Högaktuella kurser på Segerstedt i höst

På teman som antisemitism, tolerans, extremism och identitet erbjuder Segerstedt institutet vid Göteborgs universitet tre 7,5 poängs-kurser i höst.

Kurserna ges samtliga dels på distans och ett antal internat. Sista anmälan är 17/6.

Kurser HT 2024:
- Pedagogiskt arbete mot antisemitism. 
Antisemitism är ofta svårt att bemöta i undervisning och leder inte sällan till konfliktfyllda situationer. Många gånger är det svårt för den enskilda läraren att orientera sig om i vilken utsträckning problemet grundar sig i kunskapsbrister, verklig övertygelse eller vilja att provocera. Syftet med kursen Pedagogiskt arbete mot antisemitism är att ge deltagarna både grundläggande och fördjupande kunskaper om antisemitismens historia, idéhistoria och socialpsykologi samt inte minst pedagogiska verktyg de kan använda i undervisningen.
Länk till kurs: Pedagogiskt arbete mot antisemitism 7,5 hp (PDG800) | Segerstedtinstitutet, Göteborgs universitet (gu.se)

Tolerans, identitet och extremism.
En kärnfråga i kursen är unga människors rätt till respekt och att få sina mänskliga rättigheter säkerställda. En av utgångspunkterna med progressiv undervisning i ett socialpedagogiskt perspektiv, är att skapa pedagogiska redskap för att utveckla barns och ungas medvetenhet och förståelse av sin samtid och att utveckla metodisk kompetens för att möta antisemitiska, rasistiska och extremistiska uttryck i det pedagogiska arbetet. 
Länk till kurs: Tolerans, identitet och extremism 7,5 hp (PDG690) | Segerstedtinstitutet, Göteborgs universitet (gu.se)

- Historiografi, exkursionspedagogik och Förintelsens minnesplatser. 
Kursen Historiografi, exkursionspedagogik och Förintelsens minnesplatser riktar sig till pedagoger och andra som arbetar med unga människor. I utbildningen behandlas historiografiskt arbete kring Förintelsen. Därtill ingår studier i utvecklandet av exkursionspedagogik samt didaktik för att genomföra studieresor till Förintelsens minnesplatser. Också utvecklande av förtrogenhet med relevanta källor för pedagogiskt arbete om Förintelsen är en del av kursen. En av utgångspunkterna i kursen är att skapa pedagogiska redskap för att kunna öka barns och ungas medvetenhet och förståelse av historien och av sin samtid då det handlar om att möta rasistiska, antisemitiska och historierevisionistiska uttryck. 

Länk till kurs: Historiografi, exkursionspedagogik och Förintelsens minnesplatser 7,5 hp (PDG692) | Segerstedtinstitutet, Göteborgs universitet (gu.se)