Lyssna

Fastebössan – 60 år av omtanke och handling

Sedan 1965 har fastebössan varit en symbol för Svenska kyrkans arbete för en rättvisare värld. Den påminner oss om vikten av att dela med oss – till människor som drabbats av hunger, tvingats på flykt eller lever i utsatthet. Oavsett om ditt bidrag är stort eller litet, kan det bli en del av något större.

Från en enkel idé till folkrörelse

Idén om fastebössan föddes i början av 1960-talet när Lutherhjälpen lanserade sin första fasteinsamling. Inspirationen hämtades från liknande initiativ runt om i världen. Redan i mars 1962 användes en pappbössa för insamling till Lutherhjälpen i Linköping. En lokal liten kommitté sattes ihop och framställde en enkel pappbössa med texten ”Får jag äta vid ditt bord. En mugg mjölk, ett stycke bröd kan rädda hans liv”.

På palmsöndagen 1963 hade kollekt beviljats till Lutherhjälpen i några stift. Dagen skulle bli en naturlig avslutning på fastan och många hemsparbössor hade delats ut. Resultatet var överväldigande! Kollekterna blev så stora att kyrkvärdarna fick använda flera hinkar för att samla mynten.

Den första rikstäckande fasteaktionen genomfördes 1965, efter att Svenska kyrkohjälpen och Lutherhjälpen slagits samman. I verksamhetsberättelsen skrevs ”Vi har skäl att räkna med att den tendens Palmsöndagen haft de senaste två åren … skall fördjupas till en fast och levande tradition i den Svenska kyrkan”. Den förhoppningen skulle bli verklighet. Över en och en halv miljon bössor delades ut. Aktionen blev starten på en stark tradition under mottot ”Bröd för folken”.

En viktig symbol för fastetiden

Fastebössan blev snabbt en del av fastetiden för många. Varje år skickades miljontals bössor ut till familjer, församlingar och skolor. Kreativa initiativ som fastemarscher, soppluncher och loppisar stärkte insamlingen. Varje insats bidrog till att bekämpa orättvisor och stödja människor i utsatta situationer.

Men bössan handlar inte bara om insamling. Den knyter också an till fastetiden, då vi påminns om Jesu väg genom lidande och död mot uppståndelse och nytt liv. Fastan handlar om att avstå, reflektera och visa omsorg för andra. Historiskt har detta uttryckts genom bön, fasta och att dela med sig till behövande.

Fastebössan idag

Tiderna förändras, och det gör även fastebössan. Idag används digitala bössor och nya insamlingsformer som Swish, men den klassiska lilla bössan finns fortfarande kvar. Den fortsätter att engagera och påminna oss om att vi alla kan göra skillnad.

Jag minns att vi syskon öppnade bössan flera gånger och lutade oss över köksbordet och räknade hur många slantar som fanns i. Hur mycket pengar var det nu? Hur mycket kunde de räcka till? ’Mamma, berätta!’ Så började min resa som aktiv i kyrkan. Med en lila Lutherhjälpsbössa som jag stolt på palmsöndagen lämnade i kyrkan, tillsammans med mina syskon och kamrater i söndagsskolan.

Pernilla Lundström, Lidköping

Från dina händer till där det händer

Varje dag slås människors liv i spillror av krig och katastrofer. Just nu lever 300 miljoner medmänniskor i djup kris utan tillgång till det mest nödvändiga. Situationen är akut och vi behöver agera.

Vårdagjämning, Dela lika-dagen

Den 20 mars uppmärksammar Act Svenska kyrkan världens orättvisa fördelning av mat, makt och resurser. Vi kallar dagen för Dela lika-dagen.

Sälj på Tradera och rädda liv

Genom att sälja till förmån för Act Svenska kyrkan på Tradera kan du vara med och stötta människor som är i akut hungersnöd, på flykt från kriget i Ukraina eller lever i utsatthet.

Ge en gåva - Tillsammans gör vi skillnad