Det är inte bara konserver och toapapper som kan vara bra att ha i lager, utan framför allt kunskap – mental och andlig beredskap – uppmanar Kristina Lundberg som arbetat i krigsområden.
Flera kriser
Cyberangrepp på myndigheter och kyrkor. Trollfabriker, falska nyheter, krigsrapporter, hotelser med atomvapen i Europa. Det är vad 2020-talet bjuder oss. När Ryssland anföll Ukraina i februari 2022 resulterade det i att både Finland och Sverige blev medlemmar i försvarsalliansen Nato.
Viktigt med korrekt information
Hur ska man förhålla sig till alla dessa omvälvande händelser som drabbar på olika sätt? Hur ska vi som enskilda människor förbereda för de kriser som kommer förr eller senare?
Kristina Lundberg har tjänstgjort som bataljonspräst i krigshärjade Kosovo och Afghanistan. Hon vet vad som gäller när allt ställs på sin spets.
– I en krissituation är det viktigt veta var man kan få korrekt information. Vi ska hålla oss uppdaterade om vilka medier vi kan lita på och skilja på sann och falsk rapportering. Det är sunt att vara rädd, vara på sin vakt, men vi ska inte vara rädda för sådant som saknar grund, säger Kristina Lundberg, numera präst i Svenska kyrkan i Karlskoga.
Praktisk beredskap
Hon påpekar att det basala är viktigt för att livet ska flyta på. Att ha ficklampa, tändstickor, stearinljus, första hjälpen-material och förnödenheter som vatten och matförråd för en vecka eller två är sunt förnuft.
– I militära sammanhang har jag lärt mig att en soldat inte är stridsvärdig utan rena kalsonger och strumpor.
Svenskar har inte drabbats av krig på flera generationer. Sverige har arbetat för nedrustning och avskaffade allmän värnplikt. Därför har medlemskapet i Nato varit en chock för många. Sverige satsar nu på det militära försvaret och ska vara redo att delta i krig tillsammans med Natostyrkor om det behövs.
– Det är annorlunda i Finland som har stora beredskapslager och har levt nära en aggressor under en lång tid. I Sverige har vi haft en skyddad tillvaro och vi vill inte tala om kris. Det är stor skillnad, konstaterar Kristina Lundberg.
Kyrkan viktig vid kris
Kristina Lundberg tycker att det givetvis är bra att det varit fred länge, men att det också är viktigt att förbereda sig för att kunna hjälpa andra människor. Hon lyfter vikten av andlig beredskap.
– Jag tror att det är just vid kriser som kyrkan har störst existensberättigande i Sverige. Det är också min erfarenhet som präst. Det är viktigt att få gå i kyrkan och tända ett ljus, uppleva lugnet och tystnaden, att uppleva det oföränderliga, säger Kristina Lundberg som numera är präst i Svenska kyrkan i Karlskoga.
– När resten av samhället förändras så mycket, ska kyrkan stå stadig. Själv firar jag gudstjänst och min kristna tro ger mig kraft. Jag vet inte hur jag skulle orka gå vidare utan min tro, säger hon.
Tilllit till Gud
Forskning visar att svenskar fyller på med mental styrka i naturen. För nordbor är det viktigt att få vara i skogen eller vid vattnet. Där hittar man lugnet och kan också uppleva Gud. Detta alltså i ett sekulariserat land som har en lång kristen tradition.
– Jag har märkt hur prästen blir viktig, då prästen representerar något tryggt och oföränderligt. Människor vet vad kyrkan gör och står för när det omgivande samhället är osäkert och man befinner sig långt hemifrån, säger hon.
Som präst ser hon sin uppgift att peppa människor att inte förlora hoppet i hopplösa situationer. De som har ett hopp klarar sig bäst i en krissituation.
– Framtiden ser inte alltid så hoppfull ut, men hoppet är att det finns en Gud som är med mig och visar omsorg.
Och så en sak till.
– I händelse av kris behöver vi hjälpas åt. Ensam är inte stark! Ingen i Sverige är självförsörjande, betonar Kristina Lundberg.
Kaj Aalto