål – majsen är ständigt aktuell. Som gröda är den i dag en livräddare för miljontals människor världen över. Du kan vara med och kämpa för varje människas rätt till ett liv fritt från hunger.