Mies istuu velomobiilipyörän päällä.
Foto: Ann Edelund

Mot ett hållbart liv

Jonatan Edelund är känd för sina höns och för sin cykel. Måste man ha höns och cykla för att leva ett hållbart liv? – Inte alls. För mig handlar hållbart liv om att leva utan överdrifter, svarar han.

Familjen som bor på landet i Vintrosa tre mil öster om Karlskoga har höns, så även många av deras grannar. Vad kan man göra av en stor tomt med tom yta? Så gräs eller bygga en hönsgård? Familjen Edlund skaffade tio höns och en tupp.

Lever minimalistiskt

– Djuren gödslar gräsmattan och är trevliga sällskapsdjur, menar Jonatan.

– Äggen är mycket godare och gulare än äggen i affären, men inte billigare, tillägger han.

Hönsen är inte avgörande för Jonatans livsstil, bara en rationell konsekvens av ett tankesätt som präglar även andra livsval. När han ska handla nya saker söker han kvalitet – saker som håller längre, som man kan lita på.

– Jag ser det ganska praktiskt, jag köper bara det jag behöver och ger bort det som blir över. Snål eller bara minimalistisk, ler han.

Hela familjen är inne på samma hållbara linje. Matresterna komposteras på tomten. De kommunala sopkärlen behöver bara tömmas en gång i månaden. Familjen odlar dock inte egna grönsaker – där går gränsen.

– Det är vi för lata för, skrattar Jonatan.  

Men familjen köper inte heller halvfabrikat. Handlar gör de efter en inköpslista och bara det som står på den.

– Vi köper det vi verkligen behöver. Konsumtionsvanor är makt som kan skapa förändring, menar han.

Cyklar tre mil till jobbet

När villan för ett antal år sedan skulle renoveras behövde familjen också välja ny uppvärmning. Det blev pellets i stället för bergvärme. Vattnet värms upp av solfångare. +-0 vad gäller koldioxidutsläpp. I valet av uppvärmning tänkte han också på kroppens hållbarhet.

– Orkar jag hugga ved som 60-åring?

I sitt resande har Jonatan valt en annan väg. Han är känd som prästen med velomobilen. I den sitter cyklisten och trampar sittandes. Storhandlar gör han med sin cykel och han trampar de tre milen till jobbet. Då har han avstått från bilåkandet och fått motion på köpet.

Sommaren 2022 deltog han i ett cykelevent Uppsala-Trondheim-Uppsala. På den färden cyklade han i snitt 300 km på en dag, och som mest 410 km. Sammanlagt trampade han 12 000 km under året. Det är en sträcka som många kör med bil under ett år.

– De aerodynamiska effekterna i en velomobil är enorma. Att cykla till jobbet tar 70 minuter, bussen 50.

Hur orkar du cykla så mycket?

– Planering, svarar Jonatan.

Kanske har Jonatan också ett annat sätt att använda sin tid. Minimalt med digitala medier och han följer inte tv-serier.

– Men jag tittar på sport, säger den före detta trestegshopparen.