Från en enkel idé till folkrörelse
Idén om fastebössan föddes i början av 1960-talet när Lutherhjälpen lanserade sin första fasteinsamling. Inspirationen hämtades från liknande initiativ runt om i världen. Redan i mars 1962 användes en pappbössa för insamling till Lutherhjälpen i Linköping. En lokal liten kommitté sattes ihop och framställde en enkel pappbössa med texten ”Får jag äta vid ditt bord. En mugg mjölk, ett stycke bröd kan rädda hans liv”.
På palmsöndagen 1963 hade kollekt beviljats till Lutherhjälpen i några stift. Dagen skulle bli en naturlig avslutning på fastan och många hemsparbössor hade delats ut. Resultatet var överväldigande! Kollekterna blev så stora att kyrkvärdarna fick använda flera hinkar för att samla mynten.
Den första rikstäckande fasteaktionen genomfördes 1965, efter att Svenska kyrkohjälpen och Lutherhjälpen slagits samman. I verksamhetsberättelsen skrevs ”Vi har skäl att räkna med att den tendens Palmsöndagen haft de senaste två åren … skall fördjupas till en fast och levande tradition i den Svenska kyrkan”. Den förhoppningen skulle bli verklighet. Över en och en halv miljon bössor delades ut. Aktionen blev starten på en stark tradition under mottot ”Bröd för folken”.