Sydsudan genomled ett inbördeskrig mellan 2013 och 2018 och situationen i landet är fortfarande allmänt osäker med lokala konflikter och många människor i svåra situationer.
Utsatthet bland de som flytt
Över två miljoner människor från Sydsudan spenderar i dagsläget tillvaron som flyktingar i landets grannländer. De allra flesta som flytt är kvinnor och barn, och många lever under mycket svåra förhållanden i flyktingläger; situationer som blivit ännu svårare på grund av rådande torka, neddragna matransoner i lägren och matosäkerhet i stora delar av regionen. Undernäring breder ut sig och sjukdomar har fått fäste.
Att flertalet sydsudaneser försökt hitta alternativ försörjning i länderna de flytt till har i vissa fall lett till konflikt med lokalbefolkningen och människor på flykt uppges ha blivit föremål för sexuell exploatering och våldtäkter. I grannlandet Sudan utgör det nu rådande kriget ännu ett problem för de sydsudanser som tidigare begett sig dit.
Tvingas återvända
Sammantaget så är situationen så allvarlig att den tvingar många sydsudaneser att nu återvända till sitt hemland. Men i Sydsudan är resurserna fortfarande begränsade, sjukvården är överbelastad och säkerhetsläget ovisst, särskilt för just kvinnor och barn då könsbaserat våld och våld mot minderåriga är vanligt förekommande.
– Området i sydöstra Sydsudan dit många nu återvänder drabbas också ofta av långvarig torka, och det här året har varit ovanligt torrt. Vår lokala partnerorganisation arbetar sedan tidigare med innovativa jordbruksmetoder för att möta utmaningarna och bidra till att förhindra matosäkerhet samtidigt som de integrerar fredsinsatser i arbetet. Nu växer utmaningarna och det kräver nya åtgärder, säger Sofia Olsson, programsamordnare för östra Afrika på Act Svenska kyrkan.