Montage med fem bilder relaterade till majs

Välkommen till majsens spännande värld

En resa i tid och rum, från de gamla majsfälten i Centralamerika till din välsaltade popcornskål – majsen är ständigt aktuell. Som gröda är den i dag en livräddare för miljontals människor världen över. Du kan vara med och kämpa för varje människas rätt till ett liv fritt från hunger.

massor av majskorn

Livräddande fakta om majs

Visste du att majsen har mer än 3 500 olika användningsområden? Bland annat används den till popcorn, läskedrycker, fyrverkerier, lim, färg, plast och penicillin.

Tre skålar med majssoppa

Goda majsrecept

Många lägger majsen på grillen. Då kokas den i sitt skal, samtidigt som den får en härlig grillsmak. Se tre andra sätt att njuta av majsen.

Det växer majsplantor i två rader

Odla din egen majs

Att odla sin egen majs är roligt, går snabbt och plantorna blir rejält stora. Börja med att förodla den inomhus under mars/april och skörda den sen i slutet av augusti.

Det här räcker din gåva till

Livräddare i fält 150 kr

Ett livräddande paket med stöd och utbildning så att små jordbruk i Sydsudan kan bli självförsörjande på majs. Gåvoexemplet räcker till att utbilda en jordbrukare i Sydsudan att bli självförsörjande på majs.

Det ligger fröer i en hand med den andra handen sår man.

Växtkraft 500 kr

Klimatförändringar hotar miljoner människors tillgång till rent vatten och mat för dagen. Med tåliga grödor och utbildning kan tillgången till mat byggas upp igen och människor skapa en tryggare framtid. Gåvoexemplet ger fem familjer fröer för en hel odlingssäsong.

Matranson 190 kr

Afrikas horn lider av den värsta torrperioden på decennier och över 20 miljoner människor är i akut behov av mat. Gåvoexemplet räcker till livräddande matpaket med majsmjöl, bönor, matolja och salt till människor som lever i matosäkerhet på grund av torka och klimatförändringar.

Livräddande fakta om majs

Visste du att majsen har mer än 3 500 olika användningsområden? Bland annat används den till popcorn, läskedrycker, fyrverkerier, lim, färg, plast och penicillin. Flera spännande majsfakta: 

Majskolv med vattendropper på.
Foto: Milada Vigerova /Unsplash
  • Det finns tusentals olika sorters majs i flera olika färger, som röd, blå, rosa, orange, lila och svart.
  • Majs är bra för din matsmältning och för att hålla dig mätt länge. Det beror på att den är rik på olösliga fibrer.
  • Biologiskt anses majs vara en grönsak, ett spannmål och en frukt – allt på en gång.
  • För miljontals människor är en skål majs dagens enda mål mat.
  • Majs började odlas för 10 000 år sedan i Centralamerika. Det framgångsrika odlingssättet att plantera majsen ihop med bönor och squash kallas ”tre systrar” och spelade en viktig roll för att människor kunde bli bofasta i området.
  • Varje år produceras närmare 1,2 miljarder ton majs världen över. Det motsvarar nästan 150 kilo majs per varje nu levande människa på jorden. Trots det lever var tionde människa i kronisk hunger. Över 50 miljoner hotas av akut svält.
  • I ett småskaligt jordbruk, med god vattentillgång, är majsen ett klimatsmart spannmål som är lätt att odla och kräver liten yta.
  • Den vanligaste majssorten är sockermajs, vilket är det du vanligen hittar i mataffären.
  • Mjölmajs är en annan variant som kan grillas och kokas, men också användas i bröd, tortilla, majschips och gröt.
  • En tredje variant är popcornmajs, vars korn har ett lite hårdare skal som gör dem lämpliga att poppa.

Källor: Encyclopedia Britannica, World Agricultural Production, WWF, World Vison. 

Goda majsrecept

Många lägger majsen på grillen. Då kokas den i sitt skal, samtidigt som den får en härlig grillsmak. Här följer tre andra sätt att njuta av majs. 

Mexikanska majsplättar

Majskolv med majskorn i rader
Foto: Phoenix Han /Unsplash

Till förrätt eller snacks. Äts med fingrarna.
4 personer/15 minuter

Ingredienser:

  • 1 burk ekologisk majs (150 g)
  • 0,5 dl inlagd jalapeño
  • 0,5 dl riven ost
  • 1 ägg
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 2 msk rapsolja
  • Koriander

Gör så här:

  • Låt majsen rinna av.
  • Mixa hälften av majsen med mixerstav.
  • Hacka jalapeñon.
  • Blanda mixad och hel majs med jalapeño, ost, ägg, majsstärkelse, bakpulver och salt.
  • Forma smeten och stek små plättar i oljan.
  • Låt plättarna rinna av på hushållspapper.
  • Toppa med koriander. Njut!

Enkelt majsbröd

Bröd med färg och smak från majs.
40 minuter

Ingredienser:

  • 2 dl ekologiskt majsmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl filmjölk
  • 5 msk rapsolja
  • 2 ägg
  • 1 msk polenta

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Smörj en form som rymmer cirka 1,5 liter.
  • Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt filmjölk, rapsolja och ägg och rör till en jämn smet.
  • Häll smeten i formen och strö eventuellt över polentagryn.
  • Grädda i mitten av ugnen cirka 25 minuter.

Majssoppa

Vackert gul. Mättande god.
4 personer/40 minuter

Majskolvar hänger på tork
Foto: Melker Dahlstrand

Ingredienser:

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 5 dl ekologiska majskorn
  • 2 msk rapsolja
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk riven ingefära
  • 5 dl vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1 citron
  • ½ krm cayennepeppar
  • Salt
  • 1 kruka färsk koriander

Gör så här:

  • Skala och hacka lök och vitlök.
  • Fräs avrunnen majs i 1 msk rapsolja i en stekpanna tills den fått fin färg. Ställ åt sidan.
  • Hetta upp 1 msk rapsolja i en kastrull. Fräs lök och vitlök cirka 2 minuter.
  • Tillsätt det mesta av den rostade majsen, spara lite till servering.
  • Rör ner crème fraiche, ingefära, smulad buljong och vatten. Låt koka på svag värme cirka 10 minuter.
  • Mixa soppan med stavmixer. Smaka av med citron, cayennepeppar och salt.
  • Toppa majssoppan med rostad majs och koriander eller andra valfria tillbehör. Servera gärna med bröd. 

Odla din egen majs

Att odla sin egen majs är roligt, går snabbt och plantorna blir rejält stora. Börja med att förodla den inomhus under mars/april. 

Det växer majsplantor i två rader
Foto: Steven Weeks

Majsen sås i planteringsjord och behöver runt 25 grader för att gro, en värmeplatta underlättar. Liksom med alla frön är det viktigt att hålla sådden fuktig tills den grott. När plantorna väl kommit upp placeras de svalt och ljust. Omplantering till större krukor sker när plantorna blivit omkring 10 cm höga. Näringsvattna med jämna mellanrum fram till utplantering.

Dags för utplantering, gärna i pallkrage. Eftersom majsen pollineras med vinden är det bra att fylla upp kragen ordentligt, då ökar chansen att alla kolvar pollineras ordentligt. 15 plantor i en krage är lagom. Majsen trivs soligt och varmt, men det gör inget om det blåser lite, eftersom det hjälper till med pollineringen. Samodla gärna majsen med squash och bönor – det som kallas för “tre systrar”. Då fungerar squashen som en marktäckare, som håller ogräset borta, och bönorna kan i sin tur klättra på majsen. Dessutom binder bönorna kväve, vilket ger näring till jorden. Fiffigt va? Odla aldrig mer än en sorts majs i en och samma trädgård. Om pollen från en annan sort når dina kolvar kommer de inte att utvecklas fullt ut. 

Majsen är klar när “skägget” längst ut på kolven vissnat. Detta brukar ske i slutet av augusti beroende på växtzon och på när du planterade majsen. För att vara säker på huruvida majsen är färdig att ätas kan du trycka sönder ett majskorn. Om vit vätska kommer ut är majsen färdig. Lycka till!

 

Kvinna står i ett risfält i Bangladesh.

Försörjning och klimaträttvisa

Act Svenska kyrkan värnar skapelsen och försvarar alla människors rätt till ett värdigt liv. Grundläggande trygghet, jämställdhet och klimaträttvisa är en förutsättning för en hållbar värld. När människor kan arbeta och klara sig på sin inkomst skapas självförtroende och framtidstro.

Kvinna i prästkläder på en strand. Bakom henne leker några flickor.

Om Act Svenska kyrkan

Tillsammans med andra kyrkor, organisationer och frivilliga arbetar Act Svenska kyrkan långsiktigt mot fattigdom, förtryck och orättvisor och agerar snabbt vid katastrofer.

Har du några frågor?

Kontakta gärna Givarservice! Ordinarie öppettider: mån-fre, 9-12 och 13-15 Telefonnummer: 010-1819300