”Gemenskap och enhet är gåvor från Gud” sade Anne Burghardt, och ”vår uppgift är att behålla och vårda dem, och göra dem än mer framträdande”. I sin genomgång av LVF:s arbete och framsteg sedan förra generalförsamlingen som hölls i Windhoek, Namibia, 2017, lyfte Burghardt bland annat hur pandemin har stärkt kyrkornas gemenskap genom delad bön, solidaritet och handling.
Samtidigt har pandemin lett till ökad ojämställdhet och bakslag för mänskliga rättighet, i synnerhet kvinnors och flickors rättigheter. Konflikter har tvingat miljontals människor på flykt, nu senast i Europa genom kriget i Ukraina. I sammanhanget finns en ökad medvetenhet inom den sekulära världen om behovet av att arbeta närmre trosbaserade organisationer. ”I ljuset av pågående utmaningar, som klimatkrisen, urholkandet av social samhörighet och ökad polarisering, är det goda nyheter att kyrkorna ofta har en framträdande roll i att bemöta dessa utmaningar” förklarade Burghardt och tillade ”Kyrkorna är kallade att vara budbärare av hopp, inte naiv optimism”.
Lyssna till Anne Burghardts anförande.
Tomáš Halík, professor i sociologi och ansvarig för fakulteten för religionsstudier vid Charles universitet i Prag, tillika katolik med mångårig erfarenhet arbete för mänskliga rättigheter, religionsfrihet och interreligiös dialog, höll ett inspirerande anförande. Halík uppmanade medlemmar från den globala lutherska gemenskapen att vara ”vittnen till den pågående på-nytt-uppståndelsen av Hoppgivaren” genom att arbeta för en andlig förnyelse som går bortom nationella, religiösa, sociala och kulturella gränser. Halík påminde om att kyrkans måste vara in ständig “reformation”, framför allt i tider av stor förändring och kris i världen.
Lyssna till Tomáš Halíks föredrag.