Lyssna

Nyhet / Publicerad 17 februari 2025 / Ändrad 18 februari 2025

Konsekvenser av det amerikanska biståndsstoppet

Världens största biståndsgivare USA införde ett plötsligt biståndsstopp som omedelbart skapat kaos för tusentals projekt runtom i världen, menar Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan.

Det är en mycket orolig tid just nu. Både hemmavid och i världen. Världens största biståndsgivare USA införde ett plötsligt biståndsstopp som omedelbart skapat kaos för tusentals projekt runt om i världen.  Nya besked kommer hela tiden och vi vet nu att vissa humanitära insatser har fått undantag, men långt ifrån alla får fortsätta och osäkerheten kring vad som räknas in i undantaget är stor.

USA är världens största humanitära givare och i länder som Sydsudan kommer cirka 60 procent av den humanitära finansieringen från USA. I Demokratiska republiken Kongo står USA för mer än 70 procent. I dessa och andra sammanhang som är hårt drabbade av konflikt och hunger kommer USA:s biståndsstopp att skörda liv.

Act Svenska kyrkan jobbar på att förstå, analysera och kartlägga läget

Just nu håller vi på Act Svenska kyrkan på att förstå, kartlägga och analysera hur det biståndsstopp som USA skapat påverkar våra partner och de länder vi samarbetar i. Vi vet inte vidden av dessa konsekvenser ännu, och vi pratar med partner just nu för att förstå hela bilden. Vi vet redan nu att det kommer få stora konsekvenser för människor som lever i utsatthet.  Vi vet inte i nuläget om biståndet, eller delar av det, kommer att återupptas efter de 90 dagar som stoppet gäller, från och med i slutet av januari.  Men vi vet med stor sannolikhet att stöd till jämställdhetsarbete, sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter samt arbete för klimatanpassning inte kommer att vara i förgrunden för det amerikanska biståndet.

Insikter från Etiopien och Kenya

Jag är nyss hemkommen från en resa till Etiopien och Kenya där jag tillsammans med svenska parlamentariker besökte våra partner där. Det som var slående under hela besöket var påverkan av USA:s politik på marken. Såväl  de som får stöd från USA som de som inte mottar amerikanskt bistånd kommer att se indirekta konsekvenser. Våra samarbetspartner inom de lutherska och etiopiskt ortodoxa kyrkorna i Etiopien har exempelvis tvingats avbryta stora vaccinationsprogram mot polio, skyddsjourer för utsatta kvinnor och flickor i flyktingläger, och dra in skolmåltider till flyktingbarn mellan 4-7 år. Ledarna för organisationerna uppger att det är väldigt svårt att hitta alternativ finansiering eftersom även europeiska länder har skurit ner på biståndet, inklusive Sverige.  De humanitära kriserna är fler och större än någonsin tidigare, med 120 miljoner på flykt, och neddragningarna av biståndet i USA och Europa kommer att drabba hundratusentals utsatta människor.  Våra samarbetspartner i Etiopien och Kenya menar att det här riskerar att leda till att ännu fler människor försöker migrera norrut mot Europa, med alla de risker som det innebär på vägen genom Sahara och över Medelhavet.

Vi har också mött människorättsförsvarare i Kenya som är djupt oroade över att både politiker och religiösa ledare har inspirerats av Trumps politik. Man är oroad över att man på samma sätt vill genomföra förändringar i kenyansk lagstiftning som försvårar dels för kvinnors och flickors rättigheter, dels för människor som har en annan sexuell identitet eller genderorientering än man och kvinna.  Men där finns också andra trosbaserade aktörer som ger stöd till dessa människor och försöker påverka både religiösa ledare och politiker att agera ansvarsfullt och avstå från populistiska utspel i politiken.

I samtal med parlamentarikerna och i vårt påverkansarbete så uppmanar vi till att Sverige och EU nu måste kraftsamla för att minimera skadorna från USA:s politik. Det handlar om att åtminstone kompensera för de stora neddragningarna i arbete för kvinnors och flickors rättigheter, sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, HBTQI-personers utsatthet och förebyggande arbete för att hantera svåra konsekvenser av klimatförändringar.

Engagemanget för internationell solidaritet stabilt

Biståndet som finansieras med våra skattemedel minskar, men engagemanget för internationell solidaritet bland enskilda givare och i våra egna församlingar och stift är stabilt. Det visar våra fina siffror från den senaste julkampanjen.  Det arbete som vi gör gemensamt som rörelse, alla engagerade runtom i församlingar och runtom i landet, har så enormt stor betydelse nu. När viljan bland stater att bidra till en rättvisare värld minskar, är det viktigare än någonsin att vi som kyrka står upp för människovärdet, de mänskliga rättigheterna och en internationell rättsordning.  Det är också innebörden av vår gemensamma nattvardsbön; ett enda bröd, en enda mänsklighet.

Erik Lysén, chef Act Svenska kyrkan