Kyrkligt globalt toppmöte om förföljda kristna uppmanar till handling  

Nyhet Publicerad Ändrad

200 ledare från världens stora kristna sammanslutningar uppmanar omvärlden att inte bara ge pengar utan också påverka omvärldens ledare. En unik konsultation på toppnivå om världens förföljda kristna har nyligen avslutat sitt möte i Albaniens huvudstad Tirana.  

Det var första gången i modern historia som höga kyrkoledare och representanter av olika kyrkotraditioner samlats för att lyssna, lära och förstå situationen för utsatta kristna i världen idag.  

Kyrkor bränns ned och kristna avrättas

Deltagarna delade med sig av personliga vittnesbörd från länder som exempelvis Irak, Syrien, Pakistan, Nigeria, Kenya och Sri Lanka.

Återkommande vittnesbörd från flera länder har varit att de kristna tvingas lämna sina länder, kyrkor har bränts ner. Kristna diskrimineras på olika nivåer i samhället. I vissa länder sker mord och massavrättningar.   

Kyrkoledare uppmanar till solidaritet och påverkan 

En genomgående vädjan från dessa kyrkoledare har varit: ”Den globala kyrkan behöver stötta oss. Ge inte bara pengar till hjälpinsatser utan be även för oss, visa solidaritet och påverka omvärldens ledare”. 

Totalt deltog 200 personer varav 140 delegater, 20 observatörer och 40 lokala representanter/volontärer osv.

Deltagarna kom från cirka 65 länder varav fem kom från Sverige. De representerade Svenska kyrkan, Sveriges kristna råd och Ljus i Öster/Pingst.  

Omkring hälften av de närvarande kom från sammanhang där kristna upplever förföljelse.

Kristna behöver omvärldens stöd

En av kyrkoledarna berättade om situationen i Irak och hur han själv varit kidnappad:

- Landets kristna lämnar landet efter utpressning om att konvertera eller betala höga avgifter. Vi uppmanar de kristna att stanna i Irak, att vittna om budskapet om Jesus Kristus. Men vi behöver omvärldens hjälp och stöd.  

En annan kyrkoledare berättade att Syrien blivit världens värsta land att leva i:  

- Situationen för vår kyrka är den värsta form av förföljelse och den svåra situationen har blivit normalitet.   

Alla har ett ansvar för religionsfrihet

Under tre dagar har deltagarna samtalat om mänskliga rättigheter, bibliska- och teologiska perspektiv,  att vandra tillsamman som lidande kyrka och vad som nu blir nästa steg.  

Många av talarna lyfte också fram förföljelse för andra med annan tro och att alla har ett ansvar att arbeta för religionsfrihet.  

Kyrkoledare tackar Sverige  

-Flera kyrkoledare har tackat oss i Sverige för att vi tar emot förföljda människor som lämnat sitt land. De  ber oss om hjälp att rusta dem med utbildning och uppmuntra dem att återvända till sitt hemland när kriget är över, säger kyrkoherde Margareta Carlenius, ordförande i internationella rådet, Svenska kyrkan.  

Rauli Lehtonen från Ljus i Öster och Pingst Internationellt har upplevt konferensen som ett historiskt genombrott:

- När ortodoxa-, katolska- och pingstledare sitter vid samma bord och diskuteras hur man kan bistå förföljda kristna, då väcks ett hopp inom mig för den lidande kyrkan.    

Kyrkoledarnas toppmöte om förföljda kristna enades om ett gemensamt uttalande >>

Biskop Ragnar Persenius var en av deltagarna från Svenska kyrkan i toppmötet om förföljda kristna. Läs hans blogginlägg >> 

Mer om kyrkornas toppmöte om förföljda kristna

Läs mer hos Sveriges kristna råd om förbönsgudstjänsten för utsatta troende >>

Torsdagen den 11 november kl 18 arrangerar Sveriges kristna råd och Svenska missionsrådet en förbönsgudstjänst i S:t Clara kyrka i Stockholm. Temat är Solidaritet med utsatta troende i världen. Då medverkar av en majoritet av landets kyrkoledare.

Nationell förbönsgudstjänst för förföljda troende