Tvådelad grafik med två frågor. Till vänster står det "Vem är utsatt?" och till höger står det "När är människor utsatta?". På bilden är det även en människa avbildad som funderar över frågan och tre människor i olika generationer som symboliserar olika människor.
Lyssna

Nyhet / Publicerad 20 februari 2023

Internationella dagen för social rättvisa: Så främjar vi social trygghet för alla

Idag den 20 februari, dagen efter avstampet för Act Svenska kyrkans fasteaktion, infaller FN:s internationella dag för social rättvisa. Vi uppmärksammar idag de djupa orättvisor som präglar vår värld, men också de lösningar som kan bidra till minskade klyftor.

Allmän social trygghet, eller välfärd, handlar om att alla ska ha tillgång till exempelvis pensioner, barnbidrag och sjukvård. I Sverige har vi alla erfarenhet om vad den allmänna välfärden betyder – även om det finns allvarliga sprickor i den. I andra delar av världen satsas idag stora resurser på att bygga social trygghet på ett helt annat sätt: genom att begränsa insatserna till dem som lever i djupast fattigdom. 

Det kan låta bra att hjälpa ”de fattigaste” mest. Men det går inte att identifiera ”de fattigaste” på ett träffsäkert sätt, och försöken att göra det skapar en lång rad problem. I tidigare rapporter har Act Svenska kyrkan och Development Pathways visat att de riktade insatserna utesluter många av de mest utsatta, samtidigt som allmänna system bidrar till social sammanhållning och flera andra fördelar. 

Ny rapport om rätten till social trygghet för alla 

En ny rapport sammanfattar resultaten från de tidigare och föreslår hur man på ett så effektivt sätt som möjligt kan argumentera för social trygghet för alla: Advocating for universal social security: how to win hearts and minds.

De ord vi använder är viktiga, de formar vårt sätt att tänka och agera. Genom att använda inkluderande språk som betonar likheter snarare än olikheter, kan vi öka stödet för allmänna system. Läs exempelvis i rapporten om varför vi bör undvika att tala om ”de fattigaste” som en statisk grupp av människor, om varför vi bör påminna om att vi alla är sårbara, och om vilka argument som fungerar bäst på finansministerier. 

Ladda ner rapporten här.

Bild om webbinarium som sker den 21 mars 2023.

Det kommer vara en digital presentation av rapporten den 21 mars.

Foto: Development Pathways

Sociala trygghetssystem

Social trygghet är ett effektivt sätt att bekämpa fattigdom och ojämlikhet. Act Svenska kyrkan hjälper människor att ta del av sociala stöd som redan finns och arbetar för att fler ska få tillgång till den tryggheten.

Försörjning och klimaträttvisa

Act Svenska kyrkan värnar skapelsen och försvarar alla människors rätt till ett värdigt liv. Grundläggande trygghet, jämställdhet och klimaträttvisa är en förutsättning för en hållbar värld. När människor kan arbeta och klara sig på sin inkomst skapas självförtroende och framtidstro.

Social trygghet för alla – nyckel i covidkrisen

Väl fungerande sociala trygghetssystem är avgörande för att möta covidkrisens effekter. Det är mer kostsamt att avstå än att införa sådant som kontanta bidrag, socialförsäkringar och arbetsmarknadsåtgärder. Det visar en ny rapport från Act Svenska kyrkan, som också innehåller rekommendationer till regeringen och Sida.