Lyssna

Nyhet / Publicerad 20 september 2024 / Ändrad 24 september 2024

Kommentar på Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med det civila samhället

Igår släppte regeringen strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med civilsamhället. Det är positivt att regeringen i strategin erkänner det svenska civilsamhällets mervärde i strategin och har öronmärkt en betydande del av finansieringen till svenska organisationers arbete med lokala partners. Samtidigt finns oro över att strategin begränsar påverkan mot höginkomstländer, trots ländernas betydelse för en hållbar global utveckling.

Act Svenska kyrkan är positiva till att strategin fortsatt har som övergripande syfte att bidra till ett livskraftigt och pluralistiskt civilt samhälle och dess målgrupper i utvecklingsländer.   

Det är också positivt att regeringen i strategin erkänner det svenska civilsamhället som en viktig del av den svenska resursbasen och Team Sweden, den här breddade synen på aktörssamverkan är en viktig princip för biståndseffektivitet och inom arbetet med Agenda 2030.  

Öronmärkt finansiering till svenska organisationer 

Med hänvisning till svenska organisationers mervärde och viktiga roll i arbetet, väljer också regeringen att öronmärka en väsentlig del av finansieringen till det arbete som svenska organisationer utför tillsammans med våra lokala partners, vilket är mycket välkommet.  

Det är bra att det kommer att finnas fortsatta möjligheter för vidareförmedling, även om det kommer att bli mer begränsat än tidigare och att  mindre svenska organisationer också ska  kunna fortsätta med sitt viktiga arbete med partner.   

Trossamfundens roll i civilsamhället 

Vi välkomnar att det finns skrivningar om trossamfund som aktör i civilsamhället och att strategin har med tematiskt fokus att främja frihet och bekämpa förtryck, även avseende religiösa minoriteter. Det är också positivt att strategin möjliggör för samverkan och synergier med det humanitära biståndet och därmed stärker en operationalisering av nexusprogrammering.  

Migrationspolitik och svenska intressen 

Det är också tydligt att regeringen vill använda strategin för att få igenom vissa delar av reformagendan som inte relaterar till det övergripande målet med ett stärkt civilsamhälle, tex. att stärka synergier mellan bistånds- och migrationspolitiken. Detta hör inte hemma i civsam-strategin. Det finns också en skrivning om att verksamhet inte får motverka svenska intressen, vilken får oss att undra hur man i detta fall definierar svenska intressen.  

Begränsningar för påverkansarbete 

En annan oroande sak är att man i del 2 av strategin, som handlar om att ge stöd för policyarbete och metodutveckling, liksom för civilsamhällesorganisationers kvalitets- och transparensarbete  stänger för möjligheten att göra påverkans- och informationsarbete riktat mot icke-ODA-länder, trots att icke-ODA-länders agerande och politik är av yttersta vikt för att garantera en hållbar och rättvis global utveckling. Detta kommer att få stora negativa konsekvenser för civilsamhället i Sverige och möjligheterna att hålla våra beslutsfattare till svars och bidra till politikutveckling inom bistånds och utrikesområdet.  

Sist men inte minst så är det viktigt att en så ambitiös strategi får ett ökat anslag för att kunna leverera på dessa viktiga mål.  

Läs hela strategin här