Livsviktiga läkemedel levererade till Gaza

Nyhet

Tio månader efter krigets början i Gaza har livsviktiga läkemedel och medicinska förnödenheter äntligen nått fram. Leveransen, som genomfördes av Lutherska världsförbundet och Act Svenska kyrkans partner Augusta Victoria-sjukhuset, mottogs av al Ahli-sjukhuset i Gaza.

Alla människor har rätt till vård, även under konflikter och ockupation. Act Svenska kyrkan har ett långsiktigt engagemang för Augusta Victoria-sjukhuset i Jerusalem, som drivs av Lutherska världsförbundet (LWF) och är specialiserat på avancerad cancervård för palestinier både från Västbanken, inklusive östra Jerusalem och Gaza. Sjukhuset har nu för första gången sedan krigets början lyckats leverera medicinska förnödenheter till Gaza.

Den framgångsrika leveransen kunde genomföras efter flera försök och hårt arbete att skicka livräddande medicin till cancerpatienter i Gaza. Tidigare försök har inte kunnat genomföras på grund av gränsrestriktioner och myndighetsbeslut. Den 10 augusti 2024 mottog al Ahli-sjukhuset i Gaza, som drivs av den anglikanska kyrkan och är Gazas enda kristna sjukhus, emot försändelser med medicin för cancerpatienter och sjukhusmaterial.

Vid mottagandet av LWF-sändningen uttryckte en sjukhusrepresentant sitt engagemang att ”fortsätta arbeta för att rädda liv på tusentals sjuka och skadade patienter”. Sjukhuspersonalen uttryckte tacksamhet till LWF och dess partner för samarbetet och de outtröttliga insatserna från kollegor vid Augusta Victoria-sjukhuset i östra Jerusalem och LWF-kontoret i Jordanien.

Kriget i Gaza

Flyktingläger som träffas av bomber, brist på sjukvård, mat och rent vatten. Situationen i Gaza är katastrofal för människor på flykt. Barn som inte redan dödats av bomber, riskerar nu att dö av svält. Behoven av grundläggande förnödenheter är akut. Din gåva behövs!