Lyssna

Kriget i Gaza

Flyktingläger som träffats av bomber, omfattande brist på sjukvård, mat och rent vatten. Den 18 mars meddelade premiärminister Netanyahu att Israel återupptar kriget i Gaza. Insatser behövs i ökad utsträckning då behoven är enorma. Din gåva gör skillnad!

Ge en gåva till våra katastrofinsatser

Vapenvilan i Gaza är bruten  

Med förtvivlan konstaterar vi att kriget mot Gaza är tillbaka – om det någonsin ens vilat. Den 18 mars meddelade premiärminister Netanyahu att Israel återupptar kriget i Gaza och att man kommer ”agera mot Hamas med ökad militär styrka”. Det är Gazas civilbefolkning och den israeliska gisslan som betalar priset. Dagen då vapenvilan bröts dödades hundratals människor och ännu fler skadades. Vi befarar att dödssiffrorna kommer stiga ytterligare under de kommande dagarna. Från sjukhusen i Gaza rapporteras att de flesta döda är kvinnor och barn.
 
Fler leveranser med humanitärt stöd har kommit in i Gaza sedan mitten av januari 2025 då vapenvila trädde i kraft. Vapenvilan har varit mycket skör och sedan början av mars har Israel blockerat all införsel av humanitärt bistånd till Gaza trots den överenskomna vapenvilan.
 
Vår partner inom ACT-alliansen, Department of Service to Palestinian Refugees (DSPR), har funnits på plats i Gaza sedan långt före krigets utbrott. Innan den 7 oktober 2023 var deras verksamhet mycket omfattande och inkluderade exempelvis även yrkesskolor. Krigsutbrottet begränsade DSPR:s arbete kraftigt, och medan vapenvilan återigen ökat möjligheterna, inte minst kopplat till sjukvårdsinsatser, är det samtidigt en lång väg tillbaka för att allt livsviktigt stöd ska kunna fortgå igen. Fler insatser är nödvändiga då behoven fortsatt är enorma. 

Antalet dödade barn saknar motstycke

Antalet barn som har dödats i Gaza saknar motstycke i någon modern konflikt, och kriget har orsakat ett enormt lidande för civilbefolkningen. Act Svenska kyrkans partnerorganisationer har länge vittnat om en katastrofal humanitär situation. Biståndsorganisationer har nekats tillträde till flera delar av Gaza av israeliska myndigheter och i kombination med fortsatta flygattacker har det gjort att alldeles för lite förnödenheter nått fram. I nuläget är alla människor i Gaza i behov av humanitärt stöd.

Världshälsoorganisationen WHO slog under 2024 fast att barn dött av svält i norra Gaza, där uppskattningsvis 300 000 palestinier inte fick tillgång till till humanitärt stöd i form av vatten och mat. Vart tionde barn under fem år har bedömts lida av akut undernäring, liksom förstås många vuxna som alla tvingats på flykt undan bomber och strider.

En av Act Svenska kyrkans partner på plats bedriver primärvård i mobila kliniker. De tar upp emot 500 patienter om dagen och erbjuder både basal vård och psykosocialt stöd till människor som drabbats av kriget. Organisationen arbetar även med att dela ut medicin, mat, rent vatten och ekonomiska bidrag till familjer. Act Svenska kyrkans partner har med fara för sina egna liv kämpat för att kunna distribuera det mest nödvändiga till människor i Gaza medan de intensiva attackerna pågått.

Vi följer med stor oro den våldsamma utvecklingen på Västbanken. Tiotusentals människor har fördrivits, det militära våldet är omfattande och rörelserestriktionerna har fullständigt isolerat stora delar av den palestinska befolkningen.

Bakgrund om den humanitära katastrofen

Den 7 oktober 2023 genomförde Hamas attacker i Israel där 1 200 människor dödades och över 200 togs som gisslan. Som en reaktion på händelsen inledde Israels regering en militär attack mot Gaza. Kriget har drabbat mer än 2,2 miljoner människor, hela Gazas befolkning. Fler än 43 000 människor har dödats, varav en majoritet är kvinnor och barn.

Mångdubbelt fler människor har skadats svårt och majoriteten av befolkningen är på flykt undan kriget. Men det finns ingen säker plats att fly till på den drygt fyra mil långa landremsan som är Gaza.

Redan före det pågående kriget var 80 % av Gazas befolkning beroende av bistånd och 67 % saknade tillräckligt med mat. Gaza har varit under blockad av Israel sedan 2007.

Så ger vi stöd i Israel och Palestina 

  • levererar mat, vatten, mediciner, filtar och hygienprodukter genom våra partnerorganisationer.
  • erbjuder primärvård genom mobila kliniker i Gaza.
  • erbjuder psykosocialt stöd till drabbade i både Israel och Palestina.

Stöd Act Svenska kyrkans arbete genom att swisha till 900 1223. Skriv AKUT i meddelandefältet. Våra katastrofinsatser pågår på flera platser i världen. Din gåva används där den behövs mest. 

Nyheter och uttalanden om Israel och Palestina

  1. Kriget i Gaza måste få ett slut

    Publicerad 18 mars 2025

  2. Act Svenska kyrkan välkomnar vapenvila i Gaza

    Publicerad 17 januari 2025

    Avtalet mellan Israel och Hamas är skört redan innan det har verkställts. Nu måste internationella samfundet göra allt i sin makt för att se till att det efterlevs.

  3. Ett dråpslag att Sverige stoppar stödet till UNRWA

    Publicerad 20 december 2024

    Regeringen meddelade idag att de avslutar stödet till UNRWA, vilket i årtionden varit helt avgörande för palestinska flyktingars levnadsvillkor i hela regionen.

Israel och Palestina

Svenska kyrkan värnar alla människors rätt att leva i fred och frid. Svenska kyrkan arbetar för dialog och en rättvis fred mellan parter. I perioder ger vi långsiktigt stöd och katastrofhjälp till dem som behöver.

Katastrofinsatser

Krig, svält och naturkatastrofer slår sönder miljoner människors tillvaro varje dag. Act Svenska kyrkan samarbetar med partner runtom i världen som finns på plats både före, under och efter katastrofen.

Om Act Svenska kyrkan

Tillsammans med andra kyrkor, organisationer och frivilliga arbetar Act Svenska kyrkan långsiktigt mot fattigdom, förtryck och orättvisor och agerar snabbt vid katastrofer.

Kunskapsportalen Actum

Kunskapsportalen Actum är för dig som vill lära dig mer om Act Svenska kyrkan och våra fem fokusområden. Fördjupa din kunskap genom videos, intervjuer med changemakers och interaktiva quiz.

Ge en gåva för världen

Som månadsgivare tar du ställning för alla människors rätt till ett värdigt liv.

Bli månadsgivare idag!