Fyra personer sitter i en panel framför en stor skräm
Foto: Jasmine Backlund

Modiga MR-försvarare hyllas i Sverige för sitt fredsarbete

Nyhet Publicerad

"Tack vare att jag har fått MR-priset så lever jag idag", det vittnar den colombianska människorättsförsvararen Richard Moreno om under ett välbesökt riksdagsseminarium den 16 maj.

Förra veckan stod Act Svenska kyrkan och Diakonia värdar för ett besök från de colombianska människorättskämpar som mottog det nationella priset för mänskliga rättigheter 2023. Under besöket arrangerade Act Svenska kyrkan och Diakonia tillsammans med riksdagens Latinamerikanätverk ett riksdagsseminarium med deltagare från myndigheter och civilsamhället. Tillsammans med Diakonia anordnade vi även möten mellan pristagarna och representanter från UD, Colombias ambassadör, universitetsstudenter samt svenska organisationer med verksamhet i Colombia. Därtill bjöd Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus in svenska företrädare till middag med pristagarna. 

I år firar Sverige och Colombia 150 år av diplomatiska relationer som bland annat innefattar ett långvarigt svenskt stöd till Colombias fredsprocess. I riksdagsseminariet deltog statssekreterare Diana Janse som tackade pristagarna för deras arbete: 

”Jag hyllar er gärning för att försvara de mänskliga rättigheterna; i synnerhet etniska gruppers rättigheter, det livsviktiga stödet till offer samt er rapportering av allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna för att motverka straffrihet. I dessa svåra tider tjänar ert engagemang och mod som inspiration för många”. (Fritt översatt från engelska). 

Sju personer, fyra personer sitter på en bänk och tre personer står bakom dem. Alla ler.
Nationella priset i Colombia Gruppbild Janse m Act SvK Diakonia Foto: Janete Rebizzi

Fortsatt höga våldsnivåer trots pågående fredsprocess 

Pristagaren Sonia López, från människorättsorganisationen Joel Sierra i Arauca, vittnade om att det dödliga våldet mot de som försvarar mänskliga rättigheter i Colombia är fortsatt mycket högt. År 2023 mördades, enligt institutet Indepaz, 188 människorättsförsvarare i landet varav tre bedrev arbete kopplat till Sonias organisation Joel Sierra.  

En kvinna står utomhus
Nationella priset i Colombia 2023 Foto: Erika Nord

Colombias ambassadör Guillermo Reyes var tydlig med att många i Colombia har intresse av att det inte blir fred, men att fredsprocessen är en prioriterad fråga för landets regering som även värnar om ett brett deltagande av civilsamhället i fredsbyggandet. 

Den svenska myndigheten Folke Bernadotteakademin (FBA) har med svenskt bistånd en viktig roll att stödja fredsprocessen i Colombia, med bland annat tekniskt stöd till pågående fredsförhandlingar med gerillagruppen ELN. Pontus Ohrstedt, från FBA lyfte att Sverige gett ett särskilt stöd till jämställdhet och etniska gruppers rättigheter i fredsavtalet 2016 med gerillagruppen FARC. Han framhöll att det unika avsnittet om etniska gruppers rättigheter kom till för att civilsamhället mobiliserade för detta och aktivt deltog i fredsförhandlingarna.  
 
Samtliga pristagare vittande om hur viktigt det svenska civilsamhällets stöd har varit för skydd, kapacitetsstärkande, mobilisering och främjade av kvinnligt ledarskap i Colombia och att detta stöd fortfarande behövs. Samarbetet mellan civilsamhället i Colombia och Sverige är viktigt för att synliggöra och stödja de mest utsatta och konfliktdrabbade grupperna i Colombias väpnade konflikt. De olika organisationerna i det svenska civilsamhället når utifrån identitet, nätverk och olika roller mycket brett ut till mottagare i Colombia av svenskt bistånd. Utan detta stöd från det svenska civilsamhället skulle inte svenskt bistånd kunna ha samma effekt och räckvidd. 

Ett hopp om fred

När ärkebiskop Martin Modéus bjöd in svenska företrädare och pristagarna till samtal och middag så inledde han med en bön om fred och framhöll att trots utmaningar och stor utsatthet för människorättsförsvarare, så inger fredsprocessen hopp i en svår tid. Ärkebiskopen uppmanade åhörarna att dra lärdom av fredsprocessen i Colombia och att Sverige fortsatt behöver ge stöd för en hållbar fred i landet.

26 personer i en gruppbild
Nationella priset i Colombia, middag med ärkebiskopen Foto: Jasmine Backlund