En kvinna och kort i olika färger på ett bord.
Foto: Karolina Braun

En kortlek för livet

Nyhet Publicerad

Öppna kort är en modell för att prata om livets stora frågor. ­– Det handlar om att normalisera existentiella frågor och att hjälpa oss att prata med varandra oavsett var i livet vi befinner oss, menar samtalsledaren Emma Naqvi på Frivilligcentralen Knuten.

Jag träffar Emma Naqvi som i vår leder samtalsgruppen Öppna kort på Frivilligcentralen Knuten i Kålltorp. Emma är utbildad hälso- och sjukvårdskurator och van vid att hålla i samtalsgrupper i jobbet. Men just den här gruppen leder hon som volontär.

Att leda den här samtalsgruppen berikar mitt eget liv och min förhoppning är att jag som ledare kan göra det möjligt för att deltagarnas liv berikas, säger Emma.

Öppna kort är en samtalsmodell som går ut på att främja existentiell hälsa, något som WHO uppmuntrade sina medlemsländer redan 1984. Ofta är vi bra på att prata om den fysiska, psykiska eller sociala hälsan, medan den andliga och existentiella hälsan ofta glöms bort. Som ett led i detta utvecklade prästen Pontus Nilsson och psykologen och filosofen Ida Hallgren Öppna kort 2017, i samarbete med Hälsolots Centrum och Svenska kyrkan här i Göteborg.

Sätta ord på tankar och känslor

På bordet framför oss ligger en kortlek med samtalskort i olika färger. På grundkortet, som en slags spelplan, finns nio rutor som vardera innehåller ett ordpar på ett gemensamt tema. På den första gula rutan handlar det om lycka och lidande. På den andra plommonfärgade står orden ensamhet och tillhörighet.

Varje gång närmar vi oss temat genom att sätta ord på vilka tankar orden väcker i oss. Här är det högt i tak och vi pratar en i taget. Nästa steg, när vi har lyssnat in varandras tankar, är att fundera vilka känslor det väckt i oss. Och sista steget är handling, där vi kan fråga oss: ”Är det något i mitt liv som jag vill göra mer eller mindre av?” förklarar Emma.

Jag tänker att stora frågor om sorg, tvivel eller döden kan vara svåra att prata om – samtidigt som många kan bära en längtan att få prata om just detta, inte minst när vi går igenom livsförändringar eller drabbas av förluster.

Ja, behovet kommer ofta när livet ställs på sin spets. Samtidigt handlar Öppna kort om att normalisera existentiella frågor och att hjälpa oss att prata med varandra oavsett var i livet vi befinner oss, menar Emma.

Ett tryggt sammanhang

Det som sägs i gruppen stannar där. Gruppen ska vara ett tryggt sammanhang där det är tillåtet att berätta, utan att bli bedömd eller värderad. Ibland kan det förstås bli känslosamt, men tankar och känslor kan också uttryckas på olika sätt.

Jag upplever att gruppen på kort tid har blivit väldigt viktig för deltagarna som är med. Gruppen är generationsöverskridande och det är också intressant att höra hur andra tänker kring sin inre resa. Existentiella frågor kan betyda olika saker i olika faser av livet, avslutarEmma.

---

Text: Karolina Braun

Om Öppna kort

I samtalsgruppen Öppna kort träffas deltagare i en mindre grupp under ca 9 tillfällen för att prata om existentiella frågor. Det är stor efterfrågan och i Göteborg finns för närvarande minst åtta grupper igång som är knutna till Hälsolots Centrum. På Frivilligcentralen Knuten i Kålltorp erbjuds gruppen löpande. Korten finns att beställa på bl.a. Adlibris och kan också fungera för egna reflektioner eller i t.ex. en kompisgrupp.

Läs mer  
oppnakort.se
svenskakyrkan.se/orgryte/frivilligcentralen
halsolots.se

Logotyp Frivilligcentralen Knuten: Härlanda kyrka i bakgrunden och i förgrunden en solros.

Frivilligcentralen Knuten

På Råstensgatan 4 hittar du Frivilligcentralen Knuten - en öppen mötesplats för alla i hjärtat av Kålltorp.