Maria Malmer Stenergards första utrikesdeklaration är försiktig och betonar säkerhet, handel, Nato, EU, nordiskt samarbete och den transatlantiska länken. Utrikesministern understryker Sveriges stöd för folkrätten, den humanitära rätten, mänskliga rättigheter och FN-stadgan. Det är mycket bra. Men hon nämner inte att förutsättningarna för att försvara dessa värden och institutioner har förändrats radikalt när de nu utmanas öppet av Trumps administration. USA omnämns enbart som nära allierad, medan den nuvarande administrationens agerande vad gäller områden som handelspolitik, Gaza, eller biståndspolitik förbigås.
I den mån president Trump går från ord till handling kommer USA:s agerande påverka omvärlden på ett mycket negativt sätt på en lång rad områden som är avgörande för Sverige: demokrati, säkerhet, klimat, jämställdhet. Men regeringen ger inga besked om hur Sverige kommer att agera i det här snabbt förändrade geopolitiska landskapet. Det ges heller inga besked om hur Sverige tänker reagera på USA:s akuta biståndsstopp som får direkta följder för ett oöverskådligt antal människor runtom i världen. Act Svenska kyrkan vill se ett tydligare agerande från Sverige och EU. Humanitära kriser förvärras av USA:s biståndsstopp - Act Svenska kyrkan.
Vi välkomnar Sveriges stöd till Gröna klimatfonden, men ser samtidigt att mer ansträngningar måste göras för att stödet verkligen når de människor och samhällen som drabbas. Vi betonar också att en större andel av det internationella klimatstödet behöver ges som bidrag snarare än lån, eftersom det förvärrar den skuldkris som nästan alla de klimatsårbara länderna idag befinner sig i. Klimat nämns i relation till Sveriges engagemang i EU och dialogen med Kina. Men klimatet är en större fråga än om handel och konkurrenskraft och borde genomsyra Sveriges utrikespolitik. Under de kommande månaderna behöver vi veta hur regeringen tänker agera tillsammans med andra för att rädda Parisavtalet.
Jämställdhet och hälsa – en prioritering som bör förtydligas
Den globala backlashen mot jämställdhet och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) gör Sveriges arbete viktigare än någonsin. USA motarbetar aktivt jämställdhet och HBTQI-rättigheter i såväl sitt eget som FN:s arbete och sätter ”abort-munkavle” på allt bistånd som berör jämställdhet och SRHR. Det får stora konsekvenser för kvinnor och flickors egenmakt världen över.
Vi välkomnar att ministern lyfter jämställdhet som ett kärnvärde i svensk utrikespolitik och att svenskt bistånd ska bidra till mödravård och sexualundervisning samt motverka sexuellt och könsbaserat våld. Men vi hade hoppats på att Stenegard skulle nämna hur Sverige och likasinnade ska bemöta attacken på jämställdhet och SRHR och fylla finansieringsgapet som USA:s förändrade politik skapar. Vi välkomnar Sveriges nya strategi för global hälsa och stärkt SRHR, men regeringen behöver ta ytterligare steg.
Det är mycket positivt att Sverige som ny ordförande för UN Women kommer att lyfta kvinnors ekonomiska egenmakt. Men det är nödvändigt att detta arbete tydligt resurssätts och inkluderar insatser för att motverka diskriminerande lagstiftning, skadliga normer och sedvänjor som hindrar kvinnors och flickors fullständiga, jämlika och meningsfulla deltagande och egenmakt. Medan stödet till UN Women ökat något i år, så minskar stödet till FN:s andra organ som är avgörande i arbetet för jämställdhet.
Mellanöstern – en engagerad ansats som behöver följas av agerande
Stödet till de internationella domstolarna ICC och ICJ är tydligt i utrikesdeklarationen: regeringen står bakom domstolarnas oberoende och integritet. Detta är positivt och bör tolkas både som en markering mot USA:s sanktioner mot ICC och som en signal om att Sverige kommer respektera och bidra till implementeringen av Internationella domstolens rådgivande yttrande om situationen i Palestina.
Vi uppskattar att regeringen erkänner allvaret i det växande bosättarvåldet. Den oroväckande utvecklingen på Västbanken kopplas emellertid inte ihop med förutsättningarna för den framförhandlade tvåstatslösning regeringen säger behövs på sikt. Sverige måste sätta handling bakom orden. Talet om en tvåstatslösning framstår nu som tomma ord för oss som bevittnar hur Israel tillåts tvångsförflytta palestinska samhällen till förmån för ytterligare bosättningar.
Vi uppskattar Stenergards betoning av att processen för ett fritt och demokratiskt Syrien måste vara en “syriskledd, fredlig och inkluderande process där alla syriers mänskliga rättigheter respekteras”, och att “kvinnors och etniska och religiösa minoriteters deltagande måste säkerställas”. Act Svenska kyrkans samarbetspartner i Syrien betonar att religiösa och andra minoriteter är en väsentlig och integrerad del av det syriska samhället där alla medborgares rättigheter måste respekteras.
Civilsamhället spelar en omistlig roll – på flera sätt
Vi gläds åt att regeringen i utrikesdeklarationen väljer att betona civilsamhällets ”omistliga” roll i det humanitära biståndet. Men civilsamhället nämns inte i relation till det långsiktiga utvecklingssamarbetet för att främja mänskliga rättigheter och demokrati, eller som en ”aktör i egen rätt”. Som regeringen anger i strategin för stödet till civilsamhället, så är det svenska civilsamhället en del av Team Sweden. Vi hoppas därför att de nya ambassader och sändebud som presenterades kommer att samarbeta med civilsamhället och för demokrati och mänskliga rätter, inte enbart ”handel, investeringar och innovation”.
Erik Lysén, chef Act Svenska kyrkan