Lyssna

Nyhet / Publicerad 13 september 2024

Torparens tvistade sommarsoppa

Nu när skördesäsongen börjar avslutas dröjer vi oss kvar vid sommarens  smaker. Soppan är billig och enkel att tillaga även i nödtider. Passar alla!

8 dl vatten
2 tsk salt
10 svartpepparkorn
400 g potatis
3 morötter
1 liten blomkål eller broccoli
150 g sockerärter med balja eller 2 dl ärter
2,5 dl lättgrädde
150 g pepparrotsfärskost (t. ex. Cantadou)
Färsk pepparrot
Ett knippe persilja och/eller gräslök

Börja med att skala och dela morötterna. Tvätta och skrapa eller skala potatisarna och dela dem i jämnstora bitar. Skölj och dela blomkålen.
Koka upp vattnet och tillsätt salt och peppar. Lägg ner grönsakerna i kokande vatten i den ordning de tar att tillaga. Sjud först morötter och potatisar i cirka 10 minuter. Tillsätt blomkålsbitarna och sjud i cirka fem minuter. Tillsätt till sist ärtorna och låt soppan koka upp.

Häll i grädden och red av soppan med färskost. Riv ner färsk pepparrot enligt tycke och smak. Tillsätt till slut den hackade persiljan och/eller gräslöken.
Kontrollera smaken och njut av soppan med en brödskiva och minnen av sommaren som gått.

Olli Hallamaa