Foto: Magnus Aronson/Ikon

Markuskyrkans nya orgel invigdes med festmässa och konsert

Nyhet Publicerad

På söndagen den 11 februari hölls en festmässa med orgelinvigning i Markuskyrkan. Domkyrkoorganist Mattias Wager höll konsert på en orgel som behövde 20 år för att komma på plats.

Markuskyrkan är fullsatt och Mattias Wager spelar en blandad repertoar som ska visa upp den nya orgelns bredd och kapacitet. Och med undantag för ett sekundsnabbt tekniskt problem blir invigningen en succé.

− Jag är häpen över att det klingar så fint i det rummet fast det är så mycket tegel. Och orgeln, som inte är så jättestor med tanke på antalet pipor, har visat sig vara otroligt mångsidig, säger Mattias Wager.

Orgeln byggdes av Bergenblad och Jonsson, har 33 stämmor och över tusen pipor. Flera av piporna har återanvänts. Några av dem rentav anrika, de byggdes ursprungligen av orgelbyggare Carl Elfström på 1800-talet. Men att få dem på plats tog sin tid.

Bestämdes 2004

Markuskyrkan i Björkhagen är en spektakulär skapelse, ritad av stjärnarkitekten Sigurd Lewerentz och invigd 1960. Inuti har det funnits en lika spektakulär orgel, med fasad också den ritad av Lewerentz.

Problemet har varit att det inte var en särskilt bra orgel. Trång att spela på, begränsad och rentav av en arbetsmiljöfara är några av omdömena. Därför beslutades det runt år 2004 att det inte gick längre, orgeln måste bytas ut.

Foto: Magnus Aronson/Ikon

Många hinder på vägen

Även här fanns det problem. Orgeln var k-märkt. Skyddad av den högsta klassningen, så man måste ha med sig Riksantikvarieämbetet och länsstyrelsen på tåget.

Bara att få en orgelritning godkänd är komplicerat. Både ritning, av arkitekt Ulf Oldaeus, och orgelns placering måste revideras innan de får klartecken. Det har gått sju år innan det äntligen blivit dags att kontraktera orgelbyggare. Uppdraget går till Åkerman & Lund i Knivsta.

Därefter problem. Under åren därefter händer mycket. Församlingen har haft stor personalomsättning, kyrkan har stängts för renovering, en pandemi stänger ner delar av samhället, orgelbyggarna går i konkurs och länsstyrelsens tillstånd löper ut.

Men församlingen måste ha en fungerande kyrka, och påsken 2023 har en ny orgelbyggare börjat montera ihop Markuskyrkans nya orgel, och strax före jul är den på plats – och i februari 2024 blir den alltså officiellt invigd.

Läs hela historien om hur Markuskyrkan fick sin nya orgel här.

När Markuskyrkan bytte orgel

Söndagen den 11 februari 2024 invigdes Markuskyrkans nya orgel, med en festmässa i Björkhagen. Domkyrkoorganist Mattias Wager spelade en varierad repertoar på orgeln som överträffade hans förväntningar. Men resan dit har varit lång. Den började redan runt 2004.