I rapporten granskas klimatfinansiering från olika EU-organ, som Europeiska investeringsbanken EIB, utvecklingsfonden och EU-kommissionen.
Redan under klimattoppmötet i Köpenhamn 2009 lovade världens höginkomstländer att från och med år 2020 bidra med 100 miljarder dollar årligen till utvecklingsländers klimatarbete, inklusive klimatanpassning. I samband med klimattoppmötet i Madrid 2019 konstaterades att detta löfte är ett av flera som är långt ifrån uppfyllda. Detta är ett av skälen till att FN tvingades att skjuta upp många beslut om omställning och klimaträttvisa till nästa klimattoppmöte, i november 2021 i Glasgow.
Men löftena om stöd till klimatanpassning går egentligen inte att skjuta upp. Många av de fattigaste utvecklingsländer är redan nu hårt drabbade av temperaturhöjningar och extrema väderhändelser. Detta orsakar i sin tur förstörda skördar, förlorade inkomster, svält och omfattande humanitära katastrofer. Act Svenska kyrkan tillsammans med de övriga av ACT-Alliansens medlemsländer driver på att Sverige och Europa måste visa vägen och leverera enligt sina löften. Tyvärr ser vi redan nu att EUs länder inte har lyckats leva upp till sina åtaganden.