Lyssna

Världens biståndspolitik 

Världen befinner sig i en tid av stora utmaningar, där biståndsneddragningar från USA och andra länder slår hårdast mot de mest utsatta. Detta påverkar miljontals människor, inklusive dem som får stöd genom Act Svenska kyrkans partnerorganisationer.

När världen skakar står vi tillsammans upp för människovärdet

USA:s biståndsstopp har sänt chockvågor över världen. USAID är USA:s biståndsmyndighet och världens största biståndsgivare. Biståndsstoppet har redan lett till att människor har dött på grund av avsaknad av mat, mediciner och humanitärt stöd på de mest utsatta platserna på jorden. Det kommer att leda till en enorm tillbakagång för mänsklig utveckling på många platser. Konsekvenserna av USA:s biståndsstopp kommer att bli ödesdigra, både i termer av människoliv och bromsad utveckling samt i form av raserad infrastruktur i själva biståndssystemet, då USAID tidigare burit ansvaret för en stor del av detta.  

USA:s neddragna biståndsbudget har haft stora globala effekter

  • Humanitära kriser – Miljontals människor har förlorat tillgång till mat, sjukvård och utbildning, vilket ökar risken för svält, sjukdomar och extremism. Redan nu skördar det stoppade biståndet liv.  
  • Ekonomisk påverkan – Biståndsorganisationer har drabbats av massuppsägningar och ekonomiska svårigheter.  När biståndsverksamheten dras ner slår det också hårt mot den lokala ekonomin i många länder.  
  • Geopolitiska förändringar – USA:s minskade närvaro i Afrika och Asien har gett andra länder, som Kina, möjlighet att stärka sitt inflytande.  
  • USA har dragit sig ur internationella samarbeten som FN:s råd för mänskliga rättigheter, WHO och Parisavtalet. Dessutom stoppades program för mångfald och jämlikhet, och en mer konservativ biståndspolitik infördes där mänskliga rättigheter och jämställdhet fick lägre prioritet.

Samtidigt ser vi att flera länder investerar i försvaret. Flera länder sänker sina biståndsbudgetar för att kunna lägga mer pengar på försvaret. Länder som Frankrike, Belgien, Nederländerna, Tyskland, Finland och Sverige har skurit ner i sitt bistånd.  Storbritannien ska sänka sitt bistånd med 40 % för att finansiera utökade försvarskostnader.

Samtidigt är biståndet vårt främsta bidrag till att förebygga konflikter och förhindra globala kriser och det är vår moraliska skyldighet att hjälpa människor i nöd.

Act Svenska kyrkan arbetar för att biståndet ska bli så bra som möjligt för de som ska gynnas av biståndet: människor som lever i fattigdom och förtryck. När viljan bland stater att bidra till en rättvisare värld minskar, är det viktigare än någonsin att vi som kyrka står upp för människovärdet, de mänskliga rättigheterna och en internationell rättsordning. När världens solidaritet minskar får vi fortsätta att tillsammans göra skillnad.  

När viljan bland stater att bidra till en rättvisare värld minskar, är det viktigare än någonsin att vi som kyrka står upp för människovärdet, de mänskliga rättigheterna och en internationell rättsordning. Det är också innebörden av vår gemensamma nattvardsbön; ett enda bröd, en enda mänsklighet.

Erik Lysén, Chef Act Svenska kyrkan

Act Svenska kyrkans samarbetspartner påverkas av USA:s biståndsstopp 

USAID har gett stöd till flera av våra partnerorganisationer i 15 olika länder i såväl östra och södra Afrika, som i Mellanöstern, Asien, Latinamerika och Ukraina. Detta är stöd som nu har dragits tillbaka över en natt.   

  • I Sydsudan har våra partner drivit ett utbildningsprogram tillsammans med USAID, där det förlorade stödet påverkar 79,987 skolbarn.
  • I Kenya finns ett liknande samarbete med att erbjuda utbildning till barn i flyktingläger, där påverkar det förlorade stödet 106,514 flyktingbarn, varav 4,575 är barn med funktionshinder, som är särskilt utsatta.  
  • I Kenya, Etiopien har vi också samarbetspartner som har samarbetat med USAID för att säkerställa att utsatta delar av befolkningen har tillgång till hälsovård, vaccinationer och HIV-medicin. Allt detta arbete har drabbats enormt hårt eftersom det förlorade stödet från USAID har inneburit att 35 000 sjukvårdsanställda i Kenya har sagts upp och 5000 vårdanställda i Etiopien, samt att all finansiering till mediciner har stoppats. 

Detta är bara några exempel på hur vårt arbete påverkas av den abrupta nedmonteringen av USAID, andra exempel handlar om stöd till skolluncher för barn, mottagningar och skydd för kvinnor som utsatts för könsbaserat våld, skydd och stöd till migranter osv.  På lång sikt förväntas ökad sårbarhet genom försämrad utbildning, sjukvård och skydd för kvinnor, samtidigt som demokratiska initiativ och påverkansarbete hotas.  

Act Svenska kyrkan och vårt unika nätverk av kyrkor och organisationer möter biståndsnedskärningarnas utmaningar genom att vi redan finns på plats. Vi arbetar tillsammans med våra lokala partner och kan snabbt mobilisera stöd vid katastrofer och står kvar när krisen drabbar. När många organisationer nu tvingas stänga sina verksamheter i många länder, finns vi kvar.  

Det lokala ägarskapet är kärnan i vårt arbete. När en katastrof inträffar behöver människor få uttrycka sina behov och vara delaktiga i återhämtningen. Våra lokala partner, som redan finns på plats, gör avgörande insatser från dag ett. Med djup lokalkännedom och nära relationer till samhället ser vi till att även marginaliserade grupper får stöd och möjlighet att bidra. 

Med stark lokal förankring, snabb respons och ett uthålligt engagemang är Act Svenska kyrkan och våra partner väl rustade för att möta dessa utmaningar – nu och i framtiden. 
 

Nyheter om bistånd

  1. Konsekvenser av det amerikanska biståndsstoppet

    Publicerad 17 februari 2025

    Världens största biståndsgivare USA införde ett plötsligt biståndsstopp som omedelbart skapat kaos för tusentals projekt runtom i världen, menar Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan.

  2. Försiktig utrikesdeklaration väcker frågor om hur Sverige kommer att hantera president Trump

    Publicerad 12 februari 2025

    Vi välkomnar beskeden som regeringen ger om jämställdhet och en regelbaserad världsordning baserad på internationell rätt. Däremot är budskapen mindre tydliga om hur regeringen tänker agera inför de stora omläggningarna av USA:s utrikes- och biståndspolitik. Det säger Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan, om regeringens utrikesdeklaration.

  3. Nya biståndsstrategin är inte bistånd och kan leda till kränkningar av mänskliga rättigheter

    Publicerad 25 oktober 2024

    Helt ny strategi för utvecklingssamarbete inom migration, återvändande och frivillig återvandring, Erik Lysén kommenterar de potentiella konsekvenserna för biståndet.

  4. Kommentar på Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med det civila samhället

    Publicerad 20 september 2024

    Igår släppte regeringen strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med civilsamhället. Det är positivt att regeringen i strategin erkänner det svenska civilsamhällets mervärde i strategin och har öronmärkt en betydande del av finansieringen till svenska organisationers arbete med lokala partners. Samtidigt finns oro över att strategin begränsar påverkan mot höginkomstländer, trots ländernas betydelse för en hållbar global utveckling.

  5. Globala organisationer oroas över Sveriges biståndspolitik

    Publicerad 3 maj 2024

    340 civilsamhällesorganisationer från hela världen går ut och varnar för att Sverige inte följer grundläggande principer för internationellt utvecklingssamarbete i genomförandet av den nya biståndspolitiken. Flera av organisationerna är Act Svenska kyrkans partnerorganisationer.