Livräddande fakta om majs
Visste du att majsen har mer än 3 500 olika användningsområden? Bland annat används den till popcorn, läskedrycker, fyrverkerier, lim, färg, plast och penicillin. Flera spännande majsfakta:
- Det finns tusentals olika sorters majs i flera olika färger, som röd, blå, rosa, orange, lila och svart.
- Majs är bra för din matsmältning och för att hålla dig mätt länge. Det beror på att den är rik på olösliga fibrer.
- Biologiskt anses majs vara en grönsak, ett spannmål och en frukt – allt på en gång.
- För miljontals människor är en skål majs dagens enda mål mat.
- Majs började odlas för 10 000 år sedan i Centralamerika. Det framgångsrika odlingssättet att plantera majsen ihop med bönor och squash kallas ”tre systrar” och spelade en viktig roll för att människor kunde bli bofasta i området.
- Varje år produceras närmare 1,2 miljarder ton majs världen över. Det motsvarar nästan 150 kilo majs per varje nu levande människa på jorden. Trots det lever var tionde människa i kronisk hunger. Över 50 miljoner hotas av akut svält.
- I ett småskaligt jordbruk, med god vattentillgång, är majsen ett klimatsmart spannmål som är lätt att odla och kräver liten yta.
- Den vanligaste majssorten är sockermajs, vilket är det du vanligen hittar i mataffären.
- Mjölmajs är en annan variant som kan grillas och kokas, men också användas i bröd, tortilla, majschips och gröt.
- En tredje variant är popcornmajs, vars korn har ett lite hårdare skal som gör dem lämpliga att poppa.
Källor: Encyclopedia Britannica, World Agricultural Production, WWF, World Vison.