Så vårdar du en relation – ny serie i Spira!

Publicerad

De pratar om relationer med par och enskilda flera timmar om dagen. Nu delar Umeås familjerådgivare med sig av tankar och erfarenheter i Spiras serie Du & Jag. Första avsnittet handlar om kommunikation.

(Ur Spira nr 1 2024)

”Du lyssnar ju aldrig på vad jag säger!”
”Varför duger aldrig det jag gör?”

Känner du igen dig? Ibland når vi inte fram till varandra i våra nära relationer. Kyrkans familjerådgivare funderar kring gräl och kommunikation, samt tipsar om sätt att minska missförstånd.

Ibland når vi människor inte fram till varandra. Den ena kanske inte känner sig respekterad och lyssnad på. Den andra kan känna sig anklagad och otillräcklig. Det kan leda till att båda känner sig missförstådda och ensamma. 

Konflikter och gräl är något normalt i en relation. Men ibland leder konflikterna till gräl som upprepas utan att vi känner oss förstådda eller att vi förstår den andra. Efter ett sådant gräl kanske båda drar sig undan med en växande känsla av olust. Vi biter ihop, det blir en jobbig stämning. Efter ett tag brukar någon vilja försöka knyta ihop relationen igen, kanske genom att fråga om den andra vill ha fika eller lösa något praktiskt tillsammans. Det är en signal om att den andra personen är viktig och att man vill att det ska bli som vanligt igen. Det rullar kanske på så ett tag och känns ganska okej. Men om det här mönstret, med gräl där vi inte når varandra, upprepas gång på gång, så kommer mönstret allt lättare att aktiveras. Till slut behövs det bara en blick eller ett tonfall så finns känslan att ”nu är vi där igen”.

Det destruktiva samspelsmönstret kan tära på relationen och riskera att tränga undan det goda som finns. Kärlekskänslorna får för lite näring och börjar vissna. Bråk och konflikter i en relation kan paradoxalt nog ofta handla om närhetssökande. Båda parter längtar efter att få känna sig sedd och förstådd av den som är viktig för oss.

Kan jag göra något själv? En god början är att vi båda kan känna igen att vi hamnar i ett mönster där vi inte förstår varandra. När man ser mönstret kan nästa steg vara att försöka stoppa, stanna upp, gå undan på varsitt håll och fundera – vad är det jag egentligen känner och vill få dig att förstå? Hur säger jag det till dig? Och hur lyssnar jag på det du vill få mig att förstå, om vad du känner och behöver?

Prata en i taget och fråga tills du tycker att du förstår hur den andra känner och vad den behöver. Upprepa gärna vad du hört den andra säga.

Kom ihåg att den andra vill nå fram till dig, just därför att du är viktig för den! 

Text: Ingrid Eriksson och Elisabeth Jonsson 

Kyrkans familjeterapeuter Ingrid Eriksson och Elisabet Jonsson reflekterar kring relationer i varje nummer av Spira under 2024.

Ett gräl kan vara ett sätt att:

  • Söka närhet och kontakt.
  • Försöka bli förstådd och bekräftad.
  • Fråga min partner om jag är viktig.
Psykolog Ingrid Eriksson och socionom Elisabet Jonsson är familjerådgivare i Svenska kyrkan. Foto: Lina Eriksson

Ny serie i Spira

De pratar om relationer med par och enskilda flera timmar om dagen. Nu delar de med sig av tankar och erfarenheter i Spiras serie Du & Jag.

Psykolog Ingrid Eriksson och socionom Elisabet Jonsson är familjerådgivare i Svenska kyrkan. Öst på stan tar de emot par som vill jobba med sina relationer. Ofta handlar det om att paret inte når fram till varandra och inte känner sig förstådda.

– Vardagen kan nöta ner. Det är inte lätt att orka med stress, sjukdom, gamla föräldrar och barn med särskilda behov, konstaterar Ingrid Eriksson.

Samtidigt är det i vardagen som det är viktigast att påminna varandra om att ”det är vi”, att uppmärksamma varandra och fylla på par-kontot.

– Där man investerar växer det! Men om man inte tar hand om det som skaver ser man inte det goda och fina som gjorde att man blev ihop, säger Elisabet.

Familjerådgivningen respekterar varje människas förhållningssätt till livet oavsett etnicitet, sexualitet, könsidentitet, religion eller livsåskådning.

Familjerådgivningen

Vill du ha mer information eller boka tid för ett besök?

Telefon  090 - 200 25 35
Telefontider måndag - torsdag kl. 08.30 - 09.00
Rådgivningen kan även nås via Svenska kyrkans växel: 090 - 200 25 00

Kostnad 150 kr per besök

Besöksadress Skolgatan 75 2 tr, Umeå (i Församlingsgården)
Klicka på bilden för att se en karta

Svenska kyrkans familjerådgivning

Välkommen till en plats där du får prata om det som känns svårt i en relation. Samtalen syftar till att öka förståelse och finna vägar till förändring.

Fler artiklar ur Spira:

Expeditionen flyttar till nybygge i norr

Publicerad:

Utbyggnaden av personalrum och kontor på Norra kyrkogården är klar.

Volontär håller kafé öppet

Publicerad:

Kommer du förbi Kafé Nyfiket på Ålidhemskyrkan en tisdag är chansen stor att du träffar Sami Viitala.

”Jag har stort behov av att få leka”

Publicerad:

En frisbee blev oväntat viktig under Christer Rosenqvists fyra månader på ett franskt kloster. Nu är han tillbaka som pedagog i Mariakyrkan, där han fortsätter utforska lek och andlighet.

Sydde egen urna av sparade tyger

Publicerad:

Ingrid Högberg har sytt urnan till sin begravning av tygbitar från olika delar av sitt liv. Bland lapparna finns en 70-talskjol, sonens randiga barnskjorta och en gammal duk.

Säkrare sätt att sänka ned kistor

Publicerad:

Kistsänkningar för hand är riskabla för kyrkogårdsarbetare. Det är en anledning till att de infört en ny gravsättningsmetod, granskad och godkänd av kyrkogårdsutskottet i Umeå.

Mer om tidningen Spira

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.

Bli volontär

Lys upp någons dag genom att ge av din tid och engagemang. Som ideell engagerar du dig för en särskild uppgift under en bestämd tid. Det kan vara längre eller kortare uppdrag.

Håll koll på vad som händer

Predikoturen har bytt plats. Så här fortsätter du att hitta allt som händer i Umeås kyrkor.

Samtal och stöd genom hela livet

När något inte blev som man hoppades eller livet har kört ihop sig kan det vara skönt att ha någon att vända sig till. Kyrkan finns här för dig genom hela livet, i med- och motgång.

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker? 

Dop, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.