En blomstrande rabatt. I bakgrunden sitter tre personer vid ett bord och samtalar.
Lyssna

Religionsdialog, religionsmöte och interreligiösa sammanhang

Främlingsfientlighet med politisk och religiös grund möter vi så gott som dagligen. Religionsdialog är en viktig fråga i samhället idag, religionsdialog kan faktiskt spela roll för att undvika våld.

Läsning på tema religionsdialog

Guds vägar

Guds vägar - judendom och kristendom antogs ursprungligen av Kyrkomötet 2001. Det är ett samtalsdokument som tar avstånd från tankemodeller inom kristen tradition som kan tolkas som antisemitism eller förakt för det judiska folket och försvarar dess rätt till sin historia, sin tro och sina seder. Sedan 2023 finns en utökad utgåva med förord av ärkebiskop Martin Modéus, illustrationer och tips på resurser och fördjupning.

Läs mer och ladda ner Guds vägar.

Möten med islam

Andra reviderade upplagan. Svenska kyrkan december 2011. Författare: Cajsa Sandgren.
Beställ gratis i Svenska kyrkans webbshop eller ladda ned som pdf.

Sann mot sig själv – öppen mot andra

Samtal om religionsdialog i Svenska kyrkan. Boken är skriven på uppdrag av Svenska kyrkans teologiska kommitté och är avsedd för samtal och reflektion inom Svenska kyrkan. Den innehåller även en studiehandledning med samtalsfrågor som tagits fram av Sensus.
Hämta boken som PDF eller köp den i webbshoppen.

Svenska kyrkans interreligiösa sammanhang

Rapporten ”Svenska kyrkans interreligiösa sammanhang” från 2016 visar exempel på och lärdomar från Svenska kyrkans arbete med möten mellan religioner.

Läs mer och ladda ner Svenska kyrkans interreligiösa sammanhang.

Äktenskap där religioner möts

Köp boken via Sveriges Kristna Råd.

Svenska kyrkans åtaganden och arbete mot antisemitism

Alla delar av samhället behöver bidra till hågkomsten av förintelsen och kämpa mot antisemitism. Samtidigt som trossamfunden har del i problemet genom sitt antisemitiska arv är de också en självklar och omistlig del av lösningar.

Svenska kyrkans samarbete med Islamic Relief och Ibn Rushd

Här finns svar på frågor om Svenska kyrkans samarbete med muslimska organisationer – specifikt Islamic Relief och Ibn Rushd.

Svenska teologiska institutet

Ett studieinstitut i Jerusalem med inriktning på religionsteologi, ekumeniska relationer och möten mellan människor med olika trostillhörighet.

Förföljda kristna och utsatta troende

Som kyrka och medkristna ser vi med sorg och förtvivlan på hur kristna förföljs för sin tro. Här berättar vi vad vi gör för människor som är i utsatta situationer på grund av sin tro.