En man och kvinna framför en grön vägg i Baku på COP29
Lyssna

Nyhet / Publicerad 25 november 2024 / Ändrad 26 november 2024

COP29 en besvikelse i arbetet för klimaträttvisa

Act Svenska kyrkan deltog på COP29 som en del av den globala ekumeniska rörelsen för att särskilt lyfta klimaträttvisa.

I helgen nådde klimatförhandlingarna COP29 sitt slut, och det efterlängtade finansieringsmålet för utvecklingsländers klimatrelaterade kostnader mötte inte förväntningarna.

– Vi kan inte vara annat än besvikna. 300 miljarder för att finansiera utvecklingsländernas klimatrelaterade kostnader står inte i proportion till deras behov. Här är vi besvikna på EU, Sverige och de historiska utsläppsländernas svar på utvecklingsländernas verkliga behov.  Däremot gjorde EU och Sverige en viktig insats för att rädda jämställdhetsförhandlingarna, säger Margareta Koltai, Act Svenska kyrkans seniora policyrådgivare för klimaträttvisa som tillsammans med Gabriel Liljenström, folkbildningsansvarig på Act Svenska kyrkan var på plats i Baku.

Som del av den globala ekumeniska rörelsen behöver vi fortsätta stå upp för dialog och solidaritet med de allra mest utsatta.

–  Allt fler kritiska röster höjs om att länder som hindrar efterlevnaden av Parisavtalet inte kan fortsätta stå värd för klimatförhandlingarna. Men som religiös aktör i civilsamhället kommer vi alltid se vår viktiga roll att främja dialogen för samförståndslösningar för att främja höjda klimatambitioner på global nivå, säger Margareta.

Klimatkrisen drabbar alla på olika sätt. Den kan inte lösas nationellt, det krävs globalt samarbete.

Ageravolontären Ina Johnsson bevakade förhandlingarna digitalt:

– Det är ett komplext, dramatiskt, segregerat och spännande möte att följa. Varför vill de länder som står för mest utsläpp inte kompensera de som påverkas av klimatförändringarna? Jag tror att en grundpelare i vår globala värld är det kollektiva måendet. Det är avgörande för framtiden av vår vackra jord, säger Ina.

Globala ekumeniska rörelsen en röst för hopp efter COP29

Ekumeniska röster runtom i världen lyfter fram samma sak – även om det är svårt att känna hopp efter förhandlingarnas resultat så krävs strategier framåt för att skapa meningsfulla processer, bygga broar och värna skapelsen.

Även Kyrkornas världsråd, som är en stark röst i den globala ekumeniska rörelsen, har betonat hur viktigt det är att bereda plats för de mest utsatta vid förhandlingsborden.

COP30 arrangeras nästa år i Belém, Brasilien.