Lyssna

Nyhet / Publicerad 12 september 2023 / Ändrad 9 november 2023

Budskap från förmöten inför LVF:s generalförsamling

Imorgon, onsdag den 13 september, invigs Lutherska världsförbundets trettonde generalförsamling. Omkring 700 deltagare från 149 medlemskyrkor samlas för att under kommande dagar dela gemenskap i gudstjänst och bön samt för att fatta beslut för kommande år och landa i ett gemensamt budskap – ”The Assembly message”. I dagarna har tre förmöten genomförts som riktat sig till ungdomar, kvinnor och män. Här delar några av Svenska kyrkans delegater med sig av sina reflektioner från dessa.

Vid varje förmöte författas ett uttalande som kommer att delas på generalförsamlingen och fungerar som bidrag in i generalförsamlingens övergripande budskap – The Assembly message.

Hälsning från Wroclaw och Women Pre-Assembly!

Vi är 113 kvinnor som mötts till förmötet. Samtidigt som vi firar att fler av våra kyrkor prästviger kvinnor så är det fortfarande över 20 % av våra kyrkor som inte gör det.

Då var det särskilt glädjande i sammanhanget att få fira söndagens mässa i en lokal församling, eftersom polska lutherska kyrkor först förra året tillät kvinnor att prästvigas! Mässan leddes av kvinnliga präster från världens alla hörn med Biskop Naledzani Josephine Sikwhari i predikstolen. Reverend Halina Radacz var en av dem som vigdes förra året och hennes predikan tidigare under förmötet inspirerades av Gal 3:28:

”There is no longer Jew nor Greek; there is no longer slave or free; there is no longer male and female, for all of you are one in Christ Jesus.”

Och med de orden går alla vi kvinnor in i veckans General Assembly! 

Till ungdomsförmötet var vi över hundra lutherska ungdomar som samlades uti den lilla polska orten Wisla. Från världens alla hörn, kallade till att fullfölja ett uppdrag. Vi åsidosatte skiljaktigheter och enades i samförstånd, för vad som ska styrka oss, vår tro och vårt samfund. Lyssnandet, omtanken och samfundets förvaltande, utveckling och föryngring präglade det uttalande som Lutherska världsförbundets ungdomsförmöte författade. 

I bön och sång, textläsning och måltid, inspirerad av alla världens ungdomars glöd och uthållighet, är det här en erfarenhet och upplevelse som jag ska hålla kärt och minnas livet ut. Styrkta i försoning går vi nu till generalförsamlingen, i förståelse och medvetenhet.

Peter Lindvall, chef vid enheten för Pastoral utveckling med ekumenik på kyrkokansliet i Uppsala har deltagit i förmötet för män:

För första gången i samband med en generalförsamling i Lutherska världsförbundet har ett särskilt förmöte för män genomförts. 65 män från alla delar av världen och den lutherska gemenskapen har mötts i två dagar i Krakow för att tillsammans dela erfarenheter av vad det är att vara man och vad det betyder i kyrkans sammanhang. 

Dagarna har ägnats åt nära samtal om roller, förväntningar och förändringar av dessa roller och förväntningar. Generalförsamlingens tema "One body, one spirit and one hope" var underlag för samtalen. Mötet hade en mycket god representation av personer från globala syd men tyvärr inte så många från vår del av världen.

Den världsvida lutherska gemenskapen rymmer många kontexter och kulturer. Samtidigt är vi förenade med varandra i en gemenskap - en kropp omslutna av Guds nåd. Det skapade ett rum för nära delande och försök att måla en positiv bild av vad manlighet kan vara - tjänande, omsorg  och en strävan att i olika roller sträva efter mer likhet med Kristus. Detta för att ge rum åt kvinnors och ungdomars erfarenheter i kyrkornas och den lutherska gemenskapens liv. Detta inte minst viktigt i en tid då många krafter vill minska detta utrymme. Förmötet för män var överens om att detta första möta var ett viktigt steg och att dessa möten också behövs i framtiden.

Utöver förmötena för ungdomar, kvinnor och män har generalförsamlingen även har föregåtts av fyra regionala förmöten under våren och sommaren, där medlemskyrkorna träffats för att diskutera angelägna ämnen för varje region. Här delar Adriana Gastellu Camp, senior rådgivare på Act Svenska kyrkan, några viktiga medskick från dem:

I det nord- och sydamerikanska förmötet, där kyrkorna i Karibien, Nordamerika, Centralamerika och Sydamerika var representerade, lyftes bland annat oron över den ökande polariseringen, den utspridda vilseledande informationen (fake news), den starka diskrimineringen av minoriteter samt den utspridda korruptionen som underminerar demokratin. 

I det europeiska förmötet betonades behovet av att fortsätta arbeta för fred på kontinenten, särskilt nu när återigen finns krig i Europa. Oro över miljöförstöring och behovet av en förändrad livsstil i Europa för att kunna uppnå koldioxidneutralitet till 2030 lyftes. I detta avseende behöver kyrkorna fortsätta att utveckla en ekoteologi som lyfter andliga implikationer av klimatkrisen samt försvara klimatflyktingars rättigheter.

De två största lutherska kyrkorna i världen finns idag på den afrikanska kontinenten, Mekane Yesus kyrkan i Etiopien, med ca 10 miljoner medlemmar och Evangelical Lutheran Church of Tanzania-ELCT med ca 9 miljoner medlemmar. I budskapet från Afrikas förmötet uttrycktes bland annat oro över missbruk av religiösa texter och läror, genusbaserat våld mot flickor och kvinnor, ekonomisk och politisk kris i mång länder samt bristen på utbildning och sociala tjänster för befolkningen. 

Budskapet från Asiens förmöte lyfter de specifika implikationer det innebär att vara kyrka i minoritet på denna kontinent. Kyrkorna i Asien uttrycker oro över pågående förtryck och avsaknad av respekt för rätten till religion- och övertygelsefrihet. Vikten av att inkludera personer med särskilda behov i kyrkor lyfts också fram. 

Det är intressant att konstatera att alla regionerna betonade vikten av teologisk utbildning av hög kvalitet samt ett behov av att fortsätta arbeta för jämställdhet och genusrättvisa, inkludering av kvinnor och ungdomar i de beslutfattande instanserna.

I år är det 10 år sedan LWF antog sin genuspolicy. LVF uppmanar alla medlemskyrkor att också anta den och aktivt arbeta för genusrättvisa på alla nivåer i de egna kontexterna. Vi kan konstatera att det fortfarande är en lång väg kvar tills kvinnor och flickor har samma rättigheter världen över. Även om framsteg har gjorts i vissa länder finns det fortfarande segregation och förtryck i många kyrkor. Och när det gäller jämlikhet för LGTBQ+-personer är vägen för att uppnå jämlikhet ännu längre.

Att Svenska kyrkan är en del av gemenskapen av kyrkor i LVF ger oss ett globalt perspektiv och en medvetenhet om att vi är en kyrka i den världsvida kyrkan. Tillsammans med övriga medlemmar i LVF delar vi uppdraget att vara ett hoppets tecken i vår värld. Vi har gemensamma utmaningar bland annat vad gäller att bekämpa segregationen, arbeta för fred och dialog, försvara religionsfrihet, vara en inkluderande kyrka. Som en del av denna världsvida gemenskap har vi också möjlighet att lära av andra kyrkor, utbyta teologiska reflektioner och fira gudstjänst i mångfalden.  

Må denna generalförsamling bli som det var i Jerusalem på pingstdagen, där troende från hela världen träffades och alla talade Guds väldiga gärningar på sitt eget språk. (Apostlagärningarna 2:11)