Den 22-23 september hölls det så kallade Framtidstoppmötet, Summit of the Future, i New York. Toppmötet sades vara vår generations tillfälle att modernisera formerna för det internationella samarbetet.
Det internationella systemet är i stora drag utformat utifrån hur världen såg ut efter andra världskriget och det är idag uppenbart att det inte klarar att frambringa det mycket starkare globala samarbete som krävs för att hantera dagens utmaningar och kriser. Den kanske tydligaste frågan handlar om att makten i FN:s säkerhetsråd, liksom i finansiella institutioner som IMF och Världsbanken, måste fördelas mer rättvist. Toppmötet skulle också leda till att världens länder påskyndar arbetet för de globala målen.
Vid mötet antogs tre dokument: Framtidpakten (Pact for the Future), en global digitaliseringspakt (som Sverige varit med och förhandlat fram) samt deklarationen om framtida generationer.
- Framtidspakten innehåller inga skarpa åtaganden om moderniserade institutioner eller uppväxling av arbetet för de globala målen, säger Erik Lysén. Skrivningarna är alltför svaga för det. Men att världens ledare, i den extremt svåra och konfliktfyllda situation vi befinner oss i nu, ändå har lyckats anta dokumentet ändå ett hoppfullt tecken.
- Det viktigaste är att nu ligger alla frågorna på bordet, säger Erik Lysén. Med pakten medger länderna att systemförändringar är nödvändiga, och listar en lång rad konkreta förslag som kommer att fortsätta diskuteras i många olika sammanhang det närmaste året, som klimatförhandlingarna på COP29, toppmötet om utvecklingsfinansiering nästa sommar och i de pågående förhandlingarna om en internationell skattekonvention.
Några av alla viktiga förslag som finns med i pakten är reformering av FN:s säkerhetsråd för att ge afrikanska länder större representation (någon förändring av de permanenta medlemmarnas vetorätt verkar omöjlig att genomföra), reformer i den internationella finansiella arkitekturen vad gäller bland annat hantering av skulder, skattesamarbete samt ökat inflytande för utvecklingsländer i Världsbanken och Internationella valutafonden IMF.