Foto: Katarina Sandström Blyme

Präst- och diakonvigning juni 2023

Söndag den 18 juni vigdes tre diakoner och en präst av biskop Marika Markovits i Linköpings domkyrka. Tidigare ärkebiskopen KG Hammar var gästande biskop.

Ett välsignat regn föll över Linköping när biskop Marika vigde diakonerna Anna-Sophie Aamand, Irma Hermansson och Sandra Andersson samt prästen Catharina Linderoth till tjänst. Inne i domkyrkan var det precis så varmt som det brukar vara på vigningarna i juni. Men tack och lov finns agendor att fläkta sig med – eller den handfläkt som Irma Hermanssons assistent Christina Holmer, präst i Tranås pastorat påpassligt tagit med sig.

Söndagens tema var ”Kallelsen till Guds rike”. I sin predikan talade biskop Marika om att Guds rike inte är någon ”inom-världslig” utopi vi ska bygga. Heller inte en ”bortom-världslig” verklighet som ska kompensera för livets svårigheter:

”Guds rike är här och nu. Kallelsen till Guds rike innebär att leva enligt Guds rikes normsystem här och nu och till normsystemet hör försoning, fred och frihet, sanning och rättvisa, gemenskap och medmänsklig kärlek”.

”Det är inte perfektion vi ska åstadkomma”

Hon vände sig till de snart vigda och betonade att präster och diakoner har ett särskilt uppdrag att låta Gudsrikets normer genomsyra församlingarna, att hjälpa unga och vuxna till ett liv präglat av försoning, fred och frihet, sanning och rättvisa, gemenskap och medmänsklig kärlek.

”Men samtidigt får vi inte gå vilse och tro att det är perfektion vi ska åstadkomma. Se det mer som en glädje över att vi lagar något trasigt - skavankerna syns ännu – men det sitter ihop.  Det rullar till dess vi måste sätta fast hjulet igen.  Gud verkar i det som är ofullkomligt. Försoning är Guds rikes utgångspunkt.”

Efter predikan sjöng Domkyrkans kammarkör ”Even when he is silent” med en text skriven av en gömd judisk man under andra världskriget och tonsatt av norske Kim André Arnesen:

I believe in the sun, even when it's not shining.
I believe in love, even when I feel it not
I believe in God, even when He is silent

Vi lagar något trasigt... och som församlingen läste i vigningsbönen:

Gud, ge dina diakoner uthållighet i kärlekens tjänst
och din präst uthållighet i försoningens tjänst.
Gör dem lyhörda och hängivna. Ge dem frimodighet och kraft,
det tålamod de behöver, och bevara dem i din närhet.

Text och foto: Katarina Sandström Blyme

 

De som nu träder i tjänst i Svenska kyrkan är:

DIAKONER
Anna-Sophie Aamand
- Gottfridsbergs församling (domkyrkopastoratet).

Sandra Andersson - Slaka-Nykils pastorat.

Irma Hermansson - Landeryds församling (domkyrkopastoratet).

PRÄST
Catharina Linderoth - Berga församling (domkyrkopastoratet).

Läs mer om dem nedan.

Anna-Sophie Aamand...

Anna-Sophie Aamand. Foto: Katarina Sandström Blyme

...kommer från den sydliga delen av Jylland. Hon bor sedan några år tillbaka i Bjärka-Säby utanför Linköping och är medlem i Ekumeniska kommuniteten där. Utbildad socialpedagog. Pilgrim och Medvandrare. Ingår i Nätverket för själavård och andlig vägledning i Linköpings stift.

Därför vill jag bli diakon: 
”Vägen ledde mig så småningom till Svenska kyrkan och diakonyrket. Och jag tackar ja till kallelsen.”

Anna-Sophie Aamand kommer att tjänstgöra i Gottfridsbergs församling.

Sandra Andersson...

Sandra Andersson. Foto: Katarina Sandström Blyme

...bor i Linköping med sin familj. Utbildad fysioterapeut och har tidigare främst arbetat inom slutenvården på Linköpings universitetssjukhus.

Därför vill jag bli diakon:
”Min främsta längtan med att bli diakon är att jag vill verka för tolerans för olikheter, mångfald och glädje i möten.” 

Sandra Andersson kommer att tjänstgöra i Slaka-Nykils pastorat.     

Irma Hermansson...

Irma Hermansson. Foto: Katarina Sandström Blyme

...bor på Pålsbo gård utanför Mjölby. Har haft anställning som församlingspedagog sedan 2003 och har bland annat arbetat med pilgrimsvandringar, retreatverksamhet och varit ledare för kristen djupmeditation.

Därför vill jag bli diakon:
”För att jag ser kyrkan som en plats där vi kan mötas och på olika sätt uttrycka det som är viktigt för oss och som rör våra liv. Jag tror att det finns behov av en gemenskap där vår djupa längtan tas på allvar och som genomsyras av respekten för alla människors värdighet. Som diakon kan jag arbeta och leva för att sprida det glada budskapet – evangelium – som är en gåva till oss människor. Gud som är kärleken uppenbaras för oss och blir människa i Jesus Kristus.”

Irma Hermansson kommer att tjänstgöra i Landeryds församling.

Catharina Linderoth...

Catharina Linderoth. Foto: Katarina Sandström Blyme

...bor i Linköping. Har tidigare studerat statsvetenskap och beteendevetenskap. De senaste tiotal åren har hon arbetat på medicinska fakulteten på Linköpings universitet och bland annat ingått i en forskargrupp med fokus på livsstilsförändringar.

Därför vill jag bli präst: 
”För att sprida budskapet och hoppet att vi är älskade av Gud som vill gemenskap och kärlek. Den kärleken som världen såväl behöver idag.” 

Catharina Linderoth kommer att tjänstgöra i Berga församling.

Gud, du har kallat var och en av oss till olika uppdrag i världen och i kyrkan. Nu ber vi för dem som vigs till tjänst. Hjälp dem att vad som än möter lita på att du har kallat och sänt dem, ge dem uthållighet i sin tjänst och låt dem känna att du bär dem i varje uppgift. Amen.

Bilder från de senaste vigningarna

Tre nyvigda präster, en nyvigd diakon, en ledarhund och en biskop står utomhus framför en kyrkport.

Präst- och diakonvigning januari 2023

Söndag den 29 januari vigdes en diakon och tre präster av biskop Marika Markovits i Linköpings domkyrka. För Marika Markovits blev vigningen hennes första stora uppdrag som biskop.

Nu är Riita Eklund Sandström präst! Vigd av biskop Martin Modéus vid söndagens diakon- och prästvigning.

Präst- och diakonvigning juni 2022

Söndag den 19 juni vigdes två diakoner och tre präster av biskop Martin Modéus i Linköpings domkyrka.