Kriget i Sudan, nu inne på sin 19:e månad, har skapat en av världens allvarligaste humanitära kriser, där tusentals riskerar svält. FN och andra biståndsorganisationer har tidigare uppskattat dödsantalet till omkring 20 000 men det saknas tillförlitliga siffror på grund av kaoset i landet. En ny studie från London School of Hygiene and Tropical Medicine’s Sudan Research Group visar att antalet döda är betydligt högre än vad som tidigare rapporterats – över 61 000 människor har dött bara i delstaten Khartoum, varav 26 000 som en direkt följd av våldet.
FN:s säkerhetsråd samlades den 12 november för att diskutera Sudan, där FN:s undergeneralsekreterare för politiska frågor, Rosemary DiCarlo, fördömde Rapid Support Forces (RSF) attacker och den urskillningslösa bombningen från Sudans väpnade styrkor (SAF). FN varnade för att konfliktsidornas allierade bidrar till våldet genom att förse dem med stöd och vapen. Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) rapporterar också i en ny rapport att sexuellt våld används i stor skala, särskilt av RSF-styrkor. Kvinnor och flickor, men även barn och män, har blivit offer för gruppvåldtäkter, sexuellt slaveri och tvångsäktenskap.
Rapporten lyfter bland annat fram att:
- RSF och allierade miliser är de främsta förövarna av sexuellt våld, vilket används som en skrämseltaktik under militärens framryckningar. I vissa fall har även SAF varit involverade i övergrepp.
- Övergreppen leder till allvarliga fysiska och psykiska konsekvenser för överlevare, inklusive social stigmatisering, bristande rättsligt skydd och ett kollapsat sjukvårdssystem.
- Tusentals fall av sexuellt våld har dokumenterats men underrapportering innebär att de faktiska siffrorna troligen är mycket högre.
Europe External Programme with Africa (EEPA) rapporterar i sitt utskick från den 31 oktober att det finns bevis på att kvinnor som våldtagits av soldater från RSF har begått självmord. Det kommer även rapporter om kvinnor som tar sina liv i rädsla för våldtäkt och sexuellt våld.
FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanar FN:s säkerhetsrådsmedlemmar till kraftfulla åtgärder och stöd till överlevare, samtidigt som de kräver skydd och humanitärt stöd för civila.
Act Svenska kyrkan stöttar sedan tidigare människor som flytt Sudan till grannländerna men har även bidragit med 5 miljoner kronor i humanitärt stöd till dem som befinner sig i utsatta situationer inom det krigshärjade landets gränser.
Läs mer om Act Svenska kyrkans humanitära insatser kopplade till kriget i Sudan.