Människor är samlade en som räcker upp din en arm i luften är i fokus.
Lyssna

Klimatförändringarnas konsekvenser

Klimatfrågan är vår tids ödesfråga. Hela ekosystem riskerar att kollapsa och redan idag leder dess följder till konflikter och att människor tvingas på flykt från sina hem. De människor som bidrar minst till klimatförändringarna är de som drabbas mest. Därför vill Act Svenska kyrkan tala om klimatfrågan, som en rättvisefråga. 

Klimatförändringar har bidragit till att hungern ökar på flera håll i världen, att människors försörjning hotas, samt att människor från landsbygden tvingas söka sig till städer eller andra länder för att trygga sin försörjning. Stora delar av mänskligheten har redan tvingats påbörja en intensiv klimatanpassning då klimatförändringarna breder ut sig och lämnar delar av jorden obeboelig.

Act Svenska kyrkan vill lyfta in det globala rättviseperspektivet i klimatdebatten. Tillsammans med människor över hela världen vill vi utmana och stödja världens beslutsfattare för att begränsa den globala uppvärmningen till målet på 1.5 grad, för att förhindra katastrofala effekter för planetens ekosystem och människors livsvillkor.

Svenska kyrkan på COP29

Svenska kyrkan har observatörsstatus under COP29. Det innebär att Svenska kyrkan har delegater på plats för att följa förhandlingarna. Delegaterna representerar både Svenska kyrkan och Act Svenska kyrkan.

Act Svenska kyrkan betonar det globala rättviseperspektivet i klimatdebatten. De människor som bidrar minst till klimatförändringarna är de som drabbas mest. De länder som historiskt och idag har höga utsläpp har en skyldighet att höja sina ambitioner för att ställa om. Dessa länder bör bidra med finansiering och stöd till de länder som drabbas värst. G20-länderna står för 80 procent av utsläppen. Därför är klimatfrågan en rättvisefråga.

G20 omfattar Argentina, Australien, Brasilien, Frankrike, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Kanada, Kina, Mexiko, Ryssland, Saudiarabien, Storbritannien, Sydafrika, Sydkorea, Turkiet, Tyskland, USA och EU.

Budskap under COP29

Budskapen Act Svenska kyrkan står bakom är ”betala, fasa ut och inkludera” – vilket betyder att vi vill se ett nytt finansieringsmål som möter behoven för de hårdast drabbade grupperna och staterna. Vi vill se att världens länder, med särskilt span på Sverige och EU, ökar ambitionerna i sina klimatplaner, så kallade NDC, i linje med Parisavtalets mål. Det betyder att vi kraftigt vill minska utsläppen och fasa ut fossila bränslen. Vi står också alltid upp för deltagande och inkludering.  

Tillsammans med våra partner i globala Syd har vi länge arbetat för att stärka det civila samhällets roll i förhandlingarna. Vi bidrar genom att stödja företrädare från lokala samhällen, inte minst unga, kvinnor och urfolks deltagande. Vi ser det också som en viktig uppgift att lyssna in och ställa våra egna nationella förhandlingsföreträdare till svars för deras bidrag och efterlevnad av Parisavtalets mål. 

logotypen Act now for climate justice.

Kampen för en hållbar framtid

Vi lever alla under samma himmel och på samma jord men verkligheten ser olika ut. Vi måste ompröva vårt sätt att tänka kring livsstil, välfärd, hållbarhet och rättvisa.

Genom att ta ansvar för en hållbar framtid inom planetens gränser, utifrån en global, rättvis och jämlik fördelning av resurser kan vi uppnå klimaträttvisa. Klimatkrisen måste lösas både lokalt och globalt. Vi lever på samma jord och rättvisa kommer att gagna hela mänskligheten.

Försörjning och klimaträttvisa

Act Svenska kyrkan värnar skapelsen och försvarar alla människors rätt till ett värdigt liv. Grundläggande trygghet, jämställdhet och klimaträttvisa är en förutsättning för en hållbar värld. När människor kan arbeta och klara sig på sin inkomst skapas självförtroende och framtidstro.

Köp en planta för framtiden

Klimatförändringar hotar miljoner människors tillgång till rent vatten och mat för dagen. I Act Svenska kyrkans gåvoshop kan du köpa växtkraft och framtidsplantor att ge till någon du bryr dig om. Din gåva gör skillnad!

Walk and talk

Vandra, reflektera och samtala om klimatet i en ”walk and talk”. Lyssna på reflektioner från personer runt om i världen som engagerar sig för klimaträttvisa.