Helene Arvidsson, Gunilla Wachtmeister och Anneli Gunther organiserar  Klädkällarens plagg och skor.
Foto: Åsa Österling

På besök i Klädkällaren – ett reportage om ideellt arbete

Har du hört talas om Klädkällaren i Höllvikens församling? Här kan behövande hämta kläder skänkta av andra människor. Vi har träffat några av de ideella medarbetare som bidrar till verksamheten. Häng med ner i källaren i Kyrkans hus och se hur arbetet går till – och vad som är på gång framåt.

”Oj, är de inte lite stora för dig?!”

Frågan följs av glada skratt från både barn och vuxna. En flicka har tagit på sig ett par gympaskor, ungefär åtta storlekar för stora, och visar stolt upp sitt ”fynd” förföräldrar och ideella medarbetare som den här tisdagen befinner sig i Klädkällaren i Kyrkans hus i Höllviken. 

Här kan alla behövande hämta framför allt kläder, men också skor och lite leksaker och böcker. Verksamheten startades för ungefär åtta år sedan i samband med flyktingkrisen 2015.

I dag drivs Klädkällaren av ideella medarbetare i Näsets pastorat med Helene Arvidsson som samordnare.

– Klädkällaren är en plats där behövande människor kan hämta kläder. Alla behövande! Det kan vara en familj som har förlorat allt eller en nyanländ familj från exempelvis Ukraina, berättar Helene.

– Det går bra att komma hit tisdagar mellan klockan 14.00 och 16.00, men man kan också boka tid med mig eller Christina Dongas, diakon, om man vill komma själv. Vi anpassar oss gärna efter behoven.

Ett behov av att hjälpa

En av de ideella som arbetar här är Anneli Gunther. När Ryssland attackerade Ukraina kände hon att hon ville hjälpa till.

– Ingen kan göra allt, men alla kan göra något, säger hon.

Klädkällaren erbjuder både långsiktig och kortsiktig hjälp.

– Som ung nyseparerad mamma fick jag själv hjälp av kyrkan i några månader, sedan hade det löst sig. Vi finns här för att hjälpa både tillfälligt och under en längre period, berättar Anneli.

Verksamheten sträcker sig över hela kommunen och fyller även en social funktion. Det säger Gunilla Wachtmeister, som är ideellt engagerad i både Klädkällaren och det tillhörande Språkcaféet.

– Vi, tillsammans med Språkcaféet som är öppet samma tider, fyller också en social funktion. Här kan den som vill ta en kopp kaffe, te eller choklad och barnen kan träffas och leka. 

Ett möte som etsat sig fast

Britt-Marie Nilsson har varit engagerad i verksamheten i ungefär ett och ett halvt år. Ett av de möten hon aldrig glömmer är det med en ung man som snart skulle ta examen.   

– Det roligaste är när vi kan leta upp något som en person verkligen behöver. Kommer ni ihåg studenten?

Britt-Marie ser sig omkring på kvinnorna som befinner sig i lokalen och Helene nickar entusiastiskt.

Plagg som hänger på galgar och ligger i lådor i Klädkällaren i Kyrkans hus.
Tyllkjolar, flanellskjortor och jeansjackor redo att få nya ägare. Foto: Åsa Österling

– Vi lyckades hitta en hel kostym med matchande skor till en ung kille som skulle ta studenten. Det hade säkert kostat flera tusen kronor att köpa annars, säger hon.

Även Anneli har många starka upplevelser från passen i Klädkällaren.

– När barn och ungdomar är inblandade känns det verkligen i hjärtat. Även känslan när vi lyckas kommunicera, när jag ser glädjen hos den andra personen, är magisk. Den är värd allt och ger en sådan energi. En energi som är svår att beskriva.

Kläderna som finns i Klädkällaren skänks av privatpersoner och lämnas i Kyrkans hus. Bra att tänka på för givaren är att plaggen ska vara hela, rena och gärna i säsong eftersom platsbristen gör det svårt med lagerhållning.

Det är dock viktigt att betona att inget slängs. I skrivande stund finns ett avtal som innebär att Näsets pastorat exempelvis kan skicka vidare kläder som behöver lagas eller tvättas till Humana som sedan ser till att plaggen får nya ägare. 

Vill utveckla konceptet

Framåt kommer konceptet med Klädkällaren att utvecklas. Det som inte går åt i Kyrkans hus kan komma att läggas ut exempelvis på Tradera, gå på auktion eller säljas på loppis i egen regi. Eventuella inkomster kommer oavkortat att användas för att köpa in nya underkläder, strumpor och hygienartiklar – saker som alltid efterfrågas. 

– Det är viktigt att givaren vet att kläderna kan hamna på en loppis eller på en auktionssajt. Men alla intäkter går direkt tillbaka in i verksamheten, betonar Gunilla.

Anneli fyller i:

– Ibland ser vi att märkeskläder bara blir liggandes. Vi kanske tror att de ska gå åt direkt, men våra brukare väljer kläder mer efter funktion. Då vore det bra att kunna sälja plagget för en rimlig slant på Tradera och använda pengarna till saker som efterfrågas, exempelvis nya underkläder.

Just mängden kläder som kommer in varierar väldigt, intygar Britt-Marie som är van vid att ta emot inlämnade plagg och saker, sortera och packa upp. Ibland blir det också mycket av samma sak under perioder. Då ser gänget i Klädkällaren till att plocka fram lite i taget så att det räcker till så många som möjligt.

–Vi försöker också göra plats så att vi kan ha lite leksaker här. Lyckan i ett barns ögon när han eller hon får en bil eller ett pussel… Jag börjar nästan gråta bara jag tänker på det, säger Anneli.

Hoppas att fler vill bli ideella 

Inger Egerup har nästan varit med sedan starten av Klädkällaren. Hon tycker att det är en speciell känsla att vara ideell.

– Man är alltid välkommen och alltid uppskattad. Jag blir glad av att vara här! Och så känner jag att jag gör nytta.

I och med sammanslagningen till Näsets pastorat hoppas nu flera av de ideella som arbetar i Klädkällaren att verksamheten kan växa. Dels att fler upptäcker att verksamheten finns, dels att fler skänker kläder. Men också att fler kanske vill arbeta ideellt.

– Alla behövs kanske inte i Klädkällaren eller i Språkcaféet, men det finns ju så mycket mer verksamhet, säger Anneli.

”Finns alltid något att göra”

Hon vill även uppmuntra yngre människor att ta sig tiden att hjälpa till.

– Det ger en energi som är svår att beskriva. Och det kan bli till glädje längre fram och man vill göra någonting meningsfullt för behövande när man går i pension. Det behöver inte vara mer än du vill. Det finns alltid något att göra, även om det bara handlar om några timmar var tredje vecka.

– Det är många som säger ”jag skulle vilja göra något”. Då brukar jag säga: ”Det är faktiskt bara att göra något”.

Tänk på att lämna kläder som är:

  1. Hela
  2. Rena
  3. I säsong

Vad händer med mitt plagg i Klädkällaren?

Behöver plagget lagas eller tvättas skickas det till Humana. Annars hängs det ut i Klädkällaren. I framtiden kan det också säljas via exempelvis en auktionssajt eller Tradera. Inkomsten kommer oavkortat att gå tillbaka in i verksamheten, till exempel i form av inköp av underkläder och hygienartiklar.

Så lämnar du kläder:

I Kyrkans hus under kontorstider.

Så hämtar du kläder:

Under Klädkällarens öppettider eller genom att boka tid via diakon Christina Dongas.

Mer om ideellt arbete:

Så fungerar det att arbeta ideellt i Näsets pastorat

Tre röster från Skanör-Falsterbo församling om ideellt arbete

Text: Åsa Österling, Maggie Signäs

Porträtt av Inger Egerup som nästan har varit med sedan starten av Klädkällaren
Inger Egerup har nästan varit med sedan starten av Klädkällaren Foto: Åsa Österling
Anneli Gunther och Britt-Marie Nilsson sorterar bland kläderna i Klädkällaren.
Anneli Gunther och Britt-Marie Nilsson har båda upplevt många starka möten i Klädkällaren. Foto: Åsa Österling