Lyssna

Nyhet / Publicerad 14 december 2020

Allmän social trygghet stärker samhällskontraktet

Att införa sociala trygghetssystem som allmänna pensioner och barnbidrag stärker samhällskontraktet. Det underlättar införandet av samhällsservice som tar längre tid att bygga upp, som hälsovård och utbildning av hög kvalitet. Det visar en ny rapport från Act Svenska kyrkan.

Ett samhällskontrakt innebär att människor är beredda att betala skatt som gör skola, vård och ekonomisk trygghet möjlig. Det förutsätter att människor litar tillräckligt mycket på varandra, och att de litar tillräckligt mycket på samhället. Men i många utvecklingsländer är denna grundläggande tillit svag.

Bild som illustrerar samhällskontraktet

Rapporten The social contract and the role of universal social security in building trust in government handlar om hur sociala trygghetssystem påverkar framväxten av ett samhällskontrakt. Beroende på hur systemen utformas – om de är till för alla eller riktade till ”de fattiga”– kan trygghetssystemen främja eller försvåra utvecklingen.

Tillit till samhället kan bara växa fram om människor upplever att de behandlas rättvist av myndigheterna. Behovsprövade system öppnar upp för godtyckliga bedömningar av vilka som har rätt till stöd, medan allmänna trygghetssystem – pensioner, barnbidrag, vård och utbildning för alla – gör att människor kan behandlas lika. 

Att införa generella kontantstöd, som allmänna pensioner och barnbidrag, kan relativt snabbt lägga grunden för ett förtroende för samhället. Tillit och skatteintäkter kan sedan stärkas gradvis, och göra det möjligt att bygga upp samhällsservice som tar längre tid att bygga upp, som hälsovård och utbildning av hög kvalitet.

Framsidan till publikationen

Tryck på bilden för att ladda ner rapporten